Zobacz wyniki ankiety: Czy dajesz rawy/jpgi/pliki?

Głosujących
52. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Kto daje RAWy (jpg) ?

Post Kto daje RAWy (jpg) ?

ostatnio spotkałem sie z nietypową sytuacją - otóż osoby którym robiłem zdjęcia zażyczyły sobie wszystkich zdjęć (sic!) jakie zrobiłem - chodziło o te które 'wyszły', czyli jak usłyszałem w 'miare nieporuszone' i 'nawet nie obrobione'

mam pytania do ankiety:
    1. czy oddajesz/udostępniasz rawy?
    2. czy oddajesz zaszyte jpgi bez jakiejkolwiek obróbki?
    3. czy oddajesz tylko i wyłącznie obrobione pliki
    4. w ogóle nie dajesz plików tylko same odbitki

poprzez niedogadanie sie przed uroczystością teraz są zgrzyty bo dla mnie oczywistym jest ze nie dostaną wszystkich zdjęć a tym bardziej rawów

słabo mi idzie szukanie i nie wiem czy była taka ankieta

edit____
    świetnie - nawet ankiete skopałem.... chciałem dodać i źle kliknąłem grrrr
    poprosze modka o pomoc!

dobra ankiete dodałem.... lol - da się ja edytować? bo chciałem dołożyc opcji..
    Ostatnio edytowane przez pst ; 16-09-2008 o 12:41 Powód: zapomniałem ankiety dodać ;-)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

obrobione jpg + rawy
    może ktoś komu to daje potrafi lepiej obrobić rawa
    zaznaczam ze totalnym amatorem jestem

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

W życiu!!!
    Ktoś spier... obróbkę RAWa i potem będzie mówił że to moje zdjęcie!
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

chciałem dać więcej opcji i multi wybór - ale nie wiem jak to zmienić
    wiem że są rózne szkoły - ja nie daje plików w hires
    ja daje odbitki i te same zdjęcia udostepniam w galeryjce w necie w rozdziałce 1024 - jak ktoś sie uprze to wydrukuje nawet z tego :P
    dodatkowe odbitki mogą sobie wybrac z galeryjki (mumer zdjęcia) - za dodatkowe odbitki nic nie kasuje (tylko pokrycie kosztów)

ale spotkałem sie z takim podejsciem ze klient dostał 'wszystkie zdjęcia' obrobione (pewnie wyselekcjonowane) dajmy na to 250sztuk i mają sobie z tego wybrac 100

pomyślałem że ciekawa sprawa dowiedzieć się jakie są praktyki - tyle ze rozbudować ankiete rzeba by było
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!

Coś już napisał

Domyślnie

Wats0n ma rację. RAW jest jak klisza fotografa, która stanowi własność fotografa. Przedmiotem przekazania jest efekt końcowy, czyli zdjęcie wywołane lub przygotowane (wybranie zdjęć, obróbka) jeśli wcześniej była o tym mowa.

Zdjęcie to obraz zapisany dowolną techniką fotograficzną (cyt. Wikipedia). Jeśli nie zostało sprecyzowane o jaką technikę chodzi, można w ogóle nie oddawać wersji elektronicznej. Poza tym odczucie w miarę nieporuszonych jest subiektywne i należy w tym przypadku do fotografa. Przeciez fotograf nie podpisze się pod zdjęciami co do których nie jest przekonany.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

a czy w czsach analogowych oddawalo sie negatyw ? Nie. No i już
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafori Zobacz posta
    Wats0n ma rację. RAW jest jak klisza fotografa, która stanowi własność fotografa. Przedmiotem przekazania jest efekt końcowy, czyli zdjęcie wywołane lub przygotowane (wybranie zdjęć, obróbka) jeśli wcześniej była o tym mowa.

Zdjęcie to obraz zapisany dowolną techniką fotograficzną (cyt. Wikipedia). Jeśli nie zostało sprecyzowane o jaką technikę chodzi, można w ogóle nie oddawać wersji elektronicznej. Poza tym odczucie w miarę nieporuszonych jest subiektywne i należy w tym przypadku do fotografa. Przeciez fotograf nie podpisze się pod zdjęciami co do których nie jest przekonany.
    tym opisem oddałeś w większości moje odczucia - nie oddam komuś zdjęcia które w moim mniemaniu spieprzyłem (np tak krzywy kadr ze kadrowanie nie pomoże albo totalne przejaranie itp) albo generalnie ta klatka wg mnie nadaje sie do kosza
    dlatego nieporuszonych dałem w " "

w opcji 3 miałem na myśli pliki obrobione + te same odbitki

ps
    na swoim ślubie mieliśmy sesje w studio i pan trzaskał srednim formatem - klisze sa u niego a za kazdą odbitke troche kasuje
    wtedy jeszcze byłem zielony i pytałem czy mi da klisze to sobie sam oddam do wywołania

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Tylko jpg/tif w maksymalnej rozdzielczosci.
    Jesli klient chce dostac rawy, ok - 2 razy wyzsza cena i juz (kazdy odpuszcza ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Never give raw!

Początki nałogu

Domyślnie

Ja także jestem przeciwny, Rawy są dla fotografa a klient dostaje zdjęcia obrobione.

pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów