Nie otwierają mi się?
EDIT
Już ok.
Nie otwierają mi się?
EDIT
Już ok.
Iso 6400 super, tylko dlaczego nie ma żadnych fotek na wysokim iso zrobionych w trudnych warunkach? Wolałbym takie foty oglądać i wyciągać wnioski. Jak coś jest dobrze oświetlone, to iso 3200 nawet w 30d wygląda OK.
Je też stoje przed - jak dla mnie - dużym dylematem:
Mam 40d i było dla mnie dojść oczywiste że przesiąde się na nastęce piątki,
ale powoli zaczynam się zastanawiać czy nie kupić po prostu 5d i do tego dwie L-stałki...
Co więcej - czytając narzekania na AF 5d/5dII i zachwyty nad d700 coraz częściej świta mi pomysł o przesiadce na N (bo jak nie teraz to kiedy) ?!!!
ALE: widziałem tysiące kapitalnych zdjęć (chodzi mi to tą "magię" 5d, i o specyfikę tych zdjęć i ich ostrość) z 5d, a z d700 widziałem głównie pochwały w postach i ew. ciekawą specyfikację.
(wiem, wiem że Nikon robi dobre aparaty a Canon dobre zdjęcia)
Może ktoś poza wylewaniem żali albo pochwał mógłby podesłać jakieś "urzekając" foty (linki) z d700 - takie żebym się odkochał w 5d???
D700 - swietny sprzet, ale gdy przegladam jego obrazki, to jakos tak bez rewelacji, i jeszcze ten cholerny kolor czerwony, zbyt mocno przebarwiony, ktory wrecz wylazi ze zdjec. Z AWB tez roznie.
Swoja droga, to az sie wierzyc nie chce ze po tylu latach 5D wciaz wymiata w jakosci obrazka, a roznice wzgledem topowych nowosci sa wrecz duperelne.
40D + 17-55 IS USM , 430 Ex II www.kravmaga.zgora.pl
Co prawda nie D700 a D3 (to prawie to samo), zapewne 5D też byś coś takiego zrobił, ale chcesz to masz:
http://www.pbase.com/naooooo/sanctuary_of_dryness
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
jakoś nie chce mi się wierzyć że nikon D700/D3 robi wszystkie fotki w mocnej czerwonej tonacji - a 5D jest MAGICZNE. Otóż mam 5D i magiczne nie jest, a wszystko zależy od fotografa. W dobrych warunkach różnica 20D-5D jest niezauważalna - wiem bo robię na obu, dopiero na wyższym iso 5D pokazuje klasę. Poza tym widziałem ostatnio sporo fotek z Nikona D2H i żadnych zafarbów nie uświadczyłem.
to co mnie martwi w nikonach to jedynie to, że o ile Cichy na rację, że nikonowska 50 1,4 nigdy nie jest ostra na 1,4 - dla mnie byłby to ważny argument za canonem, bo sporo robię na 1,4 canowskiej i jest ostro, jeżeli 5D ustawi dobrze ostrość.
Co do 70 - 200 2,8 is + body 5D to sorry, ale jestem ślubnym fotografem i zaświadczam, że ten duet na słabo oświetlonej sali może 2 razy na 20 złapie ostrość - koncerty to inna sprawa, gdzie na scenie jest jaśniej niż w dzień.
W Nikonie D2H/Hs czerwonych zafarbow nie uswiadczysz, w D3 takze nie, ale poogladaj troche sampli z D700, a tam zobaczysz ze czesto to zjawisko wystepuje, choc to dziwne bo to PRAWIE to samo co D3.
Moj kolega, posiadacz D700 tez sie na to uskarza. Moze to cos z softem? A moze to wydumany problem? Samemu trzeba ocenic![]()
40D + 17-55 IS USM , 430 Ex II www.kravmaga.zgora.pl
...zależy w jakim nasileniu problem występuje, jeżeli ogólnie kolor skóry idzie w czerwony, to jest mały problem. Na samplach w necie nie stwierdzam tego, ale wiadomo mogli skorygować...