Im większe ISO tym bardziej nieostre zdjęcia. Zniknął szum, zniknęły i detale. Takie ISO6400 jak na tych fotach spokojnie do uzyskania z 5D po odszumieniu.
Im większe ISO tym bardziej nieostre zdjęcia. Zniknął szum, zniknęły i detale. Takie ISO6400 jak na tych fotach spokojnie do uzyskania z 5D po odszumieniu.
śmiem się z tobą nie zgodzić. Oczywiście nie mam zamiaru tego udowadniać. To pogląd.
...a za ok 680USD (1600zł?) w USA można kupić nową 30D....
Zamiast nowej puszki zdecydowałem się na EF14/f2.8 II i 30D dla zony
Bedzei wiecej dobrego :rolleyes:
EOS 5D i elki
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
na bphoto cena 5D Mark II to 500$ powyzej Mark I, jak na nowosc nie jest to duza roznica i w sumie zmiany wygladaja na warte swojej ceny![]()
DPR Sample
Są zdjęcia na Dpreview![]()
Ostatnio edytowane przez Richie ; 20-09-2008 o 12:55
ROTFL -> Poproszę o te sample z piątki.... jak pchniesz coś z piątki w górą to i szum i detal wypierzesz OK, ale nie wypierzesz bandingu, chyba, że przyjmiemy niebieski jak jedną wielką plamę.
Tu widzę przewagę Nikona, tam można h-iso delikatnie pchnąć w górę i banding tak szybko nie wyjdzie (a na pewno mniej niż w Canonie). Fajne sample, firma na nowo przedefiniowała jakość absolutną (z 400 na 800).
Dla mnie jak zwykleużywalne 2,56k, może nawet coś da się pchnąć w górę zakładając docelowy format na poziomie 10x15.
Szkoda, że nigdzie nie ma sampli takich "normalniejszych", czyli od iso 100 do powiedzmy 800. Te dostępne w wysokich iso robią oczywiście wrażenie brakiem szumu, ale nie dają poglądu na ostrość i ogólnie "wyciągalne" z tej puszki detale. Póki co na podstawie takich sampli nie da się nic konkretnego powiedzieć, tym bardziej, że to nie pliki RAW tylko jakieś "pogrzebane" jpegi. Gościu na tej stronie z samplami napisał:
"I downloaded them into Lightroom and made a few tweaks before using Photoshop to do a bit of spot removal as per a normal jpeg workflow. I was careful to preserve the histogram where possible although some pulling about of the files was inevitable."
Podejrzane to trochę i myślę, że trzeba poczekać albo na jpegi prosto z puszki, albo jakieś konkretne RAWY. Ogólnie oglądając sobie stareńkie sample z 5d mam dziwne wrażenie, że w tych z 5dm2 czegoś jednak brakuje. No ale oczywiście nie powinno się porównywać sampli z iso 100 z tymi z powiedzmy 1000 itp. Cóż - czekam niecierpliwie na jakieś porządne sample, bo na razie te są mocno dyskusyjne.
Przecież podpiąłem
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=765