Strona 206 z 268 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 051 do 2 060 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thunder Zobacz posta
    Idac Twoim tropem uwazasz ze 5DMKII zachowuje wiecej szczegolow od 5D przy wysokich czulosciach czy odwrotnie...?
    Są dostępne w sieci porównania 5D (ACR uprez) vs. 1DsIII. Wniosek? Jeden to flegszip. W 5DII nie będzie inaczej, Digic w 5DII musi prać by chronić 1DsIII i jest OK. Lud się cieszy, że 5DII mniej szumi ale detalu już jakby mniej...
    BTW: Westfall ostatnio potwierdził że kiedy firma mówi o mniejszych szumach ma na myśli... jotpega w max rozdziałce, na standardowych ustawieniach. Czyli jotpeg z 50D w 15MPx rozdziałce ma mniejsze o 1EV szumy od jotpega 40D w 10 MPx rozdziałce przy standardowych ustawieniach. Słowo klucz tutaj to standardowe ustawienia. Wystarczy włączyć DPP i zobaczyć te standardowe ustawienia 50D (hint: zakładka NR )

Na podstawie sampli z sieci, wołanych z raw (przez Magne Nilsen'a jegi narzędziem jego i Michaela Tapesa) oraz specyfikacji Dwójki dziś kupowałbym 5D classic. Dwójka to imho bezszczelne nieporozumienie i każdy kto miał w ręku D300/700/3 wie o czym piszę.
    the silence is deafening

herber
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Ostatnio trafiłem w sieci na ten oto artykuł:
    http://duncandavidson.com/2008/09/ca...ial-thoug.html
    Pan dość mocno rozwodzi się nad tym, że nawet Lki będą pewnym ograniczeniem dla matrycy mk2. Zaciekawił mnie fragment:

"Even if you have a good enough lens, there’s the small matter of being able to keep your camera still enough to get the most out of it. I can tell you from my own experience that I regularly see minor resolution loss in my hand-held images from my current 10 and 12 megapixel cameras when I closely inspect them. I see this even when using state-of-the-art Image Stabilized lenses. At normal use sizes, these losses aren’t noticeable, but to get the most out of 10 or 12 megapixel cameras requires the use of a tripod or to be shooting in full on daylight. To really take advantage of a 21 megapixel sensor, you’ll want to break out the tripod.."

I teraz pytanie.. jaki związek ma 21mpix z tym czy zdjęcie będzie ruszone czy nie.. bo chyba o to temu Panu chodzi... przecież czas naświetlania nie ma nic wspólnego z wielkością matrycy..
    Generalnie nie za bardzo rozumiem tego ograniczenia rozdzielczości obiektywów we współpracy z tak dużą ilością mpix.. czy ktoś mógłby mi trochę naświetlić sprawę? Z góry dzięki

Pozdrawiam,
    herber

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

A propos artykułów w sieci. Znalazłem fajny pościk na nikoncafe, patrząc na sample dcwatch
    zdecydowanie nie off topic

http://www.nikoncafe.com/vforums/sho...33&postcount=9
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herber Zobacz posta
    I teraz pytanie.. jaki związek ma 21mpix z tym czy zdjęcie będzie ruszone czy nie.. bo chyba o to temu Panu chodzi... przecież czas naświetlania nie ma nic wspólnego z wielkością matrycy..
    Ma związek. Poruszenie aparatem w czasie robienia zdjęcia jest zawsze, tyle że w przypadku gdy zmiana jest mniejsza niż wielkość pojedynczego piksela to go nie widać.
    Jeśli aparat ma większą rozdzielczość to ten sam ruch o którym pisałem wcześniej może zostać zarejestrowany przez nie jeden a dwa lub więcej pikseli i na powiększeniu 100% widać to jako rozmazanie.

Domyślnie

może prościej i większe powiększenie tym brzytwa bardziej tępa :-P ale goli dalej tak samo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ma związek. Poruszenie aparatem w czasie robienia zdjęcia jest zawsze, tyle że w przypadku gdy zmiana jest mniejsza niż wielkość pojedynczego piksela to go nie widać.
    Jeśli aparat ma większą rozdzielczość to ten sam ruch o którym pisałem wcześniej może zostać zarejestrowany przez nie jeden a dwa lub więcej pikseli i na powiększeniu 100% widać to jako rozmazanie.
    Oczywiście w porównaniu do pikseli 5D. Natomiast 5DII ma takie same piksele jak 20D/30D, wobec czego poruszenie powinno być rejestrowane bardzo podobnie, a chyba w 30D nikt za bardzo, na jakiś nienormatywny wpływ wielkości pikseli na poruszenie, czy na brak rozdzielczości obiektywów sie nie uskarżał?!?!
    Ostatnio edytowane przez arra ; 19-11-2008 o 13:44

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

herber
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Oczywiście w porównaniu do pikseli 5D. Natomiast 5DII ma takie same piksele jak 20D/30D...
    Czyli w porównaniu do 5D, gdzie rozmiar matrycy jest taki sam, ale pikseli mk2 ma więcej ergo są gęściej upchane.. czyli łatwiej poruszyć.

..do 30d gdzie matryca jest mniejsza i poziom 'upchania' pikseli zbliżony (bez wdawania się w detale) różnica nie powinna być tak drastyczna ?

Swoją drogą jest dla mnie nowością wniosek, że na 5D trudniej poruszyć zdjecie nie 30d..

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Oczywiście w porównaniu do pikseli 5D. Natomiast 5DII ma takie same piksele jak 20D/30D, wobec czego poruszenie powinno być rejestrowane bardzo podobnie, a chyba w 30D nikt za bardzo, na jakiś nienormatywny wpływ wielkości pikseli na poruszenie, czy na brak rozdzielczości obiektywów sie nie uskarżał?!?!
    Robiąc zdjęcia 30D używasz krótszych czasów niż z 5D2 i dlatego poruszenia nie ma.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Robiąc zdjęcia 30D używasz krótszych czasów niż z 5D2 i dlatego poruszenia nie ma.
    Zgadza się, dlatego się stosuje mnożnik x1.6 do czasu bezpiecznego, czyli jezeli takie samo założenie przyjmieny dla 5DII powinno być identycznie jak dla 30D Chyba...
    Ostatnio edytowane przez arra ; 19-11-2008 o 14:54 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

herber
    Guest

Domyślnie

Ok, rozumiem. Tylko czy takie argumenty mają sens?.. czy np. jeśli będziemy oglądać zdjęcie w ludzkich rozmiarach.. powiedzmy na tym 15.4'' lcd.. to coś takiego będziemy w stanie zauważyć.. albo na wydruku. Nikt normalny nie ogląda/obrabia zdjęć w 100% widoku, a zmniejszanie wyeliminuje chyba te ruszone.. jest przecież olbrzymi ich zapas (pikseli znaczy sie)

Strona 206 z 268 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów