9. dlaczego nowa 5D nie ma autoHDR..??
10. jakie jest prawdopodobieństwo, że odklei się guma z uchwytu???
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
Jaki byłby wasz typ:
najmniej rozczarowująca premiera Canona od czasu 5D?
No więc i ja obejrzałem.
Sprawa pierwsza, plik na ISO6400 został prześwietlony o 1EV a następnie w RAW forsownie wywołany -1EV (tak wywołał go Trampek na swoich samplach). Krótko mówiąc ma to niewiele wspólnego z ISO6400 a bliżej 3200. Detali to tam niewiele i ciężko z tym cokolwiek zrobić a to przecież f/2 z 85L więc teoretycznie żyletka. Widać już trochę czerwonych hot pikseli na czarnym za to bez bandingu. Zdjęcie też wygląda jakby było z back focusem bo ostrość jest dalej niż oczy. Czy to ten nowy wspaniały AF tak działa, czy 85L na f/2 nie trafiło?
Wywołałem ten plik z wyłączonym odszumianiem i bez korekcji na -1EV, czyli tak jak został naświetlony.
Cropy 100% wyglądają tak:
Po zresamplowaniu do rozmiarów 12.8mpix (stare 5D) szum w żaden magiczny sposób wyraźnie się nie zmniejsza. No i pamiętajmy że to nie jest ISO6400 a pic na wodę bo zdjęcie prześwietlone. Przy normalnym naświetleniu szum musi być większy.
Krótko mówiąc wielka kupa z poprawy jakości obrazu w stosunku do starego 5D. Ciekawy jestem jeszcze jak z DR.
P.S
Mam nadzieję że Pani pozująca do zdjęcia została uprzedzona że te RAWy będą tak wnikliwie analizowane na forum
P.S2
Nie twierdzę że Trampek coś chciał zmanipulować tym RAWem, po prostu odszumianie i korekcja były zapisane w RAWie a on tylko tak wywołał.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 23-11-2008 o 23:31
z drugiej strony patrząc, skoro matryca prawie dwa razy gęściej upakowana i zdjęcia porównywalne w poprzednikiem, to w sumie jakiś postęp być jest...
szkoda tylko, że nie lepiej dopracowane 12, a analogiczne 2x (nie pamiętam ile)...