Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Ja Ci mogę autorytatywnie powiedzieć, że jeśli potwierdzi się specyfikacja i AF w 5D mk II będzie zawierał punkty liniowe to z całą stanowczością stwierdzam, że one będą się zachowywać z definicji jak punkty liniowe i będą całkowicie ślepe na linie obrazu biegnące prostopadle do kierunku który rozpoznają.

Rozumiesz to?
    Chyba troszkę przesadzasz z tą słabością liniowych czujników AF. Wiadomo krzyż widzi wszystko, ale liniowy czujnik widzi "teoretycznie" wszystkie linie obrazu przecinające go, nie widzi jedynie równoległych. Jeśli trzymasz aparat w ręku, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na moment łapania ostrości obrócić go lekko wzdłuż osi obiektywu, tak aby taką linię równoległą do czujnika złapać, a potem wrócić. Zabieg bardzo prosty i mniej niebezpieczny niż przekadrowywanie z centralnego, o ile ów liniowy czujnik jest oczywiście sprawny i wiarygodny... Czujniki boczne w moim 40d, mimo że krzyżowe i tak są znacznie mniej wiarygodne od centralnego...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na moment łapania ostrości obrócić go lekko wzdłuż osi obiektywu, tak aby taką linię równoległą do czujnika złapać, a potem wrócić. Zabieg bardzo prosty i mniej niebezpieczny niż przekadrowywanie z centralnego,
    Proponuję jeszcze w tym czasie trzymać się prawą ręką za lewe ucho. Nie chcemy ani takich wygibasów ani przekadrowywania. Oczekiwaliśmy normalnych, używalnych punktów AF. Analogicznych, jak w Twoim 40D.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Proponuję jeszcze w tym czasie trzymać się prawą ręką za lewe ucho. Nie chcemy ani takich wygibasów ani przekadrowywania. Oczekiwaliśmy normalnych, używalnych punktów AF. Analogicznych, jak w Twoim 40D.
    Ale ja to doskonale rozumiem, też bym takie chciał w 5dII, bo się do niego przymierzałem. Natomiast działanie liniowych czujników AF wcale nie jest aż tak ułomne, jak to opisujecie - tylko tyle, nie popadajmy w paranoję...

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Oczekiwaliśmy normalnych, używalnych punktów AF. Analogicznych, jak w Twoim 40D.
    No właśnie - "oczekiwaliśmy", ale oczekiwania rozminęły się z rzeczywistością i jest żałoba narodowa z tego powodu Nie sądzę, żeby Canon zaprzątał sobie za bardzo głowę naszymi płaczami, bo produkt kreują marketoidy, a nie opinie pojedyncze opinie rynku (mam czasami wrażenie, że przypisujemy sobie za bardzo na CB rolę grupy nacisku na projektantów Canona... ). A więc stało się i wyszła puszka poniżej naszych oczekiwań. Czy to jest powód do tworzenia wątków takich jak ten, które już po 10 stronach gonią własny ogon i nie wnoszą nic nowego? Czy dzięki tej dyskusji Canon zmieni rozmieszczenie punktów AF w nowej "piątce"? Raczej nie (choć pewnie są tacy, co są skłonni w to wierzyć do końca świata i jeden dzień dłużej). W tym wątku "marnuje" się kapitał intelektualny tego forum :-) Gdyby tyle zapału, czasu i energii włożyć w pisanie w merytorycznie wartościowych wątkach, to pożytek dla wielu osób byłby ogromny. A tak jest tylko płacz, zgrzytanie zębów, osobiste wycieczki i klimat wojenki :-) Ok, ok....teraz możecie mnie zlinczować
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    . A więc stało się i wyszła puszka poniżej naszych oczekiwań. Czy to jest powód do tworzenia wątków takich jak ten, które już po 10 stronach gonią własny ogon i nie wnoszą nic nowego? Czy dzięki tej dyskusji Canon zmieni rozmieszczenie punktów AF w nowej "piątce"?
    Wpływu na Canona nie mamy. To jest oczywiste. Bardziej mi chodzi o samoświadomość użytkowników. Niektórzy wydają się być tak bardzo zapatrzeni w markę swojego aparatu, że nie są w stanie przyjąć do wiadomości, że ich ukochana firma popełniła błąd i zrobiła coś nie tak jak trzeba.

Pojawiają się posty w stylu "jak się stanie na głowie, rzuci solą przez lewe ramie, przekręci oko modelce, pomodli do czternastu wspomożycieli, a najlepiej użyje centralnego, to nie jest przecież tak źle i w ogóle Canon rules, a kto się nie zgadza ten maruda".

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wpływu na Canona nie mamy. To jest oczywiste. Bardziej mi chodzi o samoświadomość użytkowników. Niektórzy wydają się być tak bardzo zapatrzeni w markę swojego aparatu, że nie są w stanie przyjąć do wiadomości, że ich ukochana firma popełniła błąd i zrobiła coś nie tak jak trzeba.

Pojawiają się posty w stylu "jak się stanie na głowie, rzuci solą przez lewe ramie, przekręci oko modelce, pomodli do czternastu wspomożycieli, a najlepiej użyje centralnego, to nie jest przecież tak źle i w ogóle Canon rules, a kto się nie zgadza ten maruda".
    No tak tylko ten AF nie zadziała lepiej od kilkuset postów marudzenia. A co do świadomości użytkowników to skąd taka chęć uświadamiania i niesienia kaganka oświaty. Komu to potrzebne - dorosłym ludziom?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No tak tylko ten AF nie zadziała lepiej od kilkuset postów marudzenia. A co do świadomości użytkowników to skąd taka chęć uświadamiania i niesienia kaganka oświaty. Komu to potrzebne - dorosłym ludziom?
    AF pewnie nie zadziała, ale lepiej z punktu widzenia ogółu żeby tu pomarudzić/powymądrzać się niż miauczeć w rzeczony weekend Żonom/Narzeczonym/Dzieciom czy na kozetce u psychoanalityka
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

A niektórzy wydają się tak zapatrzeni w siebie, że nie są w stanie przyjąć do wiadomości, że to nie oni kierują rozwojem w firmie Canon a na siłę wciskają innym, że tylko oni mają rację. Pozwólmy RYNKOWI ocenić, czy 5D Mk2 jest błędem Canona czy nie. Czasy gospodarki centralnie sterowanej już dawno minęły, czy to się komuś podoba czy nie. :-)

Owszem, Twoim sposobem można już teraz ewentualnych nabywców 5D Mk2 określić mianem "niedouczonych", czy jeszcze inaczej... Dla wyjaśnienia, bo widzę, że masz problemy ze zrozumieniem moich tekstów, piję do Twojego stwierdzenia, że firma Canon popełniła błąd wypuszczając 5D Mk2 w takieja nie innej postaci. Tak więc chcę, aby to rynek ocenił czy 5D Mk2 jest błędem Canona czy nie. A nie pojedyncze jednostki, które w globalnej polityce marketingowej firmy Canon nie mają ŻADNEGO znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez hrabia_vader ; 19-09-2008 o 16:12
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów