Strona 38 z 315 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Dla mnie to dość logiczne, że 21 Mpix szumi bardziej niż 12.
    Nie pleć. Ściągnij sobie coś z 1Ds MK III i się pobaw odszumianiem, resamplingiem w dół i się zdziwisz. I to mocno :-)

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Wszyscy doskonale wiecie o czym piszę (i nie tylko ja). Chcecie zaje...fajnych autofokusów. Czy nie rozumiecie że każdy autofokus, który byłby zbyt dobry w puszce FF za 2500 baksów stanowi konkurencję dla dwukrotnie droższej puszki? Nie istotne, że ma mniej punktów, skoro spokojnie można użyć wszystkich. Czy sądzicie, że jedynki ktoś kupuje tylko i wyłącznie dla takiej a nie innej ilości punktów AF? Ja sądzę, że wielu posiadaczom jedynek mnogość punktów wcale nie jest potrzebna. Potrzebny jest AF z kilkoma sprawnymi punktami. A tego właśnie wymagacie od 5D.
    Używam jedynek od 2 lat. Dla mnie rozstawienie punktów AF to oczywisty atut tego układu AF - poza wieloma innymi oczywiście. Nie teoretyzuj więc proszę.

Dostrzegam jednak plus nowej piątki. Stara stanieje i kupie używke za 2,5 kola Do uzupełnienia dla jedynki.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 18-09-2008 o 19:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Niech zgadnę, nie stałeś nigdy w ciemnym studio przy włączonych 3 pilotach lamp studyjnych i nie próbowałeś złapać ostrości bocznym punktem AF na oku modelki.
    Zgadza się. To nie mój sport. Sądzę, że takich jak ja jest sporo. Takich, którzy nie wejdą do studia nigdy. I takim nawet stary 5D będzie służył z powodzeniem i nawet nie pomyślą o fakcie, że AF jest taki a nie inny. Dlatego będę stał na straży AFa w 5D uważając go za wystarczający. Jak pisałem to jest entry FF i jako taki ma służyć "do wszystkiego". A przecież wiecie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, jak mawia stare przysłowie pszczół. To, że wy sobie pozycjonujecie ten sprzęt jako aparat do studia nie oznacza w żaden sposób, że Canon myśli tak samo. Canon jako sprzęt studyjny promuje raczej modele z serii Ds. Dlatego też nie możecie wymagać od Canona zmiany strategii tylko dlatego, że nie macie ochoty (lub z innego powodu - nie istotne) kupić właściwego ku temu aparatu. Z samochodu miejskiego (czyli takiego właśnie do wszystkiego) nie zrobicie auta rajdowego i nie możecie wymagać od producenta, żeby w nowej wersji Astry czy Tico wsadził silnik V8. Po prostu jesteście żałośni trwając w swoim uporze. Od dawna wiecie, że 5D ma AF nie nadający się do studia ale nia siłę robicie z tej puchy model studyjny.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Nie pleć. Ściągnij sobie coś z 1Ds MK III i się pobaw odszumianiem, resamplingiem w dół i się zdziwisz. I to mocno :-)
    Że w ten sposób można osiągnąć świetny efekt - wiadomo, ale nie o to mi chodziło.

@hrabia_vader - zamiast walczyć z wiatrakami, przyjmij po prostu do wiadomości racje innych. Ty masz swoje zdanie, a inni pracowali z 5D, AF im nie odpowiadał i mięli prawo liczyć na coś lepszego - tym bardziej, że aparaty niższej klasy - 40D i 50D mają bardziej zaawansowany układ.

Coś już napisał

Domyślnie

trzeba poczekać.... to że ktoś strzelił 5 fotek na hali targowej to troche za mało...
    KUBAMAN... mam ten sam dylemat... ok 10k pln i ciężka decyzja.... z jednej strony bardzo zależy mi na FF.... z drugiej może 1.3 z Marka III nie byłoby takie złe... chociaż tu na forum na Marka też sporo osób narzeka.... życie
    ps. myślisz że jest szansa że do marca Ds pójdzie cenowo w dół aż tak bardzo???
    Ostatnio edytowane przez dpgstyle ; 18-09-2008 o 19:19 Powód: Automerged Doublepost
    i don' leave my home without my Canon

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Zgadza się. To nie mój sport. Sądzę, że takich jak ja jest sporo. Takich, którzy nie wejdą do studia nigdy. I takim nawet stary 5D będzie służył z powodzeniem i nawet nie pomyślą o fakcie, że AF jest taki a nie inny. Dlatego będę stał na straży AFa w 5D uważając go za wystarczający. Jak pisałem to jest entry FF i jako taki ma służyć "do wszystkiego". A przecież wiecie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, jak mawia stare przysłowie pszczół. To, że wy sobie pozycjonujecie ten sprzęt jako aparat do studia nie oznacza w żaden sposób, że Canon myśli tak samo. Canon jako sprzęt studyjny promuje raczej modele z serii Ds. Dlatego też nie możecie wymagać od Canona zmiany strategii tylko dlatego, że nie macie ochoty (lub z innego powodu - nie istotne) kupić właściwego ku temu aparatu. Z samochodu miejskiego (czyli takiego właśnie do wszystkiego) nie zrobicie auta rajdowego i nie możecie wymagać od producenta, żeby w nowej wersji Astry czy Tico wsadził silnik V8. Po prostu jesteście żałośni trwając w swoim uporze. Od dawna wiecie, że 5D ma AF nie nadający się do studia ale nia siłę robicie z tej puchy model studyjny.
    Nie wiem jakie masz Hrabio doświadczenia studyjne, ale zapewniam Cię, że starutkim 5D da się w studiu sfotografować ostro (powiedziałbym 'bilboardowo' ) naszych wspaniałych kopaczo-biegaczy z reprezentacji kopiących piłkę 'z przerzutki' nad swoją głową... Da się tego bezproblemowo dokonać za pomocą starego 85/1.8. Więc proszę nie wmawiaj ludziskom że się nie da skoro się da.. Ciężko mi sobie wyobrazić bardziej dynamiczne sceny w studiu, ale może Ty masz jakieś inne doświadczenia - podziel się PROSZĘ!!!

Może do sportu się toto za bardzo nie nadaje (hokej sprawdziłem - nie nadaje się ) ale do studia?? Moim skromnym zdaniem trzeba chyba bardzo chcieć, żeby znaleźć problemy w studyjnej pracy z tym korpusem.
    Ostatnio edytowane przez myst ; 18-09-2008 o 19:26
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Czytając ten wątek mozna zauważyć jedną rzecz :

Aktualni posiadacze 5D w większości nie zamierzają kupować 5D mark II ( i słusznie bo moim zdaniem ta puszka ma niewiele wiecej do zaoferowania w stosunku do pierwowzoru pod wzgledem podstawowych ( najważniejszych ) funkcji )

Ci co aktualnie nie mają 5D chcą kupić 5Dmark II ( i też to jest słuszne bo z pewnością bedzie to wspaniała puszka i długo, długo nie bedzie na rynku nic co okazał by się dla nia poważną konkurencją )

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dpgstyle Zobacz posta
    ....
    ps. myślisz że jest szansa że do marca Ds pójdzie cenowo w dół aż tak bardzo???
    po co czekać do marca
    przecież już teraz Ds'a można spokojnie dostać poniżej 10k... tyle że II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    hrabia_vader masz racje, ale pewno jest tez cale gro ludzi ktorym ten AF nie wystarcza.
    Ja tylko chcę napisać, że Canon ma i na to lekarstwo, tylko znacznie droższe (choć 1Ds Mk2 przechodzony można kupić już za przyzwoite pieniążki) a konkurencja nawet oferuje tanią alternatywę. A ci, którym ten AF nie wystarcza, według firmy Canon, szukają Grala nie tam gdzie trzeba. I daltego wieszają na 5D psy, dlatego, że nie chcą zauważyć dwóch prostych rozwiazań, jednego tańszego a drugiego droższego. Co innego, kiedy nie byłoby nic lepszego od 5D - wtedy inna rozmowa. I tylko o to mi chodzi w mojej krucjacie. :-)
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Uzależniony

Domyślnie

no to jak w końcu z samoczyszczącą matrycą? jest czy nie ma?

Strona 38 z 315 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów