Strona 33 z 315 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Piszemy właśnie o AF do studia, do modelek, do packshotów. Tam gdzie potrzebujesz na małej głębi trafić bocznym punktem w modelkę lub w gładką powierzchnie przedmiotu. Boczne punkty bez krzyża nie radzą sobie z tym, co potwierdziło tutaj kilka osób zajmujących się taką dziedziną fotografii.
    Skąd nagle wyciągnąłeś to studio to nie wiem. Mi, do tej pory, wydawało się, że problem mają właśnie fotografowie kotletowi, którym światła w kościele brakuje. Nikt nie narzekał na AF w 5D w dobrym świetle - a w studio zazwyczaj (podkreślam słowo "zazwyczaj") światło jest ok.

Zresztą, jak już pisałem gdzieś wcześniej. Co za problem używać tylko punktu środkowego? I napiszę więcej, dziwię się, że znając specyfikę 5D, ludzie próbują używać pozostałych punktów. Ja od początku swojej przygody z cyfrą używam TYLKO punktu środkowego (począwszy od 300D, przez 20/30D i teraz na 5D), fotografowałem naprawdę w przeróżnych warunkach i wogóle dziwię się komukolwiek, że narzeka na AF w tych aparatach. Ilość nietrafionych fot mieści się, według mnie, w normalnym przedziale błędu (1 - 2%?). Częściej "out of focus" jest spowodowany moją delirą niż błędem AFa. Czy takie trudne jest poznanie wad puszki i używanie jej mocnych stron tylko dlatego, że "konkurencja ma lepiej" (o ile naprawdę ma lepiej - bo według mnie w większości jest to urban legend powielany przez rozpłakanych niezadowolonych)?
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Kurde .. gdzie to jest napisane? Ja caly czas tam widze : "9 (Cross-type)" ...
    Godzinę temu było, teraz znowu jest 'cross' :-)
    Snowboarder pisze że ma "na biurku" 5D Mk II i boczne punkty nie są krzyżowe.

zresztą po tym obrazku
    widać że jeden pies czy krzyżowe czy nie. Jaki jest pożytek z punktu umieszczonego tuż przy centralnym?
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 18-09-2008 o 13:25

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

widac Canon, po szumnym gloszeniu wszem i wobec jakich to technologii nie posiada, nie ma jaj by ich uzyc, tylko chowa je do szuflady. rozumiem, ze skoro bali sie tak bardzo, ze nowa 5-tka zagrozi Ds-owi, jesli dadza do niej dobry autofocus, to zanczy, ze do nowego Ds'a tez nie planuja wepchnac niczego lepszego poza matryca i kreceniem filmow?
    chyba, ze planuja wypuscic to Corwinowe body dopiero jak juz dadza super hiper wypas w 1-dynkach (nowe matryce, nowy AF). bo wczesniej nie trzeba.

wbrew temu, jak niektorzy widzieli 5-tke, nie jest ona polem testowym nowych technologii dla jedynek. to sa raczej popluczyny. przynajmniej w kwestii AF'a.

Well let me tell you that the 5D Mark II has better autofocus than the current 1D series, even though the 5D has “just” 15 autofocus points and the 1D series have 45. You actually get LESS out of focus images on the 5D Mark II compared to the 1D Mark III.

This is because the frame rate on the 5D is limited to 3.9fps, where the 1D mark III has a 10fps framerate. Because of this, you get much less out of focus images in a 1 second burst on the 5D Mark II (4 max), compared to the 1D Mark III, which allows you to capture up to 10 out of focus images in just one second.

This is a big difference and just goes to show you how good the 5D Mark II really is, delivering LESS out of focus images with less autofocus points than the 1D Mark III.
    no chyba, ze Canon prezentuje wlasnie takie podejscie do sprawy
    Ostatnio edytowane przez spoon ; 18-09-2008 o 13:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Dlaczego to właśnie ci "oszukani" przez Canona chcą na siłę z lini 5D zrobić "jedynkę"?
    Czy mógłbyś zacytować jeden post w którym ktoś narzeka, że 5D mk II nie jest na poziomie "jedynki"?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Godzinę temu było, teraz znowu jest 'cross' :-)
    Snowboarder pisze że ma "na biurku" 5D Mk II i boczne punkty nie są krzyżowe.
    ...moze to dalszy ciag kampanii? "AF .. EVOLUTION"

"Oto na oczach widzow canon z 1 Cross-type dokonuje cudownego rozmnozenia Teraz .. UWAGA 9! Slownie: DZIEWIEC punktow CROSS-TYPE. WOW! .. Takich cudow nawet konkurencja nie potrafi .. "

Ide po chipsy bo za niedlugo moze sie okazac ze to sa wszystkie (uwaga tylko dla ludzi mocnych nerwach) : DOUBLE-SENSITIVE!

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    chyba, ze planuja wypuscic to Corwinowe body dopiero jak juz dadza super hiper wypas w 1-dynkach (nowe matryce, nowy AF). bo wczesniej nie trzeba.
    Ja myślę, że dużo wcześniej. Przecież Corwin już tą puszką zdjęcia nawet w Łazienkach robił

Domyślnie

Nikt nie narzekał na AF w 5D w dobrym świetle - a w studio zazwyczaj (podkreślam słowo "zazwyczaj") światło jest ok.
    Niech zgadnę, nie stałeś nigdy w ciemnym studio przy włączonych 3 pilotach lamp studyjnych i nie próbowałeś złapać ostrości bocznym punktem AF na oku modelki.

Zresztą, jak już pisałem gdzieś wcześniej. Co za problem używać tylko punktu środkowego?
    Kilka osób Ci odpowiedziało, gdzie tkwi problem. Nawet Ci wskazano wątek na forum, żeby Ci się rozjaśniło w głowie.

Domyślnie

Canon wprowadzając 1000D dokonał nowego podziału użytkowników, przesunął modele "w dół" i stworzył sobie nową niższe, w którą prawdopodobnie celuje z hipotetycznym 3D - FF pomiędzy 5D a 1Ds. 5D Mark II dla bogatych amatorów chcących mieć pełną klatkę, oraz dla zawodowców jako backup do pełnoklatkowego body.
    W polskich realiach ten korpus pełni rolę pierwszego....

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co za problem używać tylko punktu środkowego?
    Wersja obrazkowa:
    http://www.e-cyfrowe.pl/glebia-ostrosci-cz-i-r-730.html
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
    patrząc na specyfikację na dpreview tutaj, to faktycznie AF niezmieniony w stosunku do 5d, chociaż daję głowę, że rano pisali o wszystkich krzyżowych, hmm
    Zrozumcie, że rozkład punktów to nie wszystko! Jest jest jeszcze coś, co analizuje informacje zebrane z punktów i na tej podstawie ustawia ostrość. Algorytmy mogli znacznie poprawić, dodać dodatkowe informacje brane pod uwagę. To może ZUPEŁNIE zmienić wynik działania "niezmienionego" jak piszecie układu AF! DAJCIE NA LUZ - nie macaliście puszki a już wszystko o niej wiecie!!! No jak raz trzeba wszystkie szklane kule porozbijać, bo mamy najlepszych wróżbitów na CB!
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Strona 33 z 315 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów