Strona 6 z 315 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jakoś nic rewolucyjnego. Jedynie filmiki to nowum (ale Nikon był pierwszy), wyżesze ISO (czego należało się spodziewać). Bardzo starali się by nie zaszkodzić "jedynkom". Ilość klatek - wolniutko, na poziomie budżetowych lustrzanek (ale jakoś procek musi zliczyć te Mpix). Wolabym przehandlować tak z 6Mpix za kilka klatek więcej.
    Co nam dają te Mpix-ele? CZy jest może opcja używania cropowych szkieł jak w D3?

D700 to DUZO lepszy AF (a także D300).
    Chyba nie powali się tym modelem Nikona na kolana.

A ciekawszą premierę pokazał jednak Panasonic - G1 to rzeczywiście może być rewolucja, szcególnie jeśli go trochę podrasują (może firmwarem) o filmiki i 100 klatek na sekundę. Nowe 5D to ostrożna ewolucja. Mogli dać chociaż odchylany LCD... Więcej robiono szumu i histerii niż to było warte.

No, może tylko Canon utrzyma prowadzenie w jakości matryc, ale czy zostawi konkurencję aż tak daleko?

W każdym razie zostanę przez najbliższy rok, dwa z moim "starym" 5D, aż ceny nowego spadną. Nie ma nawet nowego 24-70L ze stabilizacją...

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Canon EOS 5D Mark II

21.1MP CMOS-wide Picture
    DIGIC4 chip
    3.9 fps Continuous
    Max. burst: JPEG Large/Fine: Approx. 78 shots (Approx. 310 shots),
    RAW: Approx. 13 shots (Approx. 14 shots)
    9 point AF system + 6 assists
    ISO 100-6400 (expand L50, a development H1 12800, the second expansion H2 25600), Full Auto, Creative Auto: ISO 100 - 3200 set automatically
    Viewfinder 98% rate outlook
    3.0 "920,000-pixel LCD (UCC with reflective coating. Reflection of the sun)
    Live View
    HD Movie Mode stereo recording up to 29 minutes FULL HD
    Recording size: 1920x1080, 640x480
    14bitRaw (21.10Mpx. SRaw1 (10Mpx). SRaw2 (5.2Mpx)
    AF-focus adjustment
    Automatic dust removal system.
    Dimensions (W x H x D): 152 x 113.5 x 75 mm
    810 grams weight

http://www.dpreview.com/news/0809/08...n_5dmarkII.asp
    Logiczny nastepca 5-tki majacy wszystko czego sie mozna bylo spodziewac, i nie majacy niczego na co mozna bylo liczyc.
    Ewolucja, nie rewolcuja.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    A mnie zastanawia i niepokoi trochę fakt

"Nine AF points — eight horizontal-line sensitive at f/5.6 and one cross-type, vertical-line sensitive at f/2.8 — combine with six invisible Assist AF points to provide speedy and precise focusing of even fast moving subjects."

ze strony canon'a:

http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos5dm2/02.html#04

czyli QPA?
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Paweł co ty piszesz?
    To jest taki sam AF jak w 50D tylko z dodanymi punktami servo w środku.
    wszystkie krzyżowe do 5.6 centralny podwójnie przy 2.8.

40D miał ten właśnie mankament, że przy ptakach na serwo łatwo się gubił bo brakowało krycia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.optyczne.pl/1261-nowo%B6%...%EApca_5D.html

W wolnym tłumaczeniu z angielskiego dla mnie to jednak ten sam AF co obecnie: ..." 9 punktów w tym 8 poziomych do 5,6 jeden centralny krzyżowy do 2,8 + 6 niewidocznych wspomagających centralny przy servo"

Pewnie będa bełkotać o tym, że lepsza wydajność itd ale obawiam sie, że w rzeczywistości nie bedzie żadnej różnicy a już napewno nie takiego samego przeskoku jak między 30D a 40D

Kuba tak przy okazji to jestem winny piwka za przewidzenie ceny i wejścia nowego FF, choć co do samej puszki to chyba nie takiej konstrukcji się spodziewaliśmy

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

gietrzy, uszczelki są jak trzeba:

Resistance to dust and water has been enhanced through the use of sealing material around openings for the battery compartment, memory card slot, and buttons (red).

To nie popelina, to guma

Additional protection is provided by highly accurate alignment of seams on the magnesium-alloy chassis and rubber grips as well as precision construction of each dial’s axis (green).

To jest spasowanie spawów oraz przekonstruowanie ruchomych elementów jak kółka nastaw. Wiedząc że tego typu elementy są zazwyczaj szczelne, to ja spokojnie odfajkowuję pozycję "uszczelniony" na mojej wish list. Jeszcze AF, 5 kl/sek i będę miał puszkę marzeń.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

A co to oznacza?:

- All points cross-type for lenses of F5.6 or faster
    - Center point additionally sensitive with lenses of F2.8 or faster

Za dpreview
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    (....) Jeszcze AF, 5 kl/sek i będę miał puszkę marzeń.
    Łoj Kuba to chyba będziesz musiał poczekać. Może tylko rok .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

spoko pucha. dali wszystko co mogli dać do nowej wersji. uszczelnienia, nowy procek, nową matrycę a teraz z wypraw bedę mógł przywieźć też filmo super jakości! do studia i na wyprawy super sprzęt. mnie się podoba. jeśli ktoś liczył na zbliżanie się możliwościami do jedynek to chyba nie bardzo w to wierzył ale prawił.....jak tylko będzie kasa po rozsądnych i obiektywnych testach nowej piąteczki trza ją brać i już.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu

Domyślnie

IMHO Specyfikacja wygląda słabo, ale to tylko cyferki poczekajmy na testy, jeśli AF nie będzie dużo lepszy od starej 5D to jak dla mnie reszta nie ma znaczenia, wtedy to trza będzie się chyba zacząć Nikonem interesować,po mimo jego wad, bo Polityka małych kroczków Canona zaczyna być już nie do zniesienia.

Pzdr
    C - lustra, szkła i błysk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak sobie liczę i myślę. W przeliczeniu to w USA wychodzi 6500 zł. U nas (w naszym europejskim raju ) 8400. To tanio jest . Biorąc jeszcze pod uwagę, że to ceny wyjściowe może być całkiem nieźle.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    A co to oznacza?:

- All points cross-type for lenses of F5.6 or faster
    - Center point additionally sensitive with lenses of F2.8 or faster

Za dpreview
    To właśnie różnica do 1D i 1Ds. Tylko centralny punkt ma długą bazę i podwyższoną dokładność AF w jednym położeniu - zapewne horyzontalnym.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 6 z 315 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów