Strona 192 z 315 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 911 do 1 920 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaminski Zobacz posta
    Coś mi się wydaje że ostatnie zdjęcie "c" jest skopane, podejrzewam że było odszumiane, za bardzo mydlane. Zwróćcie uwage że na zdjęciu canona ostry jest przód (chyba) doniczki a na zdjęciu z nikona ostrość wypada posrodku doniczki czyli na kaktusa. Nie wiem jakimi szkłami to było robione ale według mnie jest trochę inna GO
    Też to zauważyłem. Nawet podczas przeglądania tych sampli, kiedy jeszcze nie było porównania d700. Ostrość na zdjęciach ustawiona jest na tablicę z próbkami kolorów. Stosunkowo mała GO i rozmycie na brzegu kadru powodują, że słabo wygląda kaktus (inna płaszczyzna focusa) i jego lewa strona (rozmycie lensa na brzegu kadru). Dlatego porównanie tego cropa z 5DmkII vs D700 wychodzi na niekorzyść piątki. Moim zdaniem, przy takich samych warunkach (powiedzmy z podpiętymi 50-kami) i z focusem ustawionym w tej samej płaszczyźnie 5DmkII będzie już dużo lepsza niż d700. Świadczą o tym inne sample z tej serii.

Zwróćcie uwagę na sample iso 6400 i 12800 zdjęć z zającem. Są całkiem zjadliwe. :-D

Aha i jeszcze jedno: nie jestem szumofobem, ale jak komuś podoba się szum na zdjęciach, to zawsze można go dodać w Photoshopie

Do wszystkich: "Poczekajmy na rawy, raw prawdę nam powie":-D
    Ostatnio edytowane przez David ; 28-10-2008 o 14:02

Domyślnie

[QUOTE=Laminat;548983]Jakość matryc i obrazowania zbliża się do granic szkieł.

Nie ma w tym analogii.

Jak wiemy powstała nowa Leica z 37-megapikselową matrycą - model S2.

pozdrawiam
    5dII
    L-ki ... + graty

Fotograf do wynajęcia

Efekt dźwięku migawki

Bywalec

Domyślnie

pozdrawiam

Ale ta Leica to przecież taki niby średni format - matryca o wymiarach 30 x 45 mm (1350 mm kwadratowych), a mały obrazek to 24 x 36 mm (864 mm kwadratowe). Ale faktycznie piksele Canona są większe niż Leici.
    Ostatnio edytowane przez David ; 28-10-2008 o 14:17

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Poza tym mówimy w tym miejscu o szkłach Canona a nie Leicy. Między innymi dlatego Canon sukcesywnie wypuszcza wznowione wersje topowych szkieł , żeby dawały sobie rade z wysoką rozdzielczością nowych puszek (choć powodów jest więcej).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GINN Zobacz posta

Nie ma w tym analogii.

pozdrawiam
    Kto mówi o analogi? Mówię o podejściu zdroworozsądkowym . Ostatnio wywoływałem ślubne zdjęcia A4 a mam już wiekowy aparat 3 letni wszystko pięknie każda koronka widoczna bezbłędnie. Więcej niż 12 Mpx mi nie potrzeba. A robienie wytrzeszczu oczu na cropach przy powiększeniu 1000% czy jest siano, ziarno powoli zaczynać być śmieszne . To to samo czy ktoś pojedzie 250km/h czy 251km/h nie patrząc na to że na drogach i tak nie da się więcej jechać niż rozsądne 120km/h

To tak samo jak kupić odtwarzacz CD 54x ( uuuu super szybki z super błędami, które programy w locie je poprawiają) do słuchania muzyki audio gdzie prędkość jest 1x.

Będą i aparaty do 100MPx ale po co to komu. Parę osób da za to majątek bo będzie mu taka ilość potrzebna.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    (choć powodów jest więcej).
    powod jest zawsze jeden. naprawde zawsze.

kasa

a uzasadnienie konsumentom, ze faktycznie chca ta kase wydac to osobna broszka
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    Będą i aparaty do 100MPx ale po co to komu. Parę osób da za to majątek bo będzie mu taka ilość potrzebna.
    100MPix to bardzo dużo (i z pewnością więcej niż wynosi rozsądny limit dla 35mm), ale popatrz, że np. 48MPix to byłoby 12MPix bez jakiegokolwiek filtra Bayera - i bez artefaktów (owszem, rzadkich), powodowanych przez "debajeryzację".
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Powiem wprost, mi też tak duża matryca nie jest potrzebna, i ekstremalne iso...

Oczywiście, mówimy w tym miejscu o szkłach Canona a nie Leicy.
    Tak, ale np. w przypadku Leicy czekamy na serię nowych szkieł do niej, na razie producent nie zdradza nic więcej.

Jeśli chodzi o C, to patrząc na premierę po ostatnich targach wygląda to ubogo, albo wręcz słabo. Generalnie stoją w miejscu.
    Większość szkieł ma już trochę lat na karku, co nie oznacza że są złe, tyle że przydało by się delikatne poprawienie ich optyki.

Czeka C czekamy i my.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez GINN ; 28-10-2008 o 14:33
    5dII
    L-ki ... + graty

Fotograf do wynajęcia

Efekt dźwięku migawki

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    powod jest zawsze jeden. naprawde zawsze.

kasa

a uzasadnienie konsumentom, ze faktycznie chca ta kase wydac to osobna broszka
    Miałem na myśli nowe powłoki , mniejsze winiety itp. sprawy odnośnie nowych szkieł. Pieniądze to nie wszystko :-D ;-).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Miałem na myśli nowe powłoki , mniejsze winiety itp. sprawy odnośnie nowych szkieł. Pieniądze to nie wszystko :-D ;-).
    nie no... ja Ci nie zabraniam naiwnie tkwic w idealnym swiecie i dawac sobie wciskac powloki, winiety itd. itp.

ale dla ksiegowych Canona niestety obowiazuje stara zasada, ze "piniondze to fszystko a bez piniendzy to h*". a poki co oni tam rulez a nawet bardzo rulez.
    www albo tez flickr

Strona 192 z 315 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242292 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów