Strona 31 z 315 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Początki nałogu

Domyślnie

the 5DII AF is NOT the same as the 5D at all. All x-type
    A to skad zrodlo ? Wlasna interpretacja kogos z forum na dpreview ? Rob Galbraith musial strasznie zostac wrobiony przez Canona. A moze jeszcze zdaza zmienic :-) Canon mial swoj powod zeby tak zrobic i zrobil, na pewno go poda ;-). 50D moze miec lepszy AF i tak nie zagrozi 5D, co wiecej - beda tacy co kupia i to i to.
    I tak jeszcze mysl co do centalnego AF - jak sa kiepskie boczne to konczy sie na centralnym. W 600 trzeba bylo szukac linii pionowych. Wszystko mozna przezyc, tylko 5d zasluguje na cos lepszego.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Dokładnie. Matryca 12.8mpix jak w 5D ale może z lepszym ISO czy DR, normalny AF, szeroko rozstawione punkty, 5fps, to byłoby najlepsze rozwiązanie. Od studyjnego 1Ds aparat różniłby się najbardziej ilością megapikseli więc lepszy AF czy fps nie byłyby konkurencją.
    Czemu tak nie zrobili? Bo zaszkodziła konkurencja. Chcieli mieć coś co na papierze wygląda lepiej niż w D700 i dlatego dali więcej mpix. Stąd takie kuriozum w postaci lamerskich ficzerów typu detekcja twarzy czy filmy w aparacie z bardzo dużą rozdzielczością matrycy.
    Mam wrażenie, że studyjnym aparatem jest właśnie 5DII, a nie 1Ds. Po co komu do studia pancerny korpus, skoro za sporo mniej może mieć wszystko co mu potrzeba w 5DII? A z Ds-a to do studia najbardziej potrzebna jest właśnie matryca.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Tak się przyglądam temu "brazylijskiemu serialowi" w tym wątku i przypomina on bardzo dyskusje prowadzone na różnych forach na temat iPhone'a. Tam też były całe dzikie hordy krytyków, którzy nie trzymali go w rękach, ale mieli "gruntowną" wiedzę na temat jego wad. Niestety tutaj jest podobnie, a nawet bardziej hardcorowo, bo tutaj zupełnie NIKT nie trzymał nowej puszki w łapie, a wszyscy mają już dobrze wyrobione zdanie. Rozminęły się u niektórych oczekiwania ze stanem faktycznym? No cóż, tak bywa w życiu. Myślenie w kategorii pobożnych życzeń to kiepski sposób działania, bo prowadzi do niepotrzebnych frustracji. Lichy AF, słabe fsp'y? A czy nowa "piątka" to jedyny na świecie aparat bez alternatywy? Są puszki dla fetyszystów (lub faktycznie potrzebujących) AF i karabinowych fps'ów. Produktów na rynku jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. A czytając niektóre posty można mieć wrażenie, że 5DMkII miało być aparatem idealnym dla wszystkich. Sorry, ale tak dobrze, to chyba nawet w Erze nikomu nie zrobią...
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jedyna jego wada to taka że nie ma bagnetu EF :-)
    No nie, wad jest więcej. Ni ma krzyżaków na krańcach, wizjer nie 100% (przy stałkach, w nocy to mus) i największa wada: filtr AA, wyjęcie 550 Ojro... resist

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak sobie tak poczytałem ten "brazylijski serial" jak to wcześniej napisał Bundy, to na myśł przyhodzi mi tylko jedno - jeżeli nowa 5-tka jest taka słaba, ma tyle wad, tyle rzeczy jest nie hallo (AF, punkty krzyzowe, bagnet, fpesy i inne gówna) to po jakiego się nad tym tak wymądrzać ???? Jeżeli komuś nie pasuje niech da sobie na luz - przecież nie ma przymusu żeby akurat to body kupować... akademickie dyskusje na tym forum trochę mnie bawią a trochę nudzą. Ja w każdym razie kupię sobie nową piątkę a do jej wad się przyzwyczaję i jakoś z tym bedę żył ....

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

A... doleję jeszcze trochę oliwy....

http://www.fredmiranda.com/forum/top...320/33#6181147

Domyślnie

Ja czekam jedynie na więcej sampli, bo po tym, co pokazano do tej pory, ciężko cokolwiek powiedzieć.

Dopiero zaczyna Awatar Bogdan Kurys
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Wowww!
    Byłem pewien, że po kilku dniach nieobecności i paru mailach, że "JEST!!!" mogę się tu spodziewać kilku - nastu opinii, ale żeby 36stron?? Zanim przez to przebrnąłem - bo jednak liczyłem że wśród tylu opinii znajdę coś sensownego - minęło dużo (straconego) czasu.
    Przykro mi, że i ja się do tego dokładam i następni będą musieli o jeden post więcej czytać ale piszę rzadko, bo jeśli puszki nie mam w rękach to opinii nie snuję ani z marzeń ani z zazdrości innym systemom.
    Czekałem na tą puszkę i pewnie ją kupię, a co do specyfikacji technicznej, która jest niepodważalna to mi i pewnie wielu innym puszka będzie pasować. Co do jakości i faktycznych możliwości jestem prawie przekonany, że nie będzie ustępować starej piątce, a dla mnie to wystarczy.
    Jedyny, choć też mało istotny element jaki widzę z mojego punktu widzenia to nowy akumulator, a w praktyce trzeba ze dwa albo i trzy, no i kolejna ładowarka. Ale to szczegół, choć noszenie kilku różnych aku będzie nieco kłopotliwe.
    Uważam, że nowa piątka znajdzie wielu nabywców, a w konsekwencji zadowolonych użytkowników nawet wśród tych malkontentów, którzy teraz na nią narzekają.
    Wnioskuję o zaprzestanie gdybania i oceniania puszki i jej możliwości do czasu ukazania się wiarygodnych sampli z ostatecznej wersji aparatu.
    A jeśli ktoś bardzo lubi narzekać to może stworzyć w forum "ścianę płaczu" i narzekać ile i na co się chce. Więcej optymizmu!
    Canon 40D, Canon 20D, Canon 70-200/2,8L IS, Canon 24-105/4,0L IS, Canon 100/2,8 makro, Canon 50/1,8, Tamron 17-50/2,8, Canon 580EX, Manfrotto 680B, LowePro Nova4, LowePro Computrekker AW.
    moja strona: http://www.kurys.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Tak, D300 ($1580) jest wyposażony w układ CAM3500DX i regulacje BF/FF.
    Wielu (tak jak mi) wystarczyłby 5D z (tylko) lepszym autofokusem i tą regulacją.
    Czekaj... czegoś nie kumam. Czy Canon nie dał w 1D Mk3 takiej regulacji? Co to za rewolucja więc? Że wrzucili to do "mniejszej" puszki? Canon w 5D Mk2 też to dał. Masz chyba zbyt wygórowane wymagania w stosunku do Canona. Nikona daje jakieś ficzery - to to jest rewolucja. Canon daje, to już jest do niczego. To jest najzwyklejsze "kalanie własnego gniazda". :-) Takie typowo polskie zachowanie... niestety. Polacy chyba nie potrafią być z niczego zadowoleni, krytykowanie leży w ich naturze. Dlatego czasem jest mi wstyd, że należę do tej nacji. O ile wypisanie się z narodu nie jest proste o tyle wypisanie się z systemu Canona jest bardzo łatwe - co niniejszym polecam zamiast trucia sobie i innym przyjemności z czytania CB. Nie sądzę, żeby to jednak cokolwiek w Twoim i podobnym Tobie przypadkach zmieniło. Po prostu zaczniecie pluć na konkurencyjne systemy - tak z definicji.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    A skoro już jestem tu trollem to dotrolluje jeszcze jedną rewolucję: Nikkor 14-24G
    No tak, jeśli wydanie dobrego szkła dla ciebie jest rewolucją, to nie dziwię się, że w przypadku puszek masz nieziemskie wymagania. Szkoda tylko, że i na CB pojawiły się mniej pochlebne niż Twoja opinie na temat tego szkła. I to od ludzi, o ile dobrze zrozumiałem, którzy podobnie jak ty mieli dośc Canona i zmienili system, myślac zapewne jak Ty - rozczarowując się jednak potem. Mogę być w błędzie ale takie przynajmniej odniosłem wrażenie czytając właśnie te opinie.

PS. Czytając do tej pory CB miałem cię za rozsądniejszego człowieka... rozumiem, ze puszka ci nie pasuje. Ale żeby zaraz pisać bzdury o rewolucjach u Nikona... :-D
    Ostatnio edytowane przez hrabia_vader ; 18-09-2008 o 12:59
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Zablokowany

Domyślnie

Przecież po to są fora, by rozmawiać. Wielu ,,obrońców'' nowej piątki chyba nie potrafi czytać ze zrozumieniem. nikt o zdrowych zmysłach nie krytykuje puszki, której nie widział na oczy. Oceniamy, dyskutujemy, chwalimy bądź ganimy specyfikację i ofertę ficzerową canona. Wolno nam, potencjalnym nabywcom lub tylko malkontentom dokonywać takich ocen na forum foto. Jeśli drodzy koledzy uważacie inaczej, to macie problem. Palantami byli już krytycy AF w 5d, tak dla zasady.Teraz też nowe 5d ,,ma się podobać'' , a jak marudzisz to ,,jesteś fe''. Człowieku jeden z drugim, zrozumcie - naprawde rozczarowani są właśnie ci, którzy serio myśleli o zmianie swojej puszki na tę zachwalaną i wyczekiwaną latami. Dostali półśrodek i może (jak ja) liczą, że to tylko przedskoczek, a Photokina ukaże nam 3d, może droższe, ale wreszcie godzące zwaśnionych.

Strona 31 z 315 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181131 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów