Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
Nie wiem jakie masz Hrabio doświadczenia studyjne, ale zapewniam Cię, że starutkim 5D da się w studiu sfotografować ostro (powiedziałbym 'bilboardowo' ) naszych wspaniałych kopaczo-biegaczy z reprezentacji kopiących piłkę 'z przerzutki' nad swoją głową... Da się tego bezproblemowo dokonać za pomocą starego 85/1.8. Więc proszę nie wmawiaj ludziskom że się nie da skoro się da.
Chyba nie przeczytałeś dokładnie postu na jaki odpowiadałem. Konrad zarzucił mi brak doświadzcenia studyjnego, czego oczywiscie nigdy nie ukrywałem - pisząc, że "to nie mój sport". I to Konrad wymienił ciemne studio jako środowisko problematyczne dla 5D. Ja tylko napisałem, że 5D jest modelem "ogólnego przeznaczenia". To znaczy nadającym się do wszystkiego. Przytoczenie przysłowia miało na celu pokazanie, że model "do wszystkiego" może być, w pewnych dziedzinach, niewystarczającym. I przykładem być może jest tu właśnie to ciemne studio czy szybkie sporty - nie wiem, nie znam się. Wcale nie twierdzę, że 5D nie nadaje się do studia wogóle. Przeczą temu zarówno sample w necie czy wypowiedzi osób używających piątki w studio (choćby Ty). Nie przeczę także, że piątką nie da się fotografować sportu.

Oczywiście fakt, że 5D nie jest pozycjonowany przez Canona jako sprzęt studyjny nie oznacza, że nie nadaje się do tego typu fotografii. Oznacza tylko tyle, że MOŻE BYĆ NIEWYSTARCZAJĄCY do pełnego zakresu jaki obejmuje ta dziedzina fotografii. I żadne żale niezadowolonych userów tego nie zmieną. Canon dla studia ma zupełnie inną ofertę, do reportażu sportowego też ma inny model. To biedni polascy fotografowie chcieliby mieć wszystko za przysłowiową jedną złotówkę. Ci, którzy potrafią myśleć zmienili sprzęt na odpowiedni. Widocznie ci co płaczą na nową piątkę tego nie potafią (czy nie potrafią myśleć czy nie potrafią kupić odpowiedniego modelu - decyzję pozostawiam im samym :-) ).

PS. Ale sobie nabiłem postów. Przez chyba cały okres od założenia tu konta tyle nie napisałem co w przeciągu tych kilku dni. :-)