Strona 293 z 315 PierwszyPierwszy ... 193243283291292293294295303 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 921 do 2 930 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luft Zobacz posta
    e nie przesadzaj, mysle, że chyba troche wiecej tych procentow... moze naraze sie publicznie - wszyscy mowia ze funkcja nagrywania video jest zbedna (oczywiscie sam wymienilbym ja na lepszy autofocus) ale wlasnie m.in. ona pociaga mnie to kupna nowej a nie starej 5tki.
    Myślę że może być to całkiem niemały procent. Znam Nikoniarzy, którzy mają zamiar kupić tę puszkę do filmów z jednym obiektywem. Szczególnie, że do Canona można bez problemu podpiąć większość szkieł jaka jest na rynku.
    Ludzie zaczęli się też interesować zoomem 28-300L, bo to jest wymarzony obiektyw do kamery (zakres, bo wada to suwany zoom ) . Takie combo może zapewnić jakość jakiej nie daje żadna nawet półprofesjonalna kamera.
    Znam trochę ludzi, którzy kręcą filmy na różne festivale filmowe (nie chodzi o Gdynię czy Cannes ). Dla nich taki sprzęt to marzenie.

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Może wtedy jeszcze dołożą ECF'a?

Tak swoją drogą to zastanawia mnie, dlaczego w cyfrówkach nie zdecydowali się jeszcze na wdrożenie tego wynalazku?
    Względy marketingowe. C. Westfall tłumaczył to kiedyś w wywiadzie.

Cytat Zamieszczone przez meian Zobacz posta
    przecinasz się że dopiero marzec/kwiecień ?

:-P
    A ja myślę że w sierpniu 8).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-11-2008 o 18:08
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ludzie zaczęli się też interesować zoomem 28-300L, bo to jest wymarzony obiektyw do kamery (zakres, bo wada to suwany zoom ) . Takie combo może zapewnić jakość jakiej nie daje żadna nawet półprofesjonalna kamera.
    Jesteś pewien że 28-300L jest parafokalny? Bo jak nie jest, to wtedy już taki wymarzony do filmowania nie będzie
    Nie miałem go w ręce ale wszystkie zoomy "L" jakie miałem w rękach (17-40, 24-70, 24-105) zmieniają punkt ostrości przy kręceniu zoomem. Nawet w instrukcji do nich wyraźnie jest napisane że po zmianie ogniskowej należy ponownie wyostrzyć.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Chodzi o zakres! Jako zoom do najazdów się nie nadaje choćby ze względu (o którym wspomniałem) czyli pompkę. Poza tym to ludzie się o niego pytają i rozumiem, że to ich wyśmiewasz (w co drugim poście zresztą).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chodzi o zakres! Jako zoom do najazdów się nie nadaje choćby ze względu (o którym wspomniałem) czyli pompkę. Poza tym to ludzie się o niego pytają i rozumiem, że to ich wyśmiewasz (w co drugim poście zresztą).
    Nikogo nie wyśmiewam, wręcz przeciwnie, lepiej żeby przed kupnem wiedzieć co się kupuje i czego można się spodziewać. Nie bardzo tez widzę jakie zalety ma taki ciemny zoom skoro w połączeniu z matrycą małoobrazkową i tak będzie dawał dużą GO zbliżoną do kamer z małymi matrycami.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nikogo nie wyśmiewam, wręcz przeciwnie, lepiej żeby przed kupnem wiedzieć co się kupuje i czego można się spodziewać. Nie bardzo tez widzę jakie zalety ma taki ciemny zoom skoro w połączeniu z matrycą małoobrazkową i tak będzie dawał dużą GO zbliżoną do kamer z małymi matrycami.
    Ja też tym którzy mnie pytali o niego to tłumaczę. On ma zresztą jeszcze jedną kardynalną wadę jako zoom do kamery - zmienne światło.
    Tyle że są tacy którzy chcą wygody - zakresu.
    Na pewno jest tak że dopiero wiele rzeczy ludzie muszą przetestować żeby się przekonać co tak na prawdę jest istotne. Ale 5D przy filmowaniu daje olbrzymie możliwości niedostępne zupełnie obecnie za tę cenę w kamerach.

BTW: nie wiem czy niektórzy zdają sobie sprawę jak marne potrafią być szkła nawet w półprofesjonalnych kamerach. Mydło przy pełnej dziurze (widoczne szczególnie na HD) takie że brr....
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-11-2008 o 18:49
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale 5D przy filmowaniu daje olbrzymie możliwości niedostępne zupełnie obecnie za tę cenę w kamerach.
    No ja mam tutaj odmienne zdanie. 5D oferuje całkowicie automatyczny tryb nagrywania filmów i z tego punktu widzenia to używanie go jak kamery jawi mi się jako ciągła zabawa w kotka i myszkę "jak tu przechytrzyć aparat żeby otworzył bardziej lub przymknął przysłonę albo skrócił czas?". Uzyskanie pożądanej kombinacji czasu i przysłony to już funkcja dwóch zmiennych i jej rozwiązanie (czyt. przymuszenie aparatu żeby się ustawił tak jak chcemy) może być ciekawą zabawą :-D

Ale chyba pisząc o możliwościach masz na myśli jakość obrazu?

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

MMM, ja nie pisałem o tym czy są krzyżowe czy nie, wrzuciłem tylko dla porównania rozmieszczenie pól autofocusa. W porównaniu do 1Ds Mark III skrajne poziome są praktycznie w tym samym miejscu, skrajne pionowe są faktycznie bliżej środka w "piątce" niż w Ds

Jeżeli porównamy piątkę do d700 to różnica jest bardziej zauważalna na korzyść d700

Domyślnie

No ja mam tutaj odmienne zdanie. 5D oferuje całkowicie automatyczny tryb nagrywania filmów i z tego punktu widzenia to używanie go jak kamery jawi mi się jako ciągła zabawa w kotka i myszkę "jak tu przechytrzyć aparat żeby otworzył bardziej lub przymknął przysłonę albo skrócił czas?". Uzyskanie pożądanej kombinacji czasu i przysłony to już funkcja dwóch zmiennych i jej rozwiązanie (czyt. przymuszenie aparatu żeby się ustawił tak jak chcemy) może być ciekawą zabawą :-D

no ciekawy motyw zapodales. ciekawe na ile jest to automat. czy np. mozna ustawiac chocby podstawowe rzeczy jak iso, balans bieli i pomiar swiatla?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luft Zobacz posta
    no ciekawy motyw zapodales. ciekawe na ile jest to automat. czy np. mozna ustawiac chocby podstawowe rzeczy jak iso, balans bieli i pomiar swiatla?
    Oczywiscie, że mozna...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak miałem na myśli to że kamery HD i to półprofesjonalne 3 przetwornikowe potrafią zaszumieć jak diabeł. Miałem też na myśli to, że jak się np. idzie w góry to bierze się jednego grata, a nie dwa (co ma wręcz fundamentalne znaczenie). Brak automatyki jest oczywistą wadą (wiem nawet dlaczego jej nie ma) ale znów nie jest to jakaś zupełna tragedia. W kamerach bardzo często i tak się korzysta z automatyki.
    Kapitan Wagner

Strona 293 z 315 PierwszyPierwszy ... 193243283291292293294295303 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów