Strona 64 z 315 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674114164 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    odwazylbym sie na stwierdzenie, ze wiele dalej w tej dziedzinie w malym obrazku sie nie da pojsc.
    a matryca o większej rozpiętości tonalnej? np. 15-16ev
    czy to byłoby pójście dalej?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Jedno co mi się narzuca oglądając sample z niskich ISO. Nie wiem jak to ugryźć, oglądanie tego w 100% chyba jednak nie ma sensu.
    z drugiej strony jak inaczej to porównać? W kwestii szumów jestem zachwycony, 21 MPx wyglądają chyba lepiej niż z D3. Pozostaje kwestia ilości detalu na niskich ISO.
    Wypisz wymaluj - o tym rozmawiałem w piątek z ludźmi w pracy. LCDek ma jednak za małą rozdzielczość. Ja oglądam na 50%. Cały czas warto pamiętać, że to beta-korpus. Jakość zdjęć nie jest finalna.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

załadowałem sobie kilka sampli z dpreview. Nijak nie idzie mi wyciągnąc z tego szumów, banding nie pojawia się nawet przy ekstremanlych podciągnięciach. Dziwna sprawa.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Jedno co mi się narzuca oglądając sample z niskich ISO. Nie wiem jak to ugryźć, oglądanie tego w 100% chyba jednak nie ma sensu.
    z drugiej strony jak inaczej to porównać?
    BreezeBrowser Pro (Ctrl+Q) ekran 15,4" - WUXGA - całkiem przyjemnie.

Sample z dpreview: Jezu jaki skok jakości w cieniach z 12,8k na 25,6k. I to są jotpegi.
    Ciekawe czy Alfiok będzie miał lepszy raw od jotpega 5DII

załadowałem sobie kilka sampli z dpreview. Nijak nie idzie mi wyciągnąc z tego szumów, banding nie pojawia się nawet przy ekstremanlych podciągnięciach. Dziwna sprawa.
    Załadowałem dpreview do szopa, zdublowałem warstwe w screen. Wszystko jasne wzorem Nikona na ultra wysokich iso (6400+) włączają w jotpegu luma NR, wyprali detal to i nie ma bandingu tylko ta kupa co została po jego wypraniu jest jaśniejsza.

Generalnie to jestem (bardziej niż myślałem) wdzięczny Nikonowi za D700/D3 - to są ultra mega super sensory i zmusili Canona do prania by dorównać w "braku" chroma noise
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 20-09-2008 o 13:49

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    ROTFL -> Poproszę o te sample z piątki.... jak pchniesz coś z piątki w górą to i szum i detal wypierzesz OK, ale nie wypierzesz bandingu, chyba, że przyjmiemy niebieski jak jedną wielką plamę.
    ROTFL.
    Masz tutaj sampla na ISO6400 (pchnięte +2/3 ISO3200 w 5D)
    i dla porównania to samo na ISO500 bez odszumiania żeby porównać kolory i detale.

A tu jeszcze plik RAW tego ISO6400 żeby nie było płaczu że coś oszukane.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 20-09-2008 o 13:56

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A tu jeszcze plik RAW tego ISO6400 żeby nie było płaczu że coś oszukane.
    OK, nie dyskutuje dalej bo nie mam na tyle wiedzy i niewiem ile to jest 3200 + 2/3 EV bo na pewno nie jest to 6400, które jest 3200 +2 EV.
    Nieważne, nie przeszkadzaj mi proszę bo teraz się ja się jaram tymi samplami z dpreview i tym jak Nikon jak nigdy trzyma krok obok 5DII swoimi plikami.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    OK, nie dyskutuje dalej bo nie mam na tyle wiedzy i niewiem ile to jest 3200 + 2/3 EV bo na pewno nie jest to 6400, które jest 3200 +2 EV.
    5D ma mocniejsze ISO o 1/3 EV. ISO3200 w 5D to jak ISO4000 w D3 czy 5D MK II.

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page21.asp
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 20-09-2008 o 13:59

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Moje 3 grosze . Jak dla mnie aparat jest Ok.

Żałuje że nie ma lepszego AF i wbudowanej lampki ( na wakacjach nie zawsze chce mi się tachać z 580-tką w miasto… cenie sobie kilogramy trudno ponoszę ) zapewnie i tak kupie tą 5-kę .

W studiu będzie dobrze .W kościele liczę na iso 1600 i 3200 ..teraz swoja 30-tką nie wychodzę powyżej 640 i właśnie to najważniejsze dla mnie ISO + poprawiony LCD + kalibracja szkieł. Kręcenie filmów zlewam sam kręce wesela Sony VX2100 z 3CCD obiektyw od 1.6 ostry jak żyleta + wzmocnienie do 18 decybeli…Kręcenie filmów Markiem II to chyba tylko dla paparazzi z jakąś 600-tką ..a bym zapomniał…gdzie silnik do zumowania .Że co niby mam se ręką kręcić ?Na razie nie widzę do czego miałbym wykorzystać ten gadżet żaden aparat nie zastąpi porządniej kamery i na odwrót przy najmniej na razie.

Co do zdjęć w serii …dla mnie obojętne nie stać mnie na razie na stałki i w kościele używam zuma + lapę i na weselu. Co mi po tych 4 czy 7 klatkach w seri jak lampa i tak nie nadąża z ładowaniem w kościele…na resztę ujęć mam czas …no może jak rzucą jakimiś gołębiami to by się przydało …lampy studyjne ładują się ok. 1s …więc też nie wiem po co 5 klatek ..chyba ze jakiś plener ?Myślę że 5D Mark II to dobry aparat studyjny i krajobrazowy oraz na wesela jest w sam raz, nie ma co marudzić .

PS.

Sporo myślałem nad Nikonem D700 ( jak zapewne wieku ślubniaków…) gdyby nie to że nie ma ISO 100 chyba bym zmienił system, aczkolwiek już za bardzo przyzwyczaiłem się do Canona i było by ciężko się przestawić. Mam jeszcze cichą nadzieje że wypuszczą do wiosny jakieś 3D może droższe o 2-3 kawałki chętnie dopłacę ale z pożądanym AF i większą liczbą klatek ...nie wiem co będę robiła za 2 lata może i seria się przyda ? i poprosze w takiej samej wadze jak 5D( i bez gripa ) ( aparat musi być w miarę lekki na wakacje i dla mojej ukochanej żonki

Teraz czekam na testy z RAW …ktoś wie kiedy wiosna promocja Cash Back ?

Pzdr. wszystkich Niezdecydowanych
    Ostatnio edytowane przez ddarc ; 20-09-2008 o 14:14
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Domyślnie

patrząc na sample z dpreview to ISO 6400 używalne do reporterki.
    Wyższe ISO to już chyba kupa.
    Wszystko pięknie tylko dlaczego testowali te wysokie ISO przy dobrym o świetleniu ?
    Jak jest dobre światło to się nie używa wysokich ISO, więc powinni testować przy świetle
    sztucznym, słabym - kilka żarówek słabych itp - wtedy by można było ocenić czy faktycznie to ISO 6400 na reportaż używalne....
    przy świetle dziennym to mój 350D też mało szumi przy 800 ISO ;-)

a jednak nie sprawdziły się te gadki że nie dadzą dużo pikseli - bo 21 to nieźle.

teraz mam dylemat - czy kupić 2 stare piątki czy jedną nową.

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Też czekam na foki z ciemnych wnętrz z najlepiej ludkami w środku. W dzień wysokie iso przydaje się do robienia szybkich obiektów z czasami np. 1/8000

ps. Weź nową i dokup jakiś awaryjny np. 30D lub lepiej 40D
    Ja tak zrobie
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Strona 64 z 315 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674114164 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów