Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
^^^^^
^^^^^
nie wiem co to jest AKFARELA ale zdajesz się nie czytać ze zrozumieniem. Człowiek który robił zdjęcia bez odszumiania twierdzi publicznie, że ten aparat jest o 1EV lepszy od Smarka i o 2EV lepszy od starego 5D. Jak jest w rzeczywistości nie wiem dopóki nie zobaczę sam, ale Juza jest na tyle znanym i szanowanym fotografem, że nie ma podstaw aby jego opinię poddawać w wątpliwość. Zauważ również, że o efekcie "akwareli" pisał w kontekście najmocniejszych wartości wbudowanego odszumiania, które można zmniejszyć a nawet wyłaczyć.

Ja rozumiem, że MMM bardzo się cieszy, że jego puszka generuje świetny obraz, który można podciągać wysoko w górę. Tylko, ze jak pisałem to o niczym na razie nie świadczy w kontekście nowego aparatu. Aby porównywać cokolwiek trzeba identyczne zabiegi magika powtórzyć na drugiej puszce w RAW i porównywać obrazy tej samej wielkości. Tego typu wypowiedzi jak powyżej tylko bałaganią.
faktycznie, jeśli ten człowiek nie łże to puszka jest OK.

ale nie podniecajmy się na razie.

Mnie za to zaciekawiła ta funkcja kamery - nie wiem czy ludzie tutaj mają świadomość faktu, że stwarza to ogromne możliwości zapisu filmu.
Zakładamy np 35 L 1.4 i nagrywamy film - film pełnoklatkowy !! I jaka jakość obrazu. To stwarza ogromne pole dla filmu powiedzmy sobie ogólnie "artystycznego". No i jasność canonowskich obiektywów !!! Albo takie 85 1.8.
I film z tego - rewelacja.
Nalezy pamiętać jaką wielkość mają sensory w tych kamerkach za 5-10 tysięcy złotych - wielkość paznokcia -a tu mamy 24x35 mm.
jest jeszcze taka opcja że nie bardzo zrozumiałem tę funkcję kamery :-)