Strona 57 z 315 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    "Najciekawszą nową funkcją aparatu fotograficznego jest możliwość filmowania". Niezłe bzdury...
    Dlaczego bzdury? Mój znajomy kompletny laik w temacie właśnie dlatego się napalił na D90. Ma dwie córeczki miał kupować kamerę, a tak wymieni starocia D50 i będzie miał dwa w jednym. Może czasem warto spojrzeć szerzej 8).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-09-2008 o 20:53 Powód: 50D to nie D50
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Widzisz, kręcisz jak tylko możesz, żeby udowodnić na siłę "że twoja racja jest bardziej twojsza niż mojsza". Do rzeczy.

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Kwestia "AF z jedynki", komentarz #370:
    Wytykasz mi "Najpierw pisałeś, że marudzą ludzie, którzy chcieli AF z jedynki" a sam cytujesz "Dlaczego to właśnie ci "oszukani" przez Canona chcą na siłę z lini 5D zrobić "jedynkę"?" Gdzie tu jest mowa o "AF z jedynki"? Kontekst tamtej wypowiedzi, jakbyś nie zauważył, dotyczył ogólnego podnoszenia stopnia zaawansowania 5D do poziomu zagrażającemu linii "jedynek". A więc zarówno lepszego niż obecnie AFa (mogącego zagrozić jedynkom, ale NIE AFa z jedynek - to są twoje słowa, których ja NIGDY nie użyłem) czy np. większej ilości fpsów, o których osoby przed tamtym postem również pisały. Bo matyca już niebiezpiecznie się zbliżyła do 1Ds Mk3 (przynajmniej w ilości pixeli - jakość jeszcze trudno oceniać).

Kwestia używania punktu centralnego, komentarze: #377, #615
    Zarzucałeś mi: "twierdziłeś, że powinno się używać centralnego punktu i przekadrowywać, bo to jest bez różnicy". Zacytowałeś: "Znając zasadę działania doskonale wiem jednak jak to obejść. I wcale nie muszę przekadrowywać. to, że używam w większości punktu centralnego nie znaczy, że nie wiem jak użyć pozostałych punktów." I po tych cytatach to wywnioskowałeś, że twierdzę, że nie ma różnicy między punktem centralnym a przekadrowywaniem". Szkoda, że nie przytoczyłeś mojego innego postu, w którym pisałem, że często robię kadry centralne a potem karduję na komputerze. Szkoda, bo ten cytat obaliłby właśnie to twierdzenie. Kolejny nietrafiony argument. Właśnie dlatego że znam tą różnicę, mając niepewne punkty skrajne, stosuję taką a nie inną technikę.

Kwestia oceniania AF na podstawie specyfikacji, komentarze: #462, #480, #588
    Tutaj już odwracasz swoje słowa zupełnie. Zarzucasz mi "Tym razem twierdzisz, że nie można krytykować puszki na podstawie specyfikacji technicznej" a pokazujesz cytaty dotyczące AFa a nie CAŁEJ PUSZKI. I tak, twierdzę, że nie powinno się oceniać AFa na podstawie samej specyfikacji, bo bardzo łatwo popełnić błąd. Natomiast ocena CAŁOŚCI puszki na podstawie specyfikacji jest dopuszczalna z tego powodu, że margines błędu jest duży (sumaryczna ocena na podstawie WIELU składowych). Zwróć uwagę, że ocena autofocusa może różnić się skrajnie w momencie kiedy popełnisz błąd w takiej ocenie. Natomiast błędne ocenienie nawet kilku składowych z pośród kilkunastu nie wpłynie drastycznie na końcową ocenę produktu.

Jeśli powyższego tłumacznenia nie zrozumiesz - to ja już nie wiem jak to prościej powiedzieć. Ale oznaczać to będzie jedynie, że dalsza dyskusja nie ma sensu. Na przeprosiny oczywiście i tak nie liczyłem - za dobrze cię znam (nie jest to jedyne forum, na którym "lubisz" mieć świętą rację) choć osobiście nie aż tak dobrze. I zgadzam się z tymi, którzy wytknęli mi wytaczanie dział honorowych - niepotrzebnie czegokolwiek od Ciebie wymagałem.

Niniejszym kończę moje gościnne występy w tym wątku. Przepraszam wszystkich za koszmarne przynudzanie aż do tej pory. Obiecuję, że to było przedostatni raz. :-)
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jestem jak najbardziej przeciwny zamykaniu tego wątku, ale może dało by się te rozprawy sądowe autorstwa "hrabia_vader" i innych gdzieś przesunąć (może pralnia?). Nie mają chyba zbyt wiele z tematem wspólnego?
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Piszcie sobie co chcecie, ale ja jestem zawiedziony faktem, że przy 666-tym poście nie było armagedonu, sodomy i gomory i pochłonięcia całego forum przez piekielne czeluście ziejące siarką ;-) Zaczynam tutaj zaglądać (do tego wątku) wyłącznie w celach rozrywkowych (choć poziom tej rozrywki systematycznie spada) i niecierpliwie czekam na pierwszy proces sądowy płaczki vs obrońcy marki (a w zasadzie marka...). Przez cały dzień się zastanawiałem co mi to wszystko przypomina i teraz już wiem - ten wątek jest jak nasz Sejm :-) Co by się nie stało, to i tak będzie wina Platformy :-) (tutaj: Canona) :-) No to piszcie dalej - może w okolicach środy będzie można pomyśleć o zgłoszeniu wątku do księgi rekordów Guinessa ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Co by się nie stało, to i tak będzie wina Platformy :-) (tutaj: Canona) :-) No to piszcie dalej - może w okolicach środy będzie można pomyśleć o zgłoszeniu wątku do księgi rekordów Guinessa ;-)
    Nie no bez przegięć : nie porównujmy naszej rodzimej "żydokomuny" do wytwórcy sprzętu dającego wielu radość i chleb. Zupełnie odmienna 'wartość dodana' IMHO
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    nie sierżant ale starszyna

PS
    http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=29390955 - relacja z konferencji z Chuckiem Westfallem w NY.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 19-09-2008 o 22:05
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Mam propozycje nowego wątku: "Canon 5D mark II i co dalej..." zresztą nie sądze żebyśmy musieli dłogo czekac na jego faktyczne założenie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tutaj badzo fajny filmik z nowej piątki:
    http://www.canon-ci.co.kr/product/smov/pop02.html
    Robi wrażenie przede wszystkim niemal trójwymiarowością obrazu.

I apeluję nie dodawajmy już pracy modom.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Uff! Przeczytałem wątek. Jestem z siebie dumny. Ani jotę mądrzejszy i cholernie zasmucony - po raz kolejny wylazła cała nasza "polskość" A tak na maginesie, poza pisaniem tylu mądrych rzeczy - macie jeszcze czas na fotografowanie?
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Uff! Przeczytałem wątek. Jestem z siebie dumny. Ani jotę mądrzejszy i cholernie zasmucony - po raz kolejny wylazła cała nasza "polskość" A tak na maginesie, poza pisaniem tylu mądrych rzeczy - macie jeszcze czas na fotografowanie?
    Z całym szacunkiem ocenie to w inny sposób. Otóż typowo polskim stylem jest udawanie mądrzejszego niż się jest. Mentorski ton, pouczający styl i lekceważenie dla innych, którzy odważyli się polemizować. Pomyśleć i wyrazić opinię, choćby nawet niesłuszną jest o wiele trudniej niż napisać innym, że są głupi, że są onanistami, że są malkontentami czy że nie potrafią fotografować. A ja na przykład się fotografowaniem chwilowo zmęczyłem.

Proponuję wejście na dpreview.com, fredmiranda czy innych forach żeby się przekonać, ze fala niezadowolenia rozlewa się po równo po wszystkich krajach i kontynentach. I podstawowy zarzut pada pod adresem AF. Czytając mentorów tego wątku dochodzę do wniosku, że tylko Polacy tam piszą, skoro tyle niezadowolenia.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 57 z 315 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów