Strona 60 z 315 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Domyślnie

We wróżki nikt im się bawić nie każe, ale z tego co widzę, bardzo dużo użytkowników skarży się na AF w 5D. Jeśli to do Canona nie dotarło, za badanie rynku (choć w tym wypadku raczej jego brak) też im się opeer należy. Cóż to za firma, która nie słucha swoich klientów? Klient nasz pan, klient ma zawsze rację - nie znacie tego?

I nie mówcie, że można się przesiąść na Nikona czy Sony. Oczywiście, że można, ale jak ktoś nie jedną pensję na szklarnię Canona wydał, to nie będzie dla niego prosty krok.

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Panie i panowie...nie dobrnąłem jeszcze do końca napisanych dzisiaj postów, ale muszę stanąć w obronie kolegi Vadera już teraz.Jeśli stosuje on metodę ustawiania ostrości na środkowy i przekadrowuje (tak samo czyni większość z nas - przyzwyczajenia z analoga) to nie znaczy że robi źle , wręcz przeciwnie.
    Rozumiem że przy jasnych stałkach na pełnej dziurze po przekadrowaniu możemy , a właściwie prawie zawsze wyjdziemy z zakresu GO , ale to nie znaczy że ustawienie na boczne punkty bez przekadrowywania jest jedyną słuszną metodą.Kto z nas robi wszystkie foty bez przymykania przysłony? Przecież nie wszystkie zdjęcia to portrety, focimy np. parę młodych w kościele czy grupkę osób i nie mówcie mi że na każdym zdjęciu chcecie mieć (artystycznie) jedną osobę ostrą a drugą nie.Każdy z nas ma swój styl i przyzwyczajenia - szanujmy to - bo co niektórzy zachowują się jakby byli jedynymi którzy potrafią robić zdjęcia.U mnie procent zdjęć z maleńką GO jest na poziomie 10%,szerokiego kąta też nie lubię używać , tak więc chcąc mieć obie osoby w miarę ostre muszę trochę przymknąć przysłonę.Ja tak lubię i tak robię.A czy jest to dobrze czy źle to rozpoznaję po ilości zleceń.
    I tu dodam że należy do każdego klienta podejść indywidualnie ...nie wszystkich zachwyci fota w której jedno oko jest żyleta a drugie , już takie sobie.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    We wróżki nikt im się bawić nie każe, ale z tego co widzę, bardzo dużo użytkowników skarży się na AF w 5D. Jeśli to do Canona nie dotarło, za badanie rynku (choć w tym wypadku raczej jego brak) też im się opeer należy. Cóż to za firma, która nie słucha swoich klientów?
    Myślę że słucha i to bardzo dokładnie, ale nie zawsze w C interesie leży spełniać ich oczekiwania. Pomyśl od d... strony: Ja już osobiście z powodu tego AF nie raz nie dwa myślałem o DsIII. Już raz prawie kupiłem (wychodziło 16kPLN za nówkę ze stanów)... To właśnie ten spaszczony AF w 5D napędza(ł?) sprzedaż 1DsMIII.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    (....)
    I nie mówcie, że można się przesiąść na Nikona czy Sony. Oczywiście, że można, ale jak ktoś nie jedną pensję na szklarnię Canona wydał, to nie będzie dla niego prosty krok.
    No niestety brutalna prawda jest taka, że innego wyjścia nie ma. Już zresztą podawałem wcześniej argument o historii FD-->EF. Wtedy to dopiero Canon zrobił "w konia" masę ludzi. I co i nic. Funkcjonują i mają się świetnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Panie i panowie...nie dobrnąłem jeszcze do końca napisanych dzisiaj postów, ale muszę stanąć w obronie kolegi Vadera już teraz.Jeśli stosuje on metodę ustawiania ostrości na środkowy i przekadrowuje (tak samo czyni większość z nas - przyzwyczajenia z analoga) to nie znaczy że robi źle , wręcz przeciwnie.
    Rozumiem że przy jasnych stałkach na pełnej dziurze po przekadrowaniu możemy , a właściwie prawie zawsze wyjdziemy z zakresu GO , ale to nie znaczy że ustawienie na boczne punkty bez przekadrowywania jest jedyną słuszną metodą.Kto z nas robi wszystkie foty bez przymykania przysłony? Przecież nie wszystkie zdjęcia to portrety, focimy np. parę młodych w kościele czy grupkę osób i nie mówcie mi że na każdym zdjęciu chcecie mieć (artystycznie) jedną osobę ostrą a drugą nie.Każdy z nas ma swój styl i przyzwyczajenia - szanujmy to - bo co niektórzy zachowują się jakby byli jedynymi którzy potrafią robić zdjęcia.U mnie procent zdjęć z maleńką GO jest na poziomie 10%,szerokiego kąta też nie lubię używać , tak więc chcąc mieć obie osoby w miarę ostre muszę trochę przymknąć przysłonę.Ja tak lubię i tak robię.A czy jest to dobrze czy źle to rozpoznaję po ilości zleceń.
    I tu dodam że należy do każdego klienta podejść indywidualnie ...nie wszystkich zachwyci fota w której jedno oko jest żyleta a drugie , już takie sobie.
    Swieta racja. Niektorzy wychwalaja tutaj starego Eosa 3 co to mial dyskoteke punktow AF, a nie pamietaja (bo za mlodzi), ze starzy zatwardziali fotogowie wtedy pomyje na to wylewali jako *******ki i gadzety. Tak jak oni teraz z powazna mina na LV i "filmiki" . LV juz nigdzie sobie nie pojdzie, radze sie przyzwyczaic. Dla mnie akurat LV i filmiki to wartosciowe ficzery, a wiecej niz trzy punkty AF to bzdet, bo mi to na grzyb. Ale to ja jestem klient nasz pan, bo ja te puszke faktycznie kupuje.

Nolla
    Guest

Domyślnie 5Dvs1DSmarkIIvsD700 a potencjał nowej Piątki

Zawodowo robię śluby i sesje portretowe, z ostatniej imprezy miałam okazje edytować zdjęcia z 1Ds Mark II, 5D i D700, robiłam zdjęcia Markiem i piątką a mój asystent strzelał Nikonem, większość fotek robionych na ISO1600 ze wszystkich trzech puszek, pod względem szumów wyglądała identycznie, na 100% crop było widać minimalnie mniejsze ziarno z D700, ale różnica była na tyle mała ze żeby się upewnić które zdjęcie jest z którego aparatu musieliśmy zaglądać w EXIF'a fotki, ale po zmniejszeniu do rozdzielczość 1600x1200px, (takie fotki dostają nasi klienci i takie używamy do prezentacji www i na DVD) nie było szans rozróżnić które zdjęcie pochodzi z której puszki ... wiadomo że żeby uzyskać takie efekty trzeba trafić idealnie ekspozycją podczas procesu - jak się tego nie zrobi nawet zdjęcie z "cudownego" D700 wyciągane w post procesie o +1EV na wysokim ISO wygląda jak sieczka (5d pod tym względem jest bardziej elastyczny, d700 ma dodatkowo masakryczną tendencję Clippingu z prawej strony histogramu - wszystkie okna w kościele były przepalone gdzie na takich samych ustawieniach mark i 5d zachowywał więcej informacji w Highlights

muszę przyznać że zarówno na marku jak i na 5D na skrajnych bocznych p-tach trafienie AF na f1.2 w ciemnej sali balowej było prawie niemożliwe - ale w 5D mam matówkę Ee- S więc znacznie łatwiej było podostrzyć ręcznie niż na marku, asystent nikonowiec preferuje środkowy p-t i przekadrowywanie więc nie mieliśmy porównania...ponadto na nie ma chyba nikkora z f1,2

panów teoretyków - co to w swoich raczkach żadnej z powyższych puszek nie trzymała, zalecam powściągliwość w ocenianiu 5D markII, obiecuje że zamieszczę szczegółowe testy i porównania tej puszki z innymi konkurentami jak tylko wpadnie ona w moje łapki ... najpóźniej jak pojawi się w sprzedaży w BH, bo mnie osobie, żyjącej fotografią i z fotografii, potrafiącą cieszyć się z rzeczy małych i prostych takich jak piękna fotografia dziecka czy szczęśliwej panny młodej wychodząca prosto z puszki, wystarczy poniższe stwierdzenie żeby kupić ten nowy wspaniały korpus...

By applying the same kind of advancements in sensor design and image processing technology as the recently introduced EOS 50D camera, but at higher resolution and with larger pixels, the EOS 5D Mark II achieves the highest level of image quality of any EOS Digital SLR released to date.

wszystkim narzekaczom i teoretykom wspaniałego łikendu życzę.

Nolla.
    Ostatnio edytowane przez Nolla ; 20-09-2008 o 09:22

Uzależniony

Domyślnie

pogódźmy sie może z tym że 5DII jest puszką skazaną na sukces. cała masa userów czekała na przesiadkę FF nie kupując 5D I z prostego i banalnego powodu - bo wolą mięć nowszy model . i żadne dorabianie teorii nie jest tu potrzebne. ja wiem że choć to absurdalne to jednak wielu userów C chciałoby żeby firma wtopiła na tym modelu. takie utarcie nosa pyszałkowi. boję sie że sie srogo zawiodą. AF na którym niewiadomo z jakich powodów sie zapętliliśmy z pewnością bedzie lepszy. a to już wielu fotografom wystarczy. Że niektórzy nie kupią bo dla nich za słaby ten AF. dla nich pojawi sie 3D. i już widzę te narzekania czemuż owe 3D takie drogie, że firma z tą ceną to sobie żarty robi bo to już lepiej Ds z usa przywieść i na to samo wyjdzie. trzeba zdawać sobie sprawę że Canon 3d pewnie bedzie cenowo na pólce N D3 wiec pewnie kilkanaście tys zł bo taką lukę cenową firma przygotowała. ilu amatorów bedzie na niego stać? niewielu. dlatego niestety lub stety 5D II odniesie sukces rynkowy. nie ma co narzekać tylko cieszyć sie z wyboru jaki obecnie mamy. przypomnijcie sobie. 2 lata temu byliśmy skazani na jedną puszkę FF z ceną ok 10 tys. teraz wreszcie jest wybór a za sprawą konkurencji ceny bedą szybko spadać
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-09-2008 o 09:47

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a nie wydaje wam sie że wielkosciowo te nieszczęsne czujniki są rozmieszczone tak ja w cropowych 40d i 50d? tylko że na pełnej klatce zajmują dużo mniej przestrzeni na matówce niż w cropach?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    a nie wydaje wam sie że wielkosciowo te nieszczęsne czujniki są rozmieszczone tak ja w cropowych 40d i 50d? tylko że na pełnej klatce zajmują dużo mniej przestrzeni na matówce niż w cropach?
    Tak to właśnie jest. Analogicznie jest w D700 i D300.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    to wiedzą chyba wszyscy :-) ja bym sie chetnie dowiedział/zastanowił nad inna rzeczą. Dużo wcześniejszą :-)

a mianowicie czy rozstaw skrajnych czujników pionowych i poziomych czujników w analogowym EOS 30 był większy czy taki sam jak rozstaw dzisiejszego układu 7-mio lub 9-cio pktowego ?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 60 z 315 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów