Strona 2 z 315 PierwszyPierwszy 12341252102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Co do tego AF-a to środkowy jest potrójnej precyzji dla obiektywów 2.8 i więcej, a dwa z tych niewidocznych są dla takich szkieł krzyżowe.

No i tu jest wyjaśnienie czemu tak:
    Canon USA's Westfall says the reason for that is the "6 Assist AF points plus center point were deemed to provide a higher level of performance for AI Servo AF than the center point-only arrangement of the [40D and] 50D." Given that we've previously found the overall autofocus performance of the 5D to be decent, while the 40D's tracking capability has been erratic, if Canon had to choose between the two for the 5D Mark II they likely have chosen well.
    Algorytm AF uwzględnia też temperaturę barwową światła i odblaski.

Oczywiście najlepsze wyjaśnienie podał kolega wyżej. Ta puszka jest zbyt blisko Ds-a, a pod pewnymi względami jest lepsza. W związku z tym musieli postawić jakąś barierę. Co nie oznacza oczywiście, że ten AF będzie do niczego.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-09-2008 o 07:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

PanBobek
    Guest

Domyślnie

Ojtam, biadolicie.

Poczekajmy na pierwsze testy i sample. Może się się okazać, że AF został poprawiony i na serio będzie fajnie zasuwał.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Oczywiście najlepsze wyjaśnienie podał kolega wyżej. Ta puszka jest zbyt blisko Ds-a, a pod pewnymi względami jest lepsza. W związku z tym musieli postawić jakąś barierę. Co nie oznacza oczywiście, że ten AF będzie do niczego.
    To prawda. Trzeba poczekać na jakieś wiarygdne testy. AF z 40D wcale nie musi być pewniejszy tylko dzięki zastosowaniu wszystkich punktów krzyżowych. Moje doświadczenia z 40D wskazują, że jego AF jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury i siłę oświetlenia. Jeśli to było by w 5D II poprawione - znaczy uwzględnione w pomiarze AF, to powinno dać poprawę. Jak dla mnie, przy takim rozkładzie punktów AF, jaki canon zaprezentował - wystarczy, żeby ten centralny był doskonały i tak głównie z niego bym pewnie korzystał.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Niestety Qpa do kwadratu . Tak jak pisałem w słynnym wątku "... i co dalej" Canon nie ma miejsca żeby w swoja oferte właozyc aparat FF za 2600$ z poprawionym do poziomu 40D AF gdyż zapotrzebowanie na jego topowe maszynki 1Ds zmalało by radykalnie
    Paweł co ty piszesz?
    To jest taki sam AF jak w 50D tylko z dodanymi punktami servo w środku.
    wszystkie krzyżowe do 5.6 centralny podwójnie przy 2.8.

40D miał ten właśnie mankament, że przy ptakach na serwo łatwo się gubił bo brakowało krycia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.optyczne.pl/1261-nowo%B6%...%EApca_5D.html
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 17-09-2008 o 08:08 Powód: Automerged Doublepost
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Właśnie obejrzałem filmiki... HV20 w odstawkę!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Algorytm AF uwzględnia też temperaturę barwową światła i odblaski.
    Masz na myśli: "it now has the ability to detect scene colour temperature and light flicker"? Nie jestem pewien, ale to raczej może chodzić o migotanie (np. od świetlówek albo monitorów i TV).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Masz na myśli: "it now has the ability to detect scene colour temperature and light flicker"? Nie jestem pewien, ale to raczej może chodzić o migotanie (np. od świetlówek albo monitorów i TV).
    Bardzo możliwe - trzeba poczekać na jakieś pewniejsze info. Może będzie preview u Phila .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

No to teraz pytanie: czy 5d to wszystko, co pokaże canon., czy też ma jeszcze jeden FF.
    Gdybym czekał na tę 5d mkII to zapewne bym się rozczarował. AF jeszcze nie tyle (chwaliłem przecież 40d, choć przyznaję, że jest wrażliwy na zmiany świateł, w 1d tego nie ma), ale już liczba fps to jakiś ponury żart.

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Właśnie obejrzałem filmiki... HV20 w odstawkę!
    Boshh, wreszcie kamera w rozsądnych pieniądzach z pięknym bokeh :-)

Strona 2 z 315 PierwszyPierwszy 12341252102 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów