mam dosc mieszane odczucia. Canon ma drukarki, skanery, faksy, kalkulatory i cala mase rzeczy, ktore ida do klientow biznesowych o mniej wiecej stalym "przemiale". i na tych dzialach drastycznego spadku nie bedzie - mysle, ze sa znacznie powyzej tego -26%. wiec zeby "zrobic" ta srednia musza pojsc inne dzialki, a w tym wypadku to bylby high-end i elektronika uzytkowa dla odbiorcy prywatnego, czyli poniekad to wszystko:
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/index.asp
tak ze koniec koncow, to tu tez moga byc niezbyt wesole cyferki...
obiektywnie rzecz ujmujac, to w 2008 Canon powprowadzal produkty na nizsza polke DSLR. polke, ktora go bedzie kopac w tylek przy kryzysie.
do tego trzeba doliczyc fakt, ze jesli ma wyzsza polke wypuscic w 2009 to juz teraz R&D musi pracowac w tym kierunku, wiec i naklady tu raczej nie beda nizsze niz byly.
Nikon ma o tyle fajniejsza sytuacje, ze puszki high-endowe wrzucil teraz. a zrobienie low-endu to raptem pare garsci jenow dla projektantow korpusowbo elektronicznie to trzeba praktycznie tylko poprzekladac klamoty z wiekszych puszek
poniekad, nie mam tu aspiracji do popelnienia doglebnej analizy tematu, wiec moga tu byc nieuwzglednione czynniki, ktore zmieniaja postac rzeczy.
ja chyba poczekam az to wejdzie do sklepow i beda zdjecia z produkcyjnych egzemplarzy i opinie sensownych osob. takich, ktore tego uzywaja i ktore oceniaja mozliwosci i "umiejetnosci" aparatu, nie ostrosc pikseli na powiekszeniach.
mnie tez sie, de facto, niektore zdjecia z 5DmkII podobaja. a na pewno bardzo podobaja mi sie mozliwosci tego aparatu. cena moglaby byc nizsza, ale niestety sie Sony specjalnie nie popisalo i jest jak jestkupic ja sobie i tak zapewne kupie
nie czuje potrzeby przepraszania kogos za to, ze nie spiewam w tym samym chorze
w Beneluksie ma byc 3 grudnia. nie wiem ile sztuk rzuca na lade, ale obiecali, ze beda do kupienia![]()
W ogóle danych do takich analiz jest skąpo i pewnie też szkoda czasu na ich wertowanie. Póki co ujawnili, że największe "braki" w sprzedaży zakładają w dziale "office" - pewnie przez kłopoty finansowe firm. Na ich stronie jest dostępnych kilka pdf-ów z tymi prognozami.
Jednak jeśli przyciśnie ich bieda i będą się musieli sprężyć żeby coś zrobić (choćby obniżyć ceny) to tylko lepiej dla nas.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Gdybyś nie wyrwał z kontekstu zdania Kolekcjonera, to pewnie sam byś zrozumiał![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Zwykle cytując odpowiedź warto zacytować również pytanie...
EOS - conditio sine Kwanon...
Dziś tj. 20 listopada we Wrocku na prezentacji Beiksa dostałem w ręce... na parę minut 5D mark II podobno pierwsza sztuka z oficjalnego kanału obok leżał też 50D oraz 1Ds mark III cóż nowa 5 jednak szumi chyba bardziej niż Ds plikami raw 28mb można sobie zapchać słabego kompa, powolny odczyt oczywiscie potrzeby DPP 3,51 ktoś chce przykładowy raw? tylko gdzie go wlać..;-)
CZARNA SKRZYNKA.. SZKIEŁKA... 100 vódki ( już nie pije mam IS ... LATARECZKA :wink: STAŁKI... 50,85,135 m42 MIECH ŻYJE towarzysz CANON
w planach coś...;-)
coś o AFie mógłbyś powiedzieć?
cena jakaś jest już oficjalniejsza?