Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: 10 000 zł - co byś kupił/a

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Talking

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    5d + 35L + 85/1.8
    Popieram zdecydowanie.
    Jeszcze na 580 EX II zostanie jak dobrze pokombinowac.
    Ale paluszki i ladowarke to juz za miesiac

Domyślnie

to ja inaczej!
    autor ma tyle kaski i nie wie co mu jest potrzebne
    jeśli nie Jesteś pewien to wpłać na konto oszczędnościowe.
    Poczekaj i sam wybierz.
    szkoda słów

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

300d + 300/2.8
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Moj Typ :

Canon 40D
    24-70 L f/2.8
    70-200 L IS f/4.0
    430EX II
    EF 50 f/1.4

Dlaczego : kazde szklo jest ponadczasowe i moze ja wybralbym jednak 70-200 L IS f/2.8 ( do niego Extender 2x i juz mamy 400 mm) , ale jak jest ograniczenie budzetu to f/4.0 spoko.
    Tani korpus - bo one jednak najszybciej traca na wartosci, inwestujac 2000 PLN na 40D niech spadnie 500 PLN - nie wielka strata, a docelowo 5D ew. 5D Mark II - jak sie czlowiek odrobi. Potem moze zmiana 50-tki na L-ke no i jakis porzadny makro - 180 L ?
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Dopiero zaczyna Awatar Venture
    Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majku Zobacz posta
    to ja inaczej!
    autor ma tyle kaski i nie wie co mu jest potrzebne
    jeśli nie Jesteś pewien to wpłać na konto oszczędnościowe.
    Poczekaj i sam wybierz.
    szkoda słów
    Na co mi potrzeba napisałem na początku i w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=38256
    Wiem co chcę fotografować i po dogłębnych analizach orientuję się co może spełnić moje wymagania. Ale wątpliwości zawsze są, zwłaszcza przed zakupem. Wcześniej robiłem zdjęcia zaawansowanym cyfrakiem. Teraz przerzucam się od razu na głęboką wodę prosto w zaawansowany system lustrzanek ze specjalistycznymi obiektywami. Chcę sobie oszczędzić problemów z autofokusem oraz zmienianiem sprzętu, zwłaszcza że mogę od razu kupić to co jest dobre i sprawdzone. Mam jeszcze tylko małe wątpliwości czy dobrze robię wybierając 40d + 4 obiektywy zamiast pełnoklatkowe 5d. Zadowolony będę z pewnością i to na bardzo długo.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę między 5d a 40d ? Między pełną klatką i niepełną ?

A co do kasy to ona jest właśnie na koncie oszczędnościowym i odpoczywa tam z 10 lat. 200 zł rocznie nic mi nie da, za to wymarzony sprzęt foto i radość z jego użytkowania na pewno da o czym chyba nikomu na forum mówić nie trzeba

Temat założyłem bo byłem ciekaw na co wydali by tyle pieniędzy ludzie na forum. Jak się okazało konfiguracje mogą być różne i czytam z zaciekawieniem, być może jest możliwa lepsza konfiguracja. Nie chciałbym żałować dokonanego wyboru a mam jeszcze ok 2 tygodnie czasu do namysłu więc sprawdzam różne propozycje.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Venture ; 18-09-2008 o 23:06
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

40D 2300
    10-22 1800
    17-55 2500
    70-200/4 1600
    100/2,8 USM 1600

razem:9800, czyli zostaje na kartę pamięci, ale na inne drobne akcesoria, które chciałeś kupić już nie. To jest zestaw, który bym Ci proponował. W odniesieniu do Twojego pierwszego posta, to jeżeli lubisz robić dużo macro to zrezygnowałbym z 85mm, bo trochę dublują sie te stałki. Jeżeli macro robisz mało, to zrezygnowałbym ze 100mm na rzecz 85mm + pierścienie. UWA i tele to dla mnie obowiązkowe obiektywy wakacyjne, a 17-55 to dla mnie podstawa ujęć reporterskich (street) i wszelkich innych (szeroki portret, sylwetka, wszelkie "urban space", mood i projekty). Portrety robię 100/2 a macro 100/2 + pierścienie. Nie wiem jak dużo robisz w studio, ale jeżeli chcesz od razu kupić też światło, to chyba przyjdzie zrezygnować z 70-200
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Domyślnie

ja ma gdzies sprzet za ok 10 k :P

tj.
    40d
    50mm f/1,4 USM
    17-40 L f/4 USM
    70-200 L f/2,8 USM
    Speedlight 430EX
    Torba canona
    pierscienie pośrednie
    nie najgorszy statyw
    blenda
    no i jeszcze powinno starczyc na grip do 40-tki

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta

... Mam jeszcze tylko małe wątpliwości czy dobrze robię wybierając 40d + 4 obiektywy zamiast pełnoklatkowe 5d. Zadowolony będę z pewnością i to na bardzo długo.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę między 5d a 40d ? Między pełną klatką i niepełną ?
    ...

Pozdrawiam.
    O 5d vs 40d napisano już megabajty, więc sobie poszukaj
    Ja powiem tak: Wahałem się ale kupiłem 1,5 roku temu 30d. Teraz żałuję. Na pewno zmienię na pełną klatkę.
    IMO do pełnej klatki można kupić lepsze szkła - w sensie zakresu ogniskowych, a jednoczesnie o doskonałej jakości. Np 24-70L (albo 24-105L) + 70-200 (albo 100-400). Nawet 28-135IS jest dobrym spacerzoomem. Do 30d odpowiedniki to tylko EF-S.
    Wiec 2 obiektywy + body i masz doskonałą optykę, jakość i wygodę (+jakieś makro skoro cię to interesuje)

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

[QUOTE=nor;529968]
    IMO do pełnej klatki można kupić lepsze szkła - w sensie zakresu ogniskowych, a jednoczesnie o doskonałej jakości. Np 24-70L (albo 24-105L) + 70-200 (albo 100-400). Nawet 28-135IS jest dobrym spacerzoomem. Do 30d odpowiedniki to tylko EF-S.
    QUOTE]

A do cropa nie mozna dokupic lepszych szkieł? oczywiscie ze EF-S to szkła typowo pod "cropową cyfrę" ale doskonale również na niej sprawdzają się EFy. To tylko kwestia kasy, kto na ile może sobie pozwolic i na jakie kompromisy moze iśc. Chyba kazdy na forum wolalby 5D od 30D i kazdy wolalby 5DmkII od 50D prawda? Ale sama puszka fotek nie zrobi bez szkla, wiec kazdy musi kombinowac by sie zmiescic w limicie jaki wyznacza mu mamona. Najlepiej miec najepsze puszki i najlepsze szkla, ale jak nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma, Pozdrawiam
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

Pucha nawet najtańsza i jak najlepsze szkła. Jest jeszcze kwestia, czy kupowane musi być w kraju i czy sprzęt musi być nowy, bo jeśli nie, to daje dodatkowe możliwości.

Na pewno nie ma sensu kupowanie takich szkieł jak EF-S 17-55 f/2.8. Przyjdzie zmiana puszki na pełną klatkę, a takie szkło pod cropa będzie trzeba sprzedać za grosze, jeśli tylko pełnoklatkowce się upowszechnią.

Obiektywy pod pełną klatkę można bez problemu podpiąć pod cropa i radzą sobie równie dobrze jeśli nie lepiej (mniejsza winieta, lepsza jakość przy brzegu kadru). W drugą stronę nie ma takiej opcji.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów