nie znam tak dobrze historii sprzętów Canona, ale może ktoś się wypowie, czy była może już taka sytuacja, żeby puszki z podobnej półki, pokazujące się jednocześnie, miały różny AF, z czego ta droższa miała by gorszy? Dla mnie to było by trochę irracjonalne działanie.
Jak było z 5D? Premiera w okolicach 20D? jak wygląda porównanie ich systemów AF?
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
kolego , bardzo fajnie , tylko ja potrzebuję "puszki" ff bez jakości marka a z lepszym af. czy mogę?
więc proszę wyjasnij mi w czym pomoze mi super hiper matyca z pierdylionem czegoośtam , a ja po prostu potzrebuję lepszego af - okazjonalnie, od czasu do czasu. wiem , że hrabia_vader (chyba się nie pomyliłem) pisze o przekadrowaniu i innych wysoce "fotograficznych" trickach, wiem, znam i czasami udaje mi się to zrobić.
dlaczego jednak w XXI wieku, gdy inni robią af dobrze , mam zadowolic się "czymś takim"?
bardzo liczyłem na nowego 5d, wiem, ze bezpodstawnie gdyż canon niczego nam/mi nie obiecywał, ale konkurencja może, a canon nie?
i proszę mi nie pisać o zmianie systemu. nie po to kupowałem szkła canona i robiłem porównaia z innymi systemami , aby teraz ze startą (małą, ale zawsze) wchodzic w inny system i wydawać kasę raz jeszcze.
owszem, lubię tą markę, ale zmuszanie mnie do kupna "profi" sprzetu, gdy jestem totalnym amatorm i "nie zarabiam" na zdjęciach jest dużym nietaktem ze strony tej firmy.
ok. kupię marka (1d lub 1ds) bo jednak ten af będzie mi potrzebny, ale czy firma canon zyska na tym?
jednostkowo może i tak, ale w przyszłości bardzo wątpię.
wraz ze spadkiem cen i postępem technologii byc może zmienie marke na inną. i po takim zachowaniu tej firmy zrobie to bez dłuższego zastanowienia. dlaczego? bo takie postepowanie nie przywiązuje do marki, a wreęcz odwrotnie.
czego wam i sobie życzę![]()
i jeszcze jedno słowo do Hrabia_vader.
tak, mam prawo wymagać od canona, bo inwestuję w sprzęt tej firmy, a rozwój technologi jest powszechny i nie dotyczy tylko i wyłacznie tej firmy.
praktyki monopilostyczne canona - moge tak napisać ,gdyż powiązanie aparatu z obiektywami wymusza/wywołuje w jakimś wzgledzie monopol - jest niedopuszczalne, a canon drwi sobie z nas/mnie i nie dostarcza towaru jaki według tendencji rynkowych powinienem otrzymać właśnie w tej chwili /patrząc na konkurencję/![]()
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
... moim zdaniem mamy tu dwie kwestie:
- w jakim stopniu szkła canona są w stanie wykorzystać owe 21 mega pixseli - może jakiś fachowiec od optyki się wypowie ???
- kwestia AF. Mam 5D i mogę powiedzieć tylko tyle, że drugiego aparatu z takim AF nie kupię nawet gdyby miał 50 Mega, ponieważ AF w 5D jest po prostu wadliwy, mówiąc inaczej - niesprawny.
nie wiem co Wy macie z tym AFem, mialem 40D i teraz mam 5D i jakos wielkiej roznicy nie widze. Wiec albo mam tak dobry egzemplarz 5D (dzieki Towers), albo **** nie fotograf ze mnie...
Nie moge powiedziec zlego slowa na AF w piatce. Nie jest to polka 1D i nigdy nie bedzie, wiec cudow wymagac nie mozna.
aha... uzywam tylko centralnego punktu, nie wiem jak boczne...
to moze tak: jak to jest, ze jak przez wiele-wiele lat Canon mial dosc gleboko w * studyjnych, slubnych i landszafciarzy (zwlaszcza landszafciarzy), to zadowoleni z mozliwosci zwolennicy duzej ilosci fps-ow i punktow AF przekonywali, ze wszystko jest w porzadku i korpusy Canona sa idealne - a teraz, kiedy to sie odwrocilo, nagle jest wielki lament i pretensje do studyjnych/landszafciarzy, ze im sie po prostu nowe aparaty podobaja ???
moze sprobujmy nie patrzyc tylko na wlasne potrzeby, ale zrozumiec, ze sa i inni uzytkownicy. nowe 5DmkII jest dla mnie osobiscie niemal-perfekcyjne i mam pelne prawo cieszyc sie z tego, ze Canon po wielu latach wreszcie wypuscil aparat dopasowany do moich potrzeb. Tobie to nie odpowiada i masz do tego prawo, a ja mam nadzieje, ze niedlugo tez dostaniesz puszke na Twoje wymagania. poki jej nie ma, nie probuj mnie przekonywac, ze 5D mkII jest do **** i przekonywac ze "cos takiego" jest nikomu niepotrzebne. bo to nie jest prawda. kropka
A choćby tutaj: http://www.robgalbraith.com/bins/mul...id=7-9316-9607
oto cytat dla leniwych: "it ("it" czyli AF system - dopisek mój) now has the ability to detect scene colour temperature and light flicker, then incorporate that as part of the camera's autotofocus calculation".
hrabia Vader
zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami
Ja słyszę tak: mamy gotowe 24-70 IS i to w powiązaniu z milczeniem Corwina (nie wierzę, że nie zadzwonił) oznacza, że:
- 5DII to nadal środek a nie entry --> thx Sony
- w Kolonii czeka coś dla Rogera, svena, oskarkowego, zkruka - $4k likely
- chyba nigdy Canon nie pokazał nowej puszki bez nowego szkła na Photokinie
Dzięki Radek!
Dzięki.
Naśmiewasz się z ludzi, którzy czekali na następcę swojej puszki 3 lata zamiast 1,5 roku i polecasz 1DsII tym, którzy narzekają na AF w 5D (głównie, gdy jest ciemniej lub cokolwiek jest w ruchu). Zapewne masz duże doświadczenie w pracy z nim a nie wypowiadasz się na podstawie kartek papieru i zapewne wiesz, że czujniki AF w starych jedynkach są mniej czułe (0 EV w 1D/s vs. -0,5 EV w 5D) i gdy się robi ciemniej odmawiają ustawienia AF tam gdzie np. 20D spokojnie robi "beep beep".
Również pozdrawiam...
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 18-09-2008 o 22:43
Moje zdanie jest takie. Ogrom ludzi czekał na nową piątkę nie po to aby ją kupić tylko, żeby dzięki temu staniała stara piątka. Bo taki aparat d5 za małe tysiące jest rewelacyjnym rozwiązaniem. I wczoraj wielu ludzi odetcheło i ruszyło na zakupy.