Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Przejściówka EOS/FD

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Przejściówka EOS/FD

czy może ktos z szanownych kolegów z Łodzi lub okolic posiada taką przejściówke i mógłby udostępnić za np kaucją na jeden dzień.Chciałbym przetestować kilka obiektywów FD na cyfrowym body.Noszę się z zamiarem kupna jakiegoś dSLR i mam dylemat Canon czy Pentax.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

a jaki to jest obiektyw FD?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie

Domyślnie

FD nie podepniesz do nich Chyba, że przez przejściówkę z optyką, ale to traci sens. Podobnie jest z minoltą FD. Fajne, tanie i bezużyteczne szkiełka...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

obiektywów FD mam kilka ,normalnie robie zdjecia analogowymi aparatami canona ,ale tak jak wspomniałem będę musiał kupić jakąś lustrzanke cyfrową i wybór naturalnie pada na Canona ,ale niekoniecznie.Sprawa soczewek korygujących w przejściówce jest znana ,nie mniej wychodze z zasady że lepiej raz zobaczyć niż dziesięć razy usłyszeć i chciałbym mieć możliwość osobistego oszacowania jakości takiego zestawu.Jako że nie posiadam jeszcze DSLR będę korzystał z 10D znajomego.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie zakładaj kilku identycznych wątków na raz .

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    obiektywów FD mam kilka ,normalnie robie zdjecia analogowymi aparatami canona ,ale tak jak wspomniałem będę musiał kupić jakąś lustrzanke cyfrową i wybór naturalnie pada na Canona ,ale niekoniecznie.
    Wybierając korpus nie bierz pod uwagę obiektywów FD, ja tak robiłem i delikatnie mówiąc zawiodłem się (nie mówię że wybrałem złe body, zarówno C jak i N mają plusy i minusy). Jeśli trafisz na dobrą, najlepiej Canonowska, przejściówkę to jakieś zdjęcia porobisz, jeśli trafisz na przeciętną to zaczną się schody - np. rozjaśnienie w centrum kadru, tym większe im wyższa będzie liczba przysłony. Dobrej jakości możesz oczekiwać po wykręceniu soczewki, ale tu już tylko makro w bardzo ograniczonym zakresie odległości.
    Jak będziesz testował to weź ze sobą jakiś obiektyw do porównań o podobnej ogniskowej (np. coś na M42). Zrobiłem ostatnio to samo ujęcie Tokiną 80-200/2.8 FD i Nikkorem 180/2.8 - nawet nie ma co porównywać :-(
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie zakładaj kilku identycznych wątków na raz .
    Jeszcze słabo się ruszam na forum,i nie wiedziałem jak się przenosi wątek do innego działu,a pierwszy założyłem chyba nie w najlepszym miejscu.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tanto Zobacz posta
    Wybierając korpus nie bierz pod uwagę obiektywów FD, ja tak robiłem i delikatnie mówiąc zawiodłem się (nie mówię że wybrałem złe body, zarówno C jak i N mają plusy i minusy). Jeśli trafisz na dobrą, najlepiej Canonowska, przejściówkę to jakieś zdjęcia porobisz, jeśli trafisz na przeciętną to zaczną się schody - np. rozjaśnienie w centrum kadru, tym większe im wyższa będzie liczba przysłony. Dobrej jakości możesz oczekiwać po wykręceniu soczewki, ale tu już tylko makro w bardzo ograniczonym zakresie odległości.
    Jak będziesz testował to weź ze sobą jakiś obiektyw do porównań o podobnej ogniskowej (np. coś na M42). Zrobiłem ostatnio to samo ujęcie Tokiną 80-200/2.8 FD i Nikkorem 180/2.8 - nawet nie ma co porównywać :-(
    Wcale mnie nie ucieszyłeś tym postem,nie myślałem że jest tak źle z tym konwerterem,na oryginalny nie ma co liczyć,wchodziła w gre jakaś taka przejściówka jakie sprzedają na allegro.Ja wiem że jako argument wszyscy podają że ma soczewki korygujące ,ale są bodaj tylko dwie.Róznica między np zoomem a obiektywem stało ogniskowym to jakieś 10 soczewek więcej w tym pierwszym,i jakoś użytkownicy zoomów nie narzekają ,a nawet w niektórych przypadkch pieją z zachwytu.W tele konwerterach jest też 4-7 soczewek i można znaleźć taki który który daje bardzo dobry obraz i czasami jeszcze zmniejsza winietowanie (często fotografuje obiektywem lustrzanym,który mocno winietuje sam z siebie).Druga sprawa to też troche ciężko porównywać pod względem jakości zooma i stałoogniskowego nikora,raczej z załorzenia ten drugi da lepszy obraz ,chociaż ten zoomik cieszy się bardzo dobrą opinią
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    czy może ktos z szanownych kolegów z Łodzi lub okolic posiada taką przejściówke i mógłby udostępnić za np kaucją na jeden dzień.
    Zdaje się że coś takiego mam w plecaku, to chyba mógłbym pożyczyć na dzień

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Poszukaj w archiwum, na temat konwertera było trochę napisane, znajdziesz też przykłady zdjęć robionych z obiektywami FD na cyfrowych korpusach. Niektóre są całkem fajne (np. Soviet'a), czyli zdjęcia daje się zrobić, na pewno ma znaczenie jaki masz konwerter, w moim przypadku jest to Hama. Niestety nigdzie nie ma dobrze zrobionego testu porównawczego jakości z i bez szoczewki (planuję coś takiego zrobić ale ciągle są ważniejsze rzeczy :-/ ).
    Poniżej masz przykład rozjaśnienia o którym pisałem wcześniej, zdjęcie było robione Tokiną 80-200 + TC2x

Ten błąd pojawia się głównie po podpięciu TC2x, ale też czasami przy długich ogniskowych i mocno przymkniętych przysłonach.

Pozwolę sobie zacytować słowa Sovieta po tym jak namówiłem go na zdemontowanie soczewek z konwertera:
    "Ostatnio robiłem zdjęcia z wykręconymi soczewkami w przejściówce i ... szczęka mi opadła. Żałuje że obiektyw nie ostrzy do nieskończoności albo o te kilka metrów dalej"
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów