to ja zapytam na temat, oczywiście temat "filmowy":
czy ten przeciek o tym, że w nowej piątce nie ma możliwości korekcji ekspozycji podczas filmowania nadal jest aktualny ?
to ja zapytam na temat, oczywiście temat "filmowy":
czy ten przeciek o tym, że w nowej piątce nie ma możliwości korekcji ekspozycji podczas filmowania nadal jest aktualny ?
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy nie jest tak, że automatyczna zmiana ekspozycji w czasie trwania ujęcia daje zwykle nieciekawy efekt?
Zresztą każdy może to ocenić sam - wystarczy kompakt albo DSLR z LV.
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 09-10-2008 o 10:55 Powód: zresztą ;)
EOS - conditio sine Kwanon...
tak, masz rację - daje to nieciekawy efekt, obraz się ściemnia albo rozjaśnia w trakcie trwania ujęcia.
ale problem polega na tym, że canon podobno zablokował korekcję/ustawianie ekspozycji w ogóle. - czyli nie możesz praktycznie nic zrobić z ekspozycją, nie możesz zmieniać przysłony, nie możesz ruszać ISO, nie możesz dać plus czy minus.
filmowanie działa cały czas na automacie, więc jest to po prostu DNO, nie nadaje się to do filmowania w ogóle (z wyjątkiem filmów rodzinno-pamiątkowych).
chyba że się mylę co do tej ekspozycji.
sorry za off topic
ale właśnie usłyszałem że tak zwana pełna klatka u Canona to jest także crop tylko x1,3 ,czy to prawda ?Jeśli tak to dlaczego to się dumnie nazywa Full Frame ? Akurat cyfra mnie nie pociąga specjalnie i nie śledze dokonań na tym polu ,ale wydawało mi się że FF to ścisły odpowiednik małego obrazka ,a nie chwyt marketingowy.Stoje właśnie przed wyborem lustrzanki cyfrowej dla żony i jak ktoś mi powiedział że FF to także crop 1,3 jestem troche zniesmaczniony i legł mi plan zakupu używanego 5D.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
FF to FF. Akurat w 5 D to 35,8 X 23.9 mm. Crop 1.3 ma Canon 1D ale nikt nie pisze że to FF
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Dzięki Panowie za rozwianie wątpliwości,czyli rozumiem że tylko pierwsza wersja 1D ma crop 1,3
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie