Jak możesz mówić o Kubamanie przeciętny? ;-) Bo to chyba on posłużył jako przykład ptasiarza ;-)
Tak swoją drogą, to po dokupieniu do 5dmkII WFT-E4/E4A można podłączyć GPS'a i geotagować sobie fotki, no ale to chyba nie o takie rozwiązanie wszystkim chodziło?
http://web.canon.jp/imaging/wft/wft-...gps/index.html
O prosze a tu wyszlo ze servo 1DM3 jest znacznie lepsze niz D3
http://www.prophotohome.com/forum/pr...-showdown.html
(Gdzies jeszcze na tej stronie jest podobny test 40D)
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Przestaje czytac ten watek, dzis mialem koszmar ze AF w moim 5d przestal łapać całkowicie, czasami zdarza mi się to na żywca, ale szybko okazuje się że mam przełącznik na MF. Nawet nie wiecie jaką ulgę poczułem po przebudzeniu że to tylko sen był.
Wg tej strony Wynik dla 1-dynki to:
Canon 1D MKIII Overall Average: 31% Out of Focus
Wynik wydaje się być wiarygodny. Oznacza, to że co trzecie zdjęcie jest poza ostrością, a u Nikona D3 jest jeszcze gorzej. Taki niski wynik to pewnie skutek bardzo wymagającego testu dla układów AF.
Bezbłędnego i całkowicie niezawodny autofocus w sporcie to mit. Nie ma czegoś takiego. Info dla ślubnych: tańce weselne to takie ekstremalne sporty w słabym świetle. Fotografowanie takich dynamicznych scen z głębią f1.2 to stąpanie po ostrzu noża, a nawet zakwalifikował bym to jako brak profesjonalizmu. Trzeba znać ograniczenia sprzętu i umiejętnie je wykorzystywać, a nie świadomie stwarzać ekstremalne sytuacje i myśleć że zawsze się uda. Nie uda się, skoro najlepszy super-hiper AF z jedynek i D3 mają tyle nietrafionych zdjęć. Takie wartości przesłony zarezerwowane są tylko do statycznych portretów.
Moim zdaniem upowszechnienie sprzętu obala mity. Jeżeli coś jest niedostępne to jest wychwalane, czczone niczym bóstwo. Jak już trafi do większości użyszkodników, to znajdują oni wady i fora dyskusyjne pękają w szwach. Zauważcie, kiedyś AF z jedynek był pod każdym względem lepszy niż ten stosowany w innych aparatach. Teraz czytam, że pojawiają się opinie że np. AF z DsII ma mniejszą czułość niż ten z starej 5D i w ciemnych scenach potrafi się gubić lub dłużej ustawiać ostrość. Jeżeli to prawda, to AF z DsII pewnie bije na głowę tego z 5D, ale już nie koniecznie w ciemnych scenach. To samo było z innymi jedynkami - jak stały się powszechne to zaczęto wynajdywać egzemplarze z BF/FF, a na forum panowała opinia, że błąd BF/FF w jedynkach jest niemożliwy. Jestem pewien, że gdyby nawet taki DsIII stał się powszechny jak np. 30D, to po tygodniu mielibyśmy zapchane forum różnego rodzaju dolegliwościami tego sprzętu.
PS. Ciekawe jak by w tym teście AF wypadł 5D?![]()