Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Fotocela do 430ex i 580ex

Początki nałogu

Domyślnie Fotocela do 430ex i 580ex

Witam. Szukam odpowiedzi juz od godziny i znalezc nie moge. A pytanie jest nastepujace: czy mozna wyzwolic (poprzez fotocele) lampe 430exII lub 580exII blyskiem lampy wbudowanej w 40d? I czy wtedy automatyka dokona odpowiednich nastawow ekspozycji? Na jednej aukcji fotoceli na allegro natknalem sie na komunikat "Nie gwarantujemy poprawnego działania w połączeniu z lampami dedykowanymi do Canona - większość z nich nie współpracuje z żadnymi fotocelami." Czy ktos ma doswiadczenia w tej materii? Czy taka fotocela sie nada?

Dopiero zaczyna Awatar Vizzle
    Miasto
    Szczecin\Bartoszewo

Domyślnie

Specjalistą nie jestem ale napiszę od siebie:
    1. Można zapewne wyzwolić, problem jest tej materii że lampa wbudowana ma przed błysk, zatem pomocna będzie fotocela "na drugi błysk".
    2. Nie nie będzie wtedy automatyki, twoja lampa wyzwalana zdalnie będzie musiała pracować w manualu.

Tanio mieć e-TTL bezprzewodowo w Canonie, po prostu się nie da.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Ta fotocela nie będzie działa bo po 1. działa na pierwszy błysk a po 2. sprzedawca już uprzedza o problemach we współpracy z lampami Canona (to ustrojstwo ma metalowy spód stopki i pewnie zwiera styki w lampie). O ile pkt.2 można obejść z 580ex (podlączyć ją kabelkiem PC) to pierwszego już nie przeskoczysz.

Zaopatrz się np. w fotocelę MIF.

Przy takim wyzwalaniu zapomnij o automatyce, no chyba że ze ST-E2.
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 17-09-2008 o 23:13
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto
    Szczecin\Bartoszewo

Domyślnie

Lepiej "zrobić" przewód e-TTL stosownej długości, chyba jacula ~5m wystarcza ? A takowa długość nie jest problemem.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Pytanie tylko po co ten e-ttl? I "lepiej" niż co? Niż ST-E2 czy dobra fotocela?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto
    Szczecin\Bartoszewo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Pytanie tylko po co ten e-ttl? I "lepiej" niż co? Niż ST-E2 czy dobra fotocela?
    "Lepije", w sensie taniej, niż ST-E2 czy jakaś pięćsetka jako sterownik. Kable to chyba najtańsze wyjście, tym bardziej z e-TTL. Natomiast po co e-TTL, sam się zastanawiam.

Myślałem że autorowi chodzi o e-TTL w słowach:
    I czy wtedy automatyka dokona odpowiednich nastawow ekspozycji?

muffas
    Guest

Domyślnie

ja gdzies słyszałem że 580ex II mozna wyzwalac wbudowaną w aparat lampe nie podłączając go pod żadną fotocelę, z tego co sie orientuje to lampa ma takową wbudowaną, tylko moje pytanie czy ktoś wie jakie ustawienia nastawić w lampie, żeby ta fotocela łapała błysk z lampy wbudowanej? (mam 400d i tam wyłączyłem wszelkie przedbłyski więc to akurat nie problem, chyba ?)

proszę kogoś obeznanego o potwierdzenie (najlepiej z informacją jak to ustawić) lub zdementowanie tej plotki bo jest to dla mnie dość istotne

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muffas Zobacz posta
    ja gdzies słyszałem że 580ex II mozna wyzwalac wbudowaną w aparat lampe nie podłączając go pod żadną fotocelę,
    nie da sie, to nie nikon.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Miasto
    Szczecin\Bartoszewo

Domyślnie

Może chodziło o coś pokroju Sigma 530 Super, takowa lampa ma wbudowaną fotocele.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja podepnę się pod temat:

Chce w plenerze na statywie ustawić 430EX i jakoś ją wyzwalać. No i są dwie opcje:
    a) mogę na body założyć 580 EX, tylko pytanie czy w plenerze błysk wyzwoli będącą na statywie z tyłu 430EX? Wydaje mi się, że nie.
    b) zakup takiego urządzenia: http://www.allegro.pl/item440323683_...dczerwien.html - tylko również nie wiem czy to wyzwoli 430EX? Ktoś się może orientuje?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów