Strona 108 z 315 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158208 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

http://prolost.blogspot.com/2008/09/...-to-canon.html

Funkcja HD movie + wymienna tania optyka + niewielka waga i rozmiary spowodowaly, ze nawet profesjonalni filmowcy zaczeli spogladac na tego 5Dziwolaga mark II przyjaznym okiem. Jakby Canon wprowadzil standardy 24, 25fps w filmach, trafilby w nisze i kolejne zrodelko dochodowe.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrgr Zobacz posta
    A ja tam nie widze problemu , w miare porządny sprzęt do odtwarzania radzi sobie z każdym formatem. I nic nie trzeba konwertować. Nie posiadam co prawda sprzetu HD tylko do DVD, ale nie stanowi dla niego rzadnego problemu co odtwarza PAL, NTSC i SECAM.
    ale jak nagrasz materiał kamerą z funkcją aparatu 5D II - to masz 30 klatek na sekundę - i żeby to wyeksportować do formatu PAL - to po zrzuceniu materiału na komp musisz to przekonwertować - a to już rzeczywiście może nie jest zabawne, Europa to PAL, i cieszę się że masz fajny TV i DVD, ale.....
    :-)

więc tutaj trza się zgodzić z doktorem drużyna piłkarska.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    http://prolost.blogspot.com/2008/09/...-to-canon.html

Funkcja HD movie + wymienna tania optyka + niewielka waga i rozmiary spowodowaly, ze nawet profesjonalni filmowcy zaczeli spogladac na tego 5Dziwolaga mark II przyjaznym okiem. Jakby Canon wprowadzil standardy 24, 25fps w filmach, trafilby w nisze i kolejne zrodelko dochodowe.
    słuchaj, a może canon do Europy wpuści nowe piątki z PAL 25 ?
    to by było logiczne rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 26-09-2008 o 12:19 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    ...Leczcie się. Albo zdjęcia róbcie. Kamerami..
    Luz, luzik, luziatko To tylko dyskusja. Nikt nie mowi ze jest zle. Ale zwraca sie uwage na styl Canona, jak to nazwano wczesniej 'proteza' Takie wprowadzanie feature'ow z drobnymi, na pozor, cieciami.
    Przyklad: Telefon komorkowy sluzy do dzwonienia ale czesto posiada kalkulator. Jakby w tym kalkulatorze nie bylo funkcji +, to przeciez nic sie nie stanie, to jest telefon a nie kalkulator "Bunkrow nie ma ale tez jest zaj...cie "
    Dla osob, ktore moglyby SWIADOMIE (nie tam takie filmowanie fafika czy innych ambitnych dokumentow) wykorzystac to dobrodziejstwo, ktore daje system rejestracji HD przy uzyciu dobrej optyki, wazne jest, zeby movie mode byl pelnowartosciowy. Tak jak fotografowie chclieliby wiecej krzyzakow w AF czy inne typowo fotograficzne usprawnienia.

Bez tego da sie i dobre zdjecia robic i fajne filmy krecic. Spokojnie...

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    ...doktorem drużyna piłkarska.
    Haha No tej interpretacji jeszcze nie znalem
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 26-09-2008 o 13:29
    .

Domyślnie

W HD nie ma podziału na PAL i NTSC. Jest 720p, 1080p/i i filmowy framerate 24 fps.

To jest istotna ułomność nagrywania w 5D i mam nadzieję, że to poprawią przy okazji aktualizacji.

Uzależniony

Domyślnie

"słuchaj, a może canon do Europy wpuści nowe piątki z PAL 25 ?
    to by było logiczne rozwiązanie."

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    i tym napoleońskim planem zakończy eksport sprzętu z USA za mniejszą kasę
    Ostatnio edytowane przez Bingant ; 26-09-2008 o 13:34 Powód: Automerged Doublepost
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Standard PAL to 25, filmowy 24, NTSC (USA, Japonia) 30
    Konwersja framerate wprowadza drastyczny spadek jakosci dynamicznych scen.
    Oczywiście masz rację z tą konwersją, ale KAŻDY telewizor HD przyjmie obraz 30fps i nie trzeba tutaj nic konwertować. Znacznie większy problem jest z 24fps. Nie dość że nie każdy sprzęt to przyjmie, to nie jest problem z wysłaniem tego z komputera. Dlatego przy 24fps szansa że w efekcie dostaniesz tearing jest bardzo duża.

Bo chyba nie masz zamiaru produkować taśm filmowych do kin z użyciem 5D??

Tym bardziej nie widzę sensu zapisywać tym aparatem w standardzie PAL z przeplotem pochodzącym z epoki rubinów, bleeeeeee.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Oczywiście masz rację z tą konwersją, ale KAŻDY telewizor HD przyjmie obraz 30fps i nie trzeba tutaj nic konwertować. Znacznie większy problem jest z 24fps. Nie dość że nie każdy sprzęt to przyjmie, to nie jest problem z wysłaniem tego z komputera. Dlatego przy 24fps szansa że w efekcie dostaniesz tearing jest bardzo duża.

Bo chyba nie masz zamiaru produkować taśm filmowych do kin z użyciem 5D??

Tym bardziej nie widzę sensu zapisywać tym aparatem w standardzie PAL z przeplotem pochodzącym z epoki rubinów, bleeeeeee.
    Ja nie potrzebuje filmow w ogole :P
    Opieram sie na zdaniu osob, ktore tego potrzebuja, znaja sie na rzeczy i potrafia to argumentowac.

Standard HD jest opisany. Mozna znalezc go miedzy innymi tu: http://www.ebu.ch/CMSimages/en/tec_d...tcm6-23327.pdf

Przeczytales apel operatora, co wczesniej podlinkowalem? Albo komenty na stronie Vincenta?
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 26-09-2008 o 13:54
    .

Uzależniony

Domyślnie

No a ja się trochę na tym znam, dlatego się wypowiedziałem - w HD bawię się od ładnych paru lat Zresztą zawsze 30fps jest lepiej niż 24fps bo jest wyraźnie płynniej Przy 24fps oko ludzkie jeszcze dość wyraźnie widzi klatkowanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

No a ja się trochę na tym znam, dlatego się wypowiedziałem - w HD bawię się od ładnych paru lat Zresztą zawsze 30fps jest lepiej niż 24fps bo jest wyraźnie płynniej Przy 24fps oko ludzkie jeszcze dość wyraźnie widzi klatkowanie.
    Tu jest 1080i wiec fps jest fizycznie 2x wyzsze.

Dobra. Ja sie nie upieram przy niczym. Jest OK
    .

Domyślnie

Ale standard jest standard - filmy w kinie, filmy na blu-ray - wszystko w 24 fps.

Strona 108 z 315 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158208 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów