Strona 102 z 268 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112152202 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 011 do 1 020 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Mieszany widok

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Panowie, chyba wszyscy wiemy gdzie takie możliwości filmowe (ciemno....) się wykorzystuje. Internet jest zawalony przykładami domowych produkcji. Tam się nikt nie przejmuje jakimiś ekspozycjami. Najważniejsze, że teraz to będzie HD
    Jeszcze pilot IR do tego
    No.. pilot będzie teraz najlepiej sprzedającym się dodatkiem do 5d mark2
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

a ja jestem staroswiecki i uwazam ze do filmow sa kamery a do zdjec sa aparaty. ludziom juz sie w glowach poprzewracalo i laduja jak najwiecej gadzetow do rzeczy ktore z zasady maja sluzyc do czegos innego. totalna masowa i propaganda marketingowa - idealne oddanie ducha naszych "nowoczesnych" czasow.....
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu

Domyślnie

Proponuje małą dyskusje co warto kupić z punktu widzenia AMATORA.
    Wg mnie wychodzi na to że warto kupić mk1
    Podsumowując:
    FF - jest
    12,6 Mpx jest i jak dla mnie wystarczy.
    Af taki sam jak w nowym jest , wg opinii użytkowników zazwyczaj daje rade. Jest lepszy niz w 30D a ja za bardzo nie narzekam, choć to słaby punkt 30stki
    CENA - to chyba największa zaleta
    Zdjęcia - robi piękne to widać

A co w MkII
    Filmy - ja nie potrzebuje
    LV - może by sie przydało ale zyje bez tego i dalej tez pewnie moge
    Trzepaczka - nie wiem czy działa , jeżeli tak to fajnie byłoby miec
    Wysokie użyteczne ISO - no fajne jest, ale MMM udowadniał ze na starym tez to nie najgorzej wychodzi. W sumie dla amatora to nie jest chyba az tak wazne, przynajmniej ja rzadko robię zdjęcia po ciemku bez lampy. Malo sprawny AF w ciemności tez powoduje ze użyteczność tego ISO mocno spada
    Super LCD - no tego będzie zal nie powiem, ale LCD zdjec nie robi. Ten co mam w 30D uważam za bardzo dobry, a 5D ma chyba identyczny.
    Tez robi piękne zdjęcia.

Może coś jeszcze ?
    Spróbujmy podyskutować co powinien wybrać amator mający kasę i na I i II.
    Czekałem z kupnem na MkII a teraz to juz sam nie wiem. W sumie 21MPx jak dla mnie to za dużo, trzeba miec dobry komp do Rawow zeby to obrobić w sensownym czasie, a w sRaw1 to rozdzielczość jest mniejsza niz w MkI.

Proszę o glosy i pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Paweł mam 5d i też czekałem co pokaże 5d mkII i jeszcze nie zdecydowałem choć przyznam podobnie jak Ty ,że filmy mnie nie interesują.
    Obecnie jest za mało info na temat jakości fot z 5dmkII ( są wprawdzie sample testowe) ale nowa puszka musi trafić do ludzi i na tych opiniach mi najbardziej zależy.Ciekawy jestem jak się przełoży ta ilość pix. na jakość fot w porównaniu ze starą piątką , jeżeli będzie tylko nieznaczna poprawa to pewnie zostanę jako amator przy starej piątce.
    I na koniec ten nieszczęsny AF w nowej puszce , nie wiem jak się sprawdzi w praktyce ?Czyli na razie więcej pytań niż odpowiedzi co na tym etapie jest chyba normalne.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Błagam! Skończcie już o tych filmach, albo Wielce Szanowny Moderatorze - wydziel ten wątek! Please!
    regulamin pkt 8

Początki nałogu

Domyślnie

Kubaman:

No w sumie to masz racje , dlatego tak sie zastanawiam.

Z Twojej opinii to na plus dla mnie dziala tylko regulacja AF.
    Pozostałe juz mniej.
    1. Obudowa jest taka jak w 30D , mam ponad 3 lata i nic sie mi nie zapsuła czyli jak dla mnie wystarczająca.
    2. Z baterią w 30D taka sama jak w 5D tez nie mialem nigdy problemu, zreszta z moja czestotliwościa robienia zdjęc to ładuja BP raz na 3 miechy.
    3. Odszumianie fajne, ale nie uzywam. Zreszta obrabiając Rawy mozna to zrobic w programie. Ja zawsze robie RAW + JPG duzy i tylko jak jpg nie bardzo to obrabiam po amatorsku RAW.
    4. I jeszcze jedno dla mnie rozmiar A4 to praktycznie maks jaki robie.

Dzieki za dyskusje w końcu na temat, może wszyscy sie czegoś więcej dowiemy.
    Pozdrowki
    Paweł

PS
    Ale nie powiem zeby mnie MkII nie kusił, jestem tylko proktyczny i nie chce za bardzo płacić za zyczy które mnie do konca nie interesują (filmy, LV , trzepaczka itp).
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Uzależniony

Domyślnie

Można na to spojrzeć jeszcze tak, za cenę mkII możemy mieć mkI + 16-35L lub 35L
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Paweł, ja mam podobny problem. W plecaku 30D i też czekałem na tą nową 5-kę. I wydaje mi się, że ją kupię. Na pewno nie z powodu filmów czy LV. Mk1 jest świetnym aparatem ale jest na rynku już 3 lata i jego era się powoli kończy, nie wierzę też w to co niektórzy piszą - canon wypuścił dość szybko Mk2 w odpowiedzi na ruchy konkurencji i niby z tego powodu (presja czasu) różnice w stosunku do poprzednika są niewielkie. Takie dyskusje były kiedy wchodziły na rynek 30D i 40D a jak się później okazywało nikt kto je kupił nie żałował . Canon to doświadczona firma i w tym segmencie nie może sobie pozwolić na wpadkę.

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Można na to spojrzeć jeszcze tak, za cenę mkII możemy mieć mkI + 16-35L lub 35L
    Gdy do swojej szklarni dodasz 5D będzie brakowało czegoś szerokiego, ja mam 17-40, więc mogę dorzucić różnicę do Mk2 .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Paweł, ja mam podobny problem. W plecaku 30D i też czekałem na tą nową 5-kę. I wydaje mi się, że ją kupię. Na pewno nie z powodu filmów czy LV. Mk1 jest świetnym aparatem ale jest na rynku już 3 lata i jego era się powoli kończy, nie wierzę też w to co niektórzy piszą - canon wypuścił dość szybko Mk2 w odpowiedzi na ruchy konkurencji i niby z tego powodu (presja czasu) różnice w stosunku do poprzednika są niewielkie. Takie dyskusje były kiedy wchodziły na rynek 30D i 40D a jak się później okazywało nikt kto je kupił nie żałował . Canon to doświadczona firma i w tym segmencie nie może sobie pozwolić.
    Wiesz, mój problem to to , że nowy 5D ma to czego nie potrzebuje i pisałem o tym wyzej, a to co chcialem czyli nowy AF to nie dali. Dla amatora 21Mpx to za duzo moim zdaniem. Zreszta moze masz racje ze warto II, sam juz nie wiem. Poki co argumenty mówią za MkI, ale zobaczymy jak użytkownicy opiszą co jest warte.

Pozdrawiam
    Paweł

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

A ja myślę, że głównym argumentem wyboru będzie i tak cena. Nowego Mk1 można kupić za niewiele ponad 4000pln, cena Mk2 na początku pewnie będzie w okolicach 8000pln czyli 2 razy tyle - i tu wybór jest prosty. Ciekaw jestem tylko ile początkowa cena spadnie i wtedy zaczną się dylematy .

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    jeżeli sugerujesz że ktoś jest trollem, złośliwcem itp. to potem się nie dziw że taka osoba może coś Tobie zarzucać.
    Jeśli chodzi o poziom dyskusji to jak na razie rozmawiamy o 5D II i jego cechach - a pierwszą osobą która ten poziom zaniżyła byłeś Ty (wyzywając od trolli itd.)
    Panowie, wyluzujcie. Jeszcze nikt z nas nie miał tego aparatu w rękach a już takie emocje. Poczekajmy trochę na jakiś dobry test, na razie możemy tylko gdybać opierając się na samplach z internetu.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 28-09-2008 o 21:44
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 102 z 268 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112152202 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów