Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Stałe Wynagrodzenie za PACKSHOT'y - ile?

Dopiero zaczyna Awatar Rjan
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Nie chodzi o balans bieli. Chodzi o zapanowanie nad światłem i prawidłowe oświetlenie przedmiotu:

Spróbuj z pastą do zębów albo czymś takim, a do tego pamiętaj o białym tle.

Oczywiście można zautomatyzować wiele, a ja nie wyobrażam sobie przyzwoitego packshotu prosto z puszki bez ingerencji komputerowej.
    Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rjan Zobacz posta
    ............. a ja nie wyobrażam sobie przyzwoitego packshotu prosto z puszki bez ingerencji komputerowej.
    Mozna, mozna - troche trzeba sie napracowacc ale "bialutkie" tlo da rade zrobic bez zadnej obrobki. Nad 1wszym zdjeciem trzeba sie napracowac - poustawiac swiatla itd - potem to jak kolega robgr85 pisze - mozna wszystko zautomatyzowac - wiadomo przy wiekszych przeddmiotach cienie innaczej sie uloza - ale to " wpraniu" mozna pozmieniac. robgr85 wie co robi -poczytaj jego posty - to "stockowiec".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

gdzie trzeba zachować zgodność koloru dla całej serii to już nie bardzo.
    Chodzi o zapanowanie nad światłem i prawidłowe oświetlenie przedmiotu
    Albo źle zrozumiałem, albo piszesz o dwóch różnych sprawach. Balans bieli ma dużo większe znaczenie w kwestii odwzorowania koloru niż idealna ekspozycja. A do bardzo dokładnego wyznacznia tej drugiej istnieją światłomierze, dzięki którym nie powinieneś mieć większych problemów z zrobieniem fotografii białego przedmiotu na białym tle.

Korekta balansu bieli i ekspozycji zajmuje w programie (jeśli jest się wprawnym) maksymalnie minutę może dwie. Jeśli pracujesz z oświetleniem studyjnym, światłomierzem, jakimś wzorcem kolorów, aparatem ustawionym w tryb M, to możesz bardzo dokładnie to ustawić jednocześnie dla wszystkich plików, potem ewentualnie (raczej będzie to zbędne, ale zawsze można) wprowadzić korekty.

Biała pasta na białym tle to nie jest jakieś ogromne wyzwanie dla fotografa który wie co robi.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna Awatar Rjan
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Albo źle zrozumiałem, albo piszesz o dwóch różnych sprawach. Balans bieli ma dużo większe znaczenie w kwestii odwzorowania koloru niż idealna ekspozycja.(...)

Biała pasta na białym tle to nie jest jakieś ogromne wyzwanie dla fotografa który wie co robi.
    Nie chodzi o idealną ekspozycję tylko i w miarę "równomierne" oświetlenie każdego boku opakowania - góra i dół pudełka.
    Źle mnie zrozumiałeś - nie chodzi mi o zdjęcie białego obiektu na białym tle. Zrozumiesz jak weźmiesz do reki pastę do zębów wraz z kartonowym pudełkiem. Spójrz na załączony przeze mnie przykład (farba voila) i zauważ jak wygląda bok pudełka teoretycznie zacieniony. Teraz wyobraź sobie taką blend-a-med, która na pudełku i tubce ma dodatkowo złocenia (dające niepożądane refleksy).
    Ja nie twierdzę, że tego nie da się zrobić. Ja tylko uważam, że trudno oczekiwać porządnego efektu przeznaczając na wykonanie 7 minut.

BTW: Może by tak battle na packshoty? Jeden z góry określony przedmiot taki sam dla wszystkich. Coś taniego i łatwo dostępnego, by każdy mógł kupić, a równocześnie coś skomplikowanego fotograficznie (np. dużo metalizowanych lub przezroczystych powierzchni).
    Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów