Strona 251 z 315 PierwszyPierwszy ... 151201241249250251252253261301 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 501 do 2 510 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    czyli reasumując:
    1. po AF juz pojechaliśmy. złom
    2. szumy. hm... na ISO 12800 szumi jak cholera złom
    3. matryca . brak magii z 5D .. za dużo mpx ... złom

to jeszcze szeroko pojęta ergonomia puszki i będzie komplet. to chyba jest najgorszy korpus w historii Canona. ;-)

ps. 4. dystrybucja/termnowość dostaw do bani ... złom

zapomniałem o czymś?.....już wiem
    5. ceny dedykowanych akcesorii do 5DII - pojechane w kosmos ... złom
    moje odczucie jest takie, ze to co powyzej wypisane to wyplakiwanie sie pajacy, ktorzy tego korpusu na oczy nie widzieli, ale juz wiedza, ze nie pasuje do ich marzenia o 1Ds w cenie 40D.

a jak sie popatrzy na opinie osob, ktore 5DmkII juz pracowaly, to okazuje sie, ze bardzo sobie ten aparat chwala. pewnie, ze nie wszyscy sa bezstronni i czesc pisze to co ma za zadanie napisac... ale moze w tym tkwi roznica - ze ci, dla ktorych to jest po prostu narzedzie, bardzo je chwala. a onanisci, zainteresowani ostroscia pikseli, jak pitolili bzdury tak je pitolic beda

oczywiscie, bez uogolniania, ale ten trend jest jednak az nazbyt czytelny. wiekszosc rozpaczy i rozlanych lez pochodzi od osob, dla ktorych ten 5D nie zostal stworzony i ktore go i tak nie kupia. a przyszly tu wylacznie sobie pop...c
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

oczywiście pożartować warto i trzeba bo coż innego nam pozostało.

eh. tak spiep...c kultowy korpus 5D. Trzeba przyznać... Postarali sie jak nigdy.
    żeby juz całkiem profesjonalnie ubić sprzedaż 5DII zwlekają z dostawami do sklepów. Szacun ... dla marketingoludków firmy C. profesjonalnie dbają o to abyśmy przypadkiem nie zdecydowali sie na zakup nowej piąteczki. Pewnie w ukryciu nadal produkują 5D i "śmieją sie" z userów patrząc jak sprzedaż 5d mkI rośnie z dnia na dzień. w ten oto genialny sposób można zarobić na prezentacji wirtualnych produktów. wystarczy udowodnić że nowy model to badziew (czego canon jest już bardzo blisko) i userzy grzecznie wykupują z magazynów starocie. Brawo.

sorki za sarkazm ale no aż cisneło sie żeby napisać. :wink:

Akustyk masz 100 % racji. tylko pomyślmy czemu atmosfera wokoło 5dII robi sie delikatnie mówiąc niesprzyjająca. Otóż, trzeba przyznać że to co obecnie dzieje sie wokoło 5dII to z profesjonalnym wprowadzeniem produktu do sprzedaży nie ma nic wspólnego. tym bardziej że jest to produkt kierowany do "swiadomego" usera i proste zabiegi (typu produkt niedostępny wiec pożadany) na nic tu sie nie zdadzą. targetowanie produktu do okręślonej "swiadomej fotograficznie" grupy userów to rzeczywiście wyzwanie bo tu liczy sie obrazek a nie bełkot marketingowy. dlatego też samplopodobne obrazki które sie ukazuję budzą podejrzenia że coś z tym obrazkiem jest nie tak jak być powinno. ja mam nadzieję że nie bedzie gorzej niż w 5D co przy tej rozdzielczości matrycy bedzie już sukcesem samym w sobie
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-11-2008 o 12:00

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Akustyk masz 100 % racji. tylko pomyślmy czemu atmosfera wokoło 5dII robi sie delikatnie mówiąc niesprzyjająca. Otóż, trzeba przyznać że to co obecnie dzieje sie wokoło 5dII to z profesjonalnym wprowadzeniem produktu do sprzedaży nie ma nic wspólnego. tym bardziej że jest to produkt kierowany do "swiadomego" usera i proste zabiegi (typu produkt niedostępny wiec pożadany) na nic tu sie nie zdadzą.
    takie same zabiegi robil jeszcze niedawno Nikon i sobie radzil.

a mnie sie tak, miedzy bogiem a prawda wydaje, ze slowem-kluczem do tego jest "kryzys ekonomiczny". mysle, ze moment na wprowadzenie puszki dla "bogatego amatora" jest bardzo nieodpowiedni, bo elektronika uzytkowa to jedna z pierwszych dzialek, na ktorych ida oszczednosci w budzetach wiekszosci rodzin. 5DmkII to nie jest puszka profesjonalna i jej sprzedazy nie beda robic ci, ktorzy na fotografii zarabiaja, a glownie bogatsi sympatycy fotografii. a ich kasa jest, w sytuacji kryzysowej, mocno niepewna dla Canona.

problem polega na tym, ze puszka jest fajna i wprowadzona, pod wzgledem strategii produktowej, w dobrym momencie. tylko niestety ten moment trafil na paskudna sytuacje ekonomiczna
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Dokładnie tak. jakies kilkaset postów wcześniej pisałem że moment premiery wypad szczególnie niefartownie. no ale Canon sam tu sobie nagrabił nie trzymając sie 2letniego cyklu wymiany modeli. myśle że chcieli wycisnąć finansowy max z 5Dmk I no i na własne życzenie wpakowali sie w problemy.

Kryzys z pewnością gra tu olbrzymią rolę. tyle żę przez najbliższe parę/paręnaście miesięcy lepiej nie bedzie a raczej należy sie spodziewać tego czego potencjany Kowalski (czy to w PL cz USA) obawia sie najbardziej czyli groźby utraty pracy/zleceń.

zwlekanie ze sprzedażą to kręcenie bata na potencjalne zyski bo jak już kiedyś napisałem "zupy dzieciom z 5DII nie ugotujesz". a widać ze poziom zleceń w branży foto spada z tyg na tydzień a daleko nie wszyscypracują Ds1mark III i właśnie 5DII miała być tą puchą na przeczekanie kryzysu i zorientowanie sie co dalej. w każdym razie tak ja do tego podchodzę
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-11-2008 o 12:13

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Otóż, trzeba przyznać że to co obecnie dzieje sie wokoło 5dII to z profesjonalnym wprowadzeniem produktu do sprzedaży nie ma nic wspólnego. tym bardziej że jest to produkt kierowany do "swiadomego" usera i proste zabiegi (typu produkt niedostępny wiec pożadany) na nic tu sie nie zdadzą. targetowanie produktu do okręślonej "swiadomej fotograficznie" grupy userów to rzeczywiście wyzwanie bo tu liczy sie obrazek a nie bełkot marketingowy. dlatego też samplopodobne obrazki które sie ukazuję budzą podejrzenia że coś z tym obrazkiem jest nie tak jak być powinno. ja mam nadzieję że nie bedzie gorzej niż w 5D co przy tej rozdzielczości matrycy bedzie już sukcesem samym w sobie
    myślę, że to jest właśnie celowe działanie marketnigowe skierowane na "świadomego " użytkownika. Jeśli się nie mylę to pojawi się napewno przed świętami (co by nie było duży procent obrotów by stracili) w dobrej cenie i w każdej ilości. Zresztą sam jeśli go nie kupię na f-rę do końca roku to w styczniu już będę co innego miał na f-rze
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Daj linki. Po zabawie rawami mam zgoła odmienne wrażenia
    Między innymi (wątkami)

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29789247 - posty Magne pokazują obrazek z konwertera autorstwa Tapes'a i Nilsena -> to be released

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29946319

i mały cytacik Magne:

Also had a quick look at the 5DmkII expanded 12800 and 25600 - which to me seems like pointless fakes for RAW shooters, but maybe OK for desperate JPG shooters... You can do the same using EV corrections, it is just multiplication math...
    FWIW: I found the mkI ISO3200 and mkII ISO3200 very identical in terms of Noise, and that is impressive indeed, considering the double amount of pixels...

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Czy chodzi Ci o pracę w wyższych ISO? Miałem D700 w rękach, ale czy mógłbyś rozwinąć swą myśl?
    Nie, chodzi mi (myślałem, że to jasne skoro wymieniłem D300) o autofokus. 5DII to mega super marzenie dla obecnych kropowiczów a co z obecnymi użytkownikami 5D? Bezczelnie zrobieni w bambuko (czytaj ten sam, długi lag i ten sam AF, brak 3D).

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    D700 bywa tam małoszumowym aparatem, ale miękkim
    No już Ferenc, na dpreview zapodał porównanie 1D3 6400 z jego autorstwa redukcją szumów rodem z LR a obok D700 czy D3. Dla mnie różnica na korzyść 1D3 była, ale przed NR, ale niewielka - najlepiej określił to kiedyś, na pl-r.f.c. fotomaniak (pozdrawiam BTW) - 3,14159czy kłak.
    Miałem D3 (to podobno jednak inny sensor) i na 6400, f/2, 1/30 było ostro. Trzeba się pobawić w nef i kręcenie suwaczkami, ale da się. Może mamy inne szkła

Napiszę jeszcze z piaskownicy, tak dla wyjaśnienia: sercem jestem w Canonie: puszki mi lepiej leżą, biorę w łapę pierwszy raz i od razu wiem co i jak, itd. Nikonowi trzeba jednak przyznać, że jest lata świetlne przed Canonem jeśli idzie o AF - cam3500 jest już w d300!!! Błysk - bez komentarza bo Rademenes mi zapcha skrzynkę. Jakość obrazka z D3/D700 jest super a czas premiery na rynku dobrany ze szwajcarską precyzją, co czyni ten aparat wyjątkowo atrakcyjnym. Jednak ergonomia puszki jest (jednak) równie ważna: zaraz po zakupie byłem wręcz wściekły na bardzo mały pionowy grip. Oliwy do ognia dolał odwrotny system wszystkiego, na czele z wkładaniem kart - raz, o mało co, z automatu, nie włożyłem karty jak do Canona.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 20-11-2008 o 12:46
    the silence is deafening

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    w dobrej cenie i w każdej ilości.
    Akurat na to w przypadku zakupów w PL to bym nie liczył. jakoś nie przypominam sobie "dobrej ceny " wejściowej.. zresztą to norma nie tylko u C. pierwszych "napaleńców" można finansowo złupić. jest tylko małe ale. po nowym roku i w dobie kryzysu poza tymi "napaleńcami" może braknąć targetu bo ten zacznie bardzo uważnie oglądać każdą złotówkę w portfelu.

jak dla mnie to problem że pucha jest niedostępna i nie mogę jej kupić z fakturą listopadową. pewnie sporo firm nawet by przebolało lekko zawyżoną cenę wejścową 5dII bo i tak poszłoby w koszty. a jednak w naszych warunkach to własnie puszki z tego segmentu stanowią podstawowe narzędzie pracy w mniejszych firmach.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-11-2008 o 12:26

Domyślnie

Z tym że canon dużo stracił na opóźnieniu to trochę przesada

Jedynie wstrzymuje sobie obroty (ułamek) trzymając ludzi w niepewności.

W skali całego roku sprzedaży to pryszcz. Canon nie żyje tylko puszką 5D ma przecież ogromny asortyment.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a mnie sie tak, miedzy bogiem a prawda wydaje, ze slowem-kluczem do tego jest "kryzys ekonomiczny". mysle, ze moment na wprowadzenie puszki dla "bogatego amatora" jest bardzo nieodpowiedni, bo elektronika uzytkowa to jedna z pierwszych dzialek, na ktorych ida oszczednosci w budzetach wiekszosci rodzin. 5DmkII to nie jest puszka profesjonalna i jej sprzedazy nie beda robic ci, ktorzy na fotografii zarabiaja, a glownie bogatsi sympatycy fotografii. a ich kasa jest, w sytuacji kryzysowej, mocno niepewna dla Canona.
    Też mi się wydaje, że winnym jest tu kryzys, trochę kłóci mi się to tylko z danymi o ilości preorderów. Choć być może Canon patrząc szerzej i dalej, obawia się o późniejsze zyski, a liczba preorderów to tzw kropla w morzu potrzeb na zwrot z inwestycji w linie produkcyjną, a przy rosnącej cenie yen'a do usd i być może chęci zachowania tej samej ceny aparatu, zwrot z inwestycji znacznie się by wydłużył. Mogą więc nie zrealizować planów budżetowych - czyli jedynym wyjściem jest wstrzymanie nierentownej inwestycji w dobie kryzysu...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Człowiek naiwnie sprzedaje puchę wierząc w wcześniej ustalone terminy realizacji zamówienia a potem z powodu szoku odstawienia używki musi przetrząsać cały strych w poszukiwaniu jakiś antycznych produktów firmy krokus...

Kryzys nie kryzys ale wydaje mi się że przez tą zwlokę tracą - w ciągu kilku miesięcy sytuacja raczej drastycznie na plus się nie zmieni. A szał podatkowo-świąteczny który tak czy inaczej napędza sprzedaż jest tylko raz w roku
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 20-11-2008 o 12:36

Strona 251 z 315 PierwszyPierwszy ... 151201241249250251252253261301 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów