Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Fotocela do 430ex i 580ex

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    A ja podepnę się pod temat:

Chce w plenerze na statywie ustawić 430EX i jakoś ją wyzwalać. No i są dwie opcje:
    a) mogę na body założyć 580 EX, tylko pytanie czy w plenerze błysk wyzwoli będącą na statywie z tyłu 430EX? Wydaje mi się, że nie.
    zle Ci sie wydaje, 580 wyzwolisz spokojnie 430 w trybie ettl - tylko musza sie widziec czujnikami IR - wszystko jest w instrukcji.
    b) zakup takiego urządzenia: http://www.allegro.pl/item440323683_...dczerwien.html - tylko również nie wiem czy to wyzwoli 430EX? Ktoś się może orientuje?
    tym urzadeniem nie wyzwolisz zadnego canonoa, nikona raczej tez, jedynie sigme, ktora ma wbudowana fotocele i pracuje wowczas w trybie manual.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s.. Zobacz posta
    zle Ci sie wydaje, 580 wyzwolisz spokojnie 430 w trybie ettl - tylko musza sie widziec czujnikami IR - wszystko jest w instrukcji.
    Nie twierdzę, że dobrze mi się wydaje.
    Tylko sam napisałeś, że muszą się widzieć czujnikami IR. No i właśnie o tym mówię. 430EX na statywie będzie stała za mną! A 580EX na body. Teraz tylko pytanie, czy da radę zrobić tak (nie pamiętam czy taką możliwość nie miała aby tylko 580EX II), że 580EX na body będzie wyzwalało ustawioną z tyłu 430EX, ale samo 580EX nie będzie błyskało?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Domyślnie

Nie twierdzę, że dobrze mi się wydaje.
    Tylko sam napisałeś, że muszą się widzieć czujnikami IR. No i właśnie o tym mówię. 430EX na statywie będzie stała za mną! A 580EX na body. Teraz tylko pytanie, czy da radę zrobić tak (nie pamiętam czy taką możliwość nie miała aby tylko 580EX II), że 580EX na body będzie wyzwalało ustawioną z tyłu 430EX, ale samo 580EX nie będzie błyskało?
    nie chce wnikac w Twoja wizje robienia zdjec i ustawiania lampy z tylu, to Twoja koncepcja, dla mnie moze troszke nie zrozumiala.
    580 ex i 580 exII, moga pracowac w e-ttl jako master, z blyskiem jest jakos dziwacznie, bo nawet jak mam 580 na body, z ustawiona funkcja "bez blysku" to blysk pomiarowy i tak zostanie wyzwolony. Mimo wielu kombinacji, nie udalo mi sie jeszcze zmusic w moim przypadku 580 exII i sigmy DG500 super, do wspoplpracy w trybie manulanym ze zdalnym wyzwalaniem blysku, jak na razie zalatwia to kabel, ale kolejna 580 w drodze wiec pewnie bede jeszcze kombinowal.
    Edit
    aaa, jak jednak chcesz w cos zainwestowac, to wydaje mi sie, ze najekonomiczniejszym rozwiazaniem bedzie tohttp://www.foto-tip.pl/sklep/kabel_s...ow-p-1213.html
    Ostatnio edytowane przez s.. ; 19-09-2008 o 19:44

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie chce wnikac w Twoja wizje robienia zdjec i ustawiania lampy z tylu, to Twoja koncepcja, dla mnie moze troszke nie zrozumiala.
    Może inaczej, będzie ustawiona obok mnie, za moim prawym ramieniem, albo za modelką, aby rozświetlała głębie i pytanie czy wtedy wyzwoli ją 580EX na body. No tak, kabelek... Bleh.. Dzięki za podpowiedź

Domyślnie

Może inaczej, będzie ustawiona obok mnie, za moim prawym ramieniem, albo za modelką, aby rozświetlała głębie i pytanie czy wtedy wyzwoli ją 580EX na body. No tak, kabelek... Bleh.. Dzięki za podpowiedź
    jesli bedzie za modelka to sie odpali, tutaj np mialem sigme ustawina za sciana, robila jako kontra i dala rade>> przyklad <<

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jesli bedzie za modelka to sie odpali, tutaj np mialem sigme ustawina za sciana, robila jako kontra i dala rade>> przyklad <<
    A to luzik W takim razie jak będzie po mojej prawej lub lewej stronie też powinna dać radę

Domyślnie

A to luzik W takim razie jak będzie po mojej prawej lub lewej stronie też powinna dać radę
    jesli bedzie z boku z czujnikiem ustawionym na czujnik 580 i palnikiem przekreconym na modelka, to powinna sie odpalac.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Warunek jest jeden i to bardzo prosty - lampy muszą się widzieć przodami (nie palnikami), jeśli sie NIE widzą to NIE bedą błyskały, ot i cała filozofia, do której nie ma żadnego ale... Nie zapominaj że czujnika IR z lampy zalozonej na body nie bedziesz mogl w zadna strone obracac, wiec jesli 430 bedzie z boku, mogą sie nie dogodac...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Warunek jest jeden i to bardzo prosty - lampy muszą się widzieć przodami (nie palnikami), jeśli sie NIE widzą to NIE bedą błyskały, ot i cała filozofia, do której nie ma żadnego ale... Nie zapominaj że czujnika IR z lampy zalozonej na body nie bedziesz mogl w zadna strone obracac, wiec jesli 430 bedzie z boku, mogą sie nie dogodac...
    A jest kabel który pozwoli mi wyzwolić tak, że 580EX wyzwoli 480EX? Ujmę to tak, jakaś metoda kablem? Np. Jakiś przykład z allegro

Domyślnie

A jest kabel który pozwoli mi wyzwolić tak, że 580EX wyzwoli 480EX? Ujmę to tak, jakaś metoda kablem? Np. Jakiś przykład z allegro
    tylko ten, ktory zapodalem Ci w linku powyzej. Lampy Canona bezprzewodowo pracuja tylko w trybie e-ttl, wiec musisz posiadac canon off shoe cord przekazujacey e-ttl (lub kabel kompatybilny).

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów