ja wiem tyle, że jak wypuszczasz obraz z DVD na telewizor, to tam jest (w TV ) i tak więcej klatek - a raczej pół-klatek - czyli przeplot. Moja kamerka Sony nagrywa 25 klatek na sekundę ale po eksporcie na DVD jak puszczam w TV to jest wyświetlanych 50 pół- klatek (przeplot).
24, czy 25 czy 30 klatek na sekundę to by było za mało - migotałoby za bardzo.
Dlatego mamy przeplot który z 25 klatek robi nam 50 pół-obrazów, albo ewentualnie progressive scan - czyl bez przeplotu - 50 całych klatek na sekundę. Ale to musi być funkcja w DVD i TV dostępna.
w prawdziwym kinie masz na taśmie 24 klatki, ale w projektorach są specjalne migawki, które "tną" każdą klatkę, migają podczas projekcji każdej klatki - więc z 24 klatek z taśmy masz 48 "mignięć" - co dla oka jest mniej męczące niż byś puścił 24 gołe klatki.
więc troszkę nie rozumiem tego zamętu wokół tych 30 klatek...
ale podkreślam że nie jestem specjalistą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale czy to ma znaczenie w tej klasie sprzętu ? czy jest to taki spadek jakości że warto o tym krzyczeć ?
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 26-09-2008 o 11:22 Powód: Automerged Doublepost
Jest. Ludzie majacy mozliwosc zrobienia materialu tym kombajnem chcieliby, zeby obslugiwal on tez standard europejski a nie tylko USA/Japan. Konwersja jest czasochlonna, zzera jakosc, powoduje tearing, wiec nie podoba im sie, ze z materialu dobrej klasy mozna wprost zrobic tylko avika do obejrzenia na kompie.
.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Ja Was nie rozumiem - wiadomo, że filmowanie to tylko atrakcyjny marketingowo feature - nikt z ambicjami zawodowca nie będzie używał dSLRa do kręcenia profi filmów. Z całym szacunkiem, ale to nie jest kamera dla filmowców, a aparat dla fotografów. Taka jest jego nadrzędna funkcja i powinien się w niej sprawować wyśmienicie (jak na tą klasę sprzętu). Filmy nie są tu priorytetem, choć niewykluczone, że w następnych generacjach jeszcze ten element ulepszą.
Pozdrawiam
Ej, dziewczęta... Zauważyliście może, że to jest jednak aparat fotograficzny? Bo przez ostatnie strony smolicie głodne teksty o niedoskonałości filmów, użalacie się jak porzucone panienki jak to wszystko nie będzie działać ... Wątek o pierwszych wrażeniach z nowym aparatem, żaden go nie miał w ręku. Ale wszyscy i tak wiedzą, jak kiepska to będzie puszka.
Leczcie się. Albo zdjęcia róbcie. Kamerami..
Jarek