Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

to oczywista oczywistośc. mam tylko pytanie. testować dla kogo ?do kilku fotogazet których nikt z obecnych tu nie czyta.? wrażeniami na forum z użytkowania też sie nikt nie podzielił jakoś.
    "pochwalić sie że focili" no litości. to nie przedszkole. zamiast chwalić sie między zdaniami że mieli/focili to poprosimy o kilka sampli i tyle. już my sobie jakoś sami zdanie na temat tych sampli wyrobimy. damy radę.

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    to oczywista oczywistośc. mam tylko pytanie. testować dla kogo ?do kilku fotogazet których nikt z obecnych tu nie czyta.? wrażeniami na forum z użytkowania też sie nikt nie podzielił jakoś.
    "pochwalić sie że focili" no litości. to nie przedszkole. zamiast chwalić sie między zdaniami że mieli/focili to poprosimy o kilka sampli i tyle. już my sobie jakoś sami zdanie na temat tych sampli wyrobimy. damy radę.

Wydawało mi się, że się na d700 przesiadłeś, ale widzę, że dalej jesteś na 5d mkII napalony :-)
    AF w d700 ci nie spasował? :-)

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    zamiast chwalić sie między zdaniami że mieli/focili to poprosimy o kilka sampli i tyle. już my sobie jakoś sami zdanie na temat tych sampli wyrobimy. damy radę.
    Ależ właśnie o to chodzi. Canonowi nie zależy by zbyt samodzielnie wyrabiać sobie zdanie na temat nowych puszek. Musi być konkretna kamapnia. Odpowiednio przygotowane review'y poparte odpowiednimi samplami. Jak teraz okaże się że puszka ma jeszcze jakieś niedoróbki i wyjdzie to w pierwszych testach (bądź już wyszło) to lipa. Pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz ;-)
    Póki machina Canona żwawo nie ruszy z miejsca z promocją 5DmkII to myślę że nie zobaczymy konkretnych review'ów/sampli.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Harnash Zobacz posta
    Ależ właśnie o to chodzi. Canonowi nie zależy by zbyt samodzielnie wyrabiać sobie zdanie na temat nowych puszek. Musi być konkretna kamapnia. Odpowiednio przygotowane review'y poparte odpowiednimi samplami.
    i to ostatnie rozbija powyzsza argumentacje o kant d...

ogladales kiedykolwiek sample, ktore Canon pokazuje na swojej stronie?
    porownywales je ze zdjeciami, ktore potem srednio zdolny pawian potrafi z konkretnych puszek wyciagnac?

Canon od lat sprzedaje sie dzieki reklamie na stadionach i wiesci szeptanej wsrod uzytkownikow. w rzeczy typu reklamowanie, smarowanie gazetom pod katem pochlebnych opinii, itd. itp. sie nie bawil. powiedzialbym wrecz, ze pod wzgledem kontaktu z mediami dosc mocno ssal i dopiero niedawno zaczelo sie cos tam zmieniac.

to co opisales jak zywo pasuje do (jeszcze niedawno) Nikona, Sony czy Olympusa. zarzucanie press-packami redakcji, ktore publikuja marketingowe artykuly o rozwiazaniach technologicznych (polecam: fotopolis.pl) przekonujac ludzi, ze czarne jest biale. odpowiednio pompowany szum medialny, podniecenie oczekiwania ludzi z parciem na portfel, dlugie wygladanie w sklepach... a potem, po premierze... pierwsze sample od ludzi... i rozczarowanie.

Nikon szczesliwie uciekl od tego schematu i potrafi wypuscic szybko i dobrze - nie tylko z ladnymi guziczkami, ale i tez z porzadna jakoscia obrazu. chyba wreszcie dojrzal, ze jak chce sie trafic do profesjonalistow, to trzeba rzucic miecho a nie pitolic obietnice. Canon robi tak od lat i nie bez przyczyny.

sek w tym, ze Canona sprzedaje od wielu lat jakosc matryc, bo technologicznie sa tutaj znacznie przed wszelka konkurencja.
    i o jakosc obrazowania 5DmkII sie nie martw - bedzie, jak zwykle w Canonie, kopala po jajkach i w swojej polce cenowej nie do pobicia. pod tym wzgledem Canon jeszcze nigdy nie zawiodl.
    a co do reszty... to jak wyglada korpus i jak sie go obsluguje, to widac na zdjeciach. co Ci tu jeszcze jest potrzebne?
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    i to ostatnie rozbija powyzsza argumentacje o kant d...

ogladales kiedykolwiek sample, ktore Canon pokazuje na swojej stronie?
    porownywales je ze zdjeciami, ktore potem srednio zdolny pawian potrafi z konkretnych puszek wyciagnac?
    Po pierwsze nie upieram się że moja teza jest słuszna. Po drugie nie jestem przekonany że sample które obecnie wypływają na światło dzienne pochodzą z finalnej wersji puszki. Raczej coś w rodzaju odpowiednika Release Candidate w światku softwareowym. Można pooglądać można wyciągać wnioski ale ostatecznie jeszcze dużo może się zmienić.

Owszem oglądałem sample różnych puszek Canona i wiem że nie są to reprezentatywne sample.

Canon od lat sprzedaje sie dzieki reklamie na stadionach i wiesci szeptanej wsrod uzytkownikow. w rzeczy typu reklamowanie, smarowanie gazetom pod katem pochlebnych opinii, itd. itp. sie nie bawil. powiedzialbym wrecz, ze pod wzgledem kontaktu z mediami dosc mocno ssal i dopiero niedawno zaczelo sie cos tam zmieniac.
    Przyznasz że ostatnio marketing Canona zachowuje się co najmniej dziwnie. Może tylko mi się wydaje a może nie. W każdym razie pod wpływem konkurencji (mam nadzieję) coś tam drgnęło i może doczekamy się zmian na lepsze. Oby.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Harnash Zobacz posta
    Przyznasz że ostatnio marketing Canona zachowuje się co najmniej dziwnie. Może tylko mi się wydaje a może nie. W każdym razie pod wpływem konkurencji (mam nadzieję) coś tam drgnęło i może doczekamy się zmian na lepsze. Oby.
    szczerze mowiac, to mi marketing Canona grzeje, bo jak juz kupuje jakis ich aparat, to ze wzgledu na bebechy a nie ladnie wygladajacy prospekt czy posmarowanie jednemu lub drugiemu testerowi sytuacja z ta firma jest bardzo przewidywalna: puszki nie beda z generacji na generacje wybajerzane ale matryce beda sie widocznie poprawiac.

jedyne co mi sie podoba, to ze ta przewaga w matrycach nieco zmalala i tytulem tego dzial rozpoznania rynku w Canonie moze wreszcie zyskac posluch i ta firma wespnie sie na swoje wyzyny i nieco te aparaty uzytkowo poprawi. z odwiecznego biadolenia na temat MLU sie wycofalem (bo LV robi praktycznie to co trzeba), ale takie rzeczy jak kurtynka do celownika, drabinka korekty do +/-3 EV, dodatkowy slot na karty SD, uszczelnienia... to powinno byc juz w pierwszym 5D...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ale takie rzeczy jak kurtynka do celownika, drabinka korekty do +/-3 EV, dodatkowy slot na karty SD, uszczelnienia... to powinno byc juz w pierwszym 5D...

co do kurtyny i drabinki to moge sie jeszcze zgodzic, ale watpie aby Canon wyposcil kiedykolwiek inna puche niz seria 1D z dwoma slotami na karty pamieci

uszelniania to wiadomo, ze tez nigdy nie beda takie jak w 1D

ale jest dosc istotna sprawa, jakby 5D mial to wszystko to nazywal by sie 1ds markII

czyms body z nizszej polki musi sie roznic od 1D i ja wole aby to byly wyzej wynienione bajery niz jakosc obrazowania, (chyba tylko dabinka +/-3EV by sie przydala )
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów