Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: jaka lampa?

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ostatnio 430ex na statywie przewrócila mi sie na beton, dość solidnie uderzyła. Potem po właczeniu wydawała dziwne dzwięki, głosne chrobotanie, nie działał zaden przycisk, nie wyzwalała sie. W domu ją znów właczylem, dałem jej troche pochrobotac i nagle wszystko było ok, wewnetrzny sinik ustawil sie jakos... nie mam pojecia- w kazdym razie jest jak nowa
    Wniosek z tego taki ze polecam wykonanie Canonów - np. ktoregoś z tych Metzów tańszych (nie wiem jak tam z budową Sigmy) to chyba pozbierałbym w częsciach Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 17-09-2008 o 20:22

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinG Zobacz posta
    ... wewnetrzny sinik ...
    A cóż ów silnik w lampie błyskowej miałby niby napędzać?
    Ostatnio edytowane przez axk ; 17-09-2008 o 20:38
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Ustawienie zooma palnika chyba...

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

to ja zadam pytanie. chce kupic pierwsza lampe blyskowa. do canona 400d.
    mysle o 420ex - jako pierwsza nie bylaby zla, tania, nauczylbym sie jak wykorzystywac.. ale zniecheca mnie full auto. chcialbym moc panowac nad jej moca. czy z poziomu mojego body moge zmniejszyc/zwiekszyc? jesli tak to jak?

naturalnym rozwiazaniem wydaje mi sie 430 ex - jednak bardzo nie podobały mi się te przyciski, które w 580 ex sa zastapione przez kółko. no i buczenie. przy kasie ok 700zł chcialbym zeby lampa juz nie psizczala. 580 znowu tego nie ma.

ponoc piszczenia i braku wizytówki nie ma w 430ex II. ale przy jej obecnej cenie warto dolozyc 200 zł i kupic metza 58/580 ex.

dodam ze chcialbym lamp uzywac w kosciele oraz zrobic sobie pierwsze mini studio, które mógłbym łatwo zabrać ze sobą (kiedy opanuje sterowanie jedną lampą dokupiłbym drugą i łaczył przewodowo).

A moze 550 ex jako tani master (uzywana tansza niz nowy sterownik) ? Wiem ze wątków jest masa, jednak zalezy mi na czasie, ostatnio mam go wyjątkowo mało, a masa wątków utrudnia wyłowienie odpowiedzi na moje pytania..

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    ... mysle o 420ex - jako pierwsza nie bylaby zla ...
    Owszem, jednakże pozostaje pytanie o sens inwestowania w półśrodki. Lepszym rozwiązaniem jest zakup wyższego modelu (w tym przypadku 430 EX) oferującego większe możliwości a w zupełności wystarczającego do większości popularnych zastosowań.

... naturalnym rozwiazaniem wydaje mi sie 430 ex - jednak bardzo nie podobały mi się te przyciski, które w 580 ex sa zastapione przez kółko ...
    Model 430 EX to dobry wybór. Do obsługi przycisków można się łatwo przyzwyczaić i po pewnym czasie ewentualny dyskomfort jest praktycznie nieodczuwalny. Oczywiście zawsze jest to kwestia indywidualnych preferencji. Niestety tak to jest z niższymi modelami iż nie zawsze powielają one rozwiązania zaimplementowane w modelach wyższych.

... (uzywana tansza niz nowy sterownik) ...
    Jeżeli chodzi o kwestię zakupu używanych lamp błyskowych to swoje uwagi zawarłem kilka postów wyżej. Osobiście nie uważam aby było to dobre rozwiązanie ponieważ nie jesteśmy w stanie stwierdzić faktycznego przebiegu lampy a ewentualna wymiana palnika jest przeważnie nieopłacalna.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu

Domyślnie

mysle o 420ex - jako pierwsza nie bylaby zla, tania, nauczylbym sie jak wykorzystywac.. ale zniecheca mnie full auto. chcialbym moc panowac nad jej moca. czy z poziomu mojego body moge zmniejszyc/zwiekszyc? jesli tak to jak?
    bez problemu możesz sterować siłą lampy z body. ja tak robię w 5D i w 30D z lampami 420 i 580. przycisk wyboru sposobu pomiaru światła (pierwszy z prawej na górze korpusu) i górne kółko nastaw.
    nie pamiętam jak to się robiło w 400D ale pewnie równie prosto.

jak dla mnie sterowanie siłą błysku z body jest wygodniejsze z body niż z lampy (580)

problem w tym ze 580 pozwala na zmian siły także jako SLAVE a 420 niestety nie

Miasto
    Poznan

Domyślnie

wlasnie do lampy wbudowanej uzywam krzyza na body, zeby sterowac jej mocą, wyciągnąłem sobie tą funkcje na wierzch.
    dzieki za podpowiedzi, fakt z lampami uzywanymi jest gorzej niz z palnikami, jednak kiedy widac ze plastik jest jeszcze czysciutki, nie porysowane to rzeczywiscie mozna myslec ze nie byla mocno eksploatowana.
    zastanawiam się nad sensem kupowania czegos takiego:
    http://allegro.pl/item436663358_dyfu...00_sb26_m.html
    lepsze to niż szybka, którą dodają teraz w większosci lamp (wizytowka na to sie mowi?)

Miasto
    SK

Domyślnie

... z lampami uzywanymi jest gorzej niz z palnikami ...
    Czy możesz rozwinąć tą myśl?

... kiedy widac ze plastik jest jeszcze czysciutki, nie porysowane to rzeczywiscie mozna myslec ze nie byla mocno eksploatowana ...
    Oczywiście można, lecz nadal nie mamy pewności co do jej faktycznego stanu. Zdecydowana większość osób posiadająca sprzęt tej klasy raczej go szanuje, a "czyściutki i nieporysowany plastik" może właśnie świadczyć o takowym poszanowaniu lecz wcale nie musi być wyznacznikiem faktycznego przebiegu lampy (i nie tylko jej).
    EOS + Speedlite

Miasto
    Poznan

Domyślnie

yyy zmeczenie.. zamiast slowo palnik mialo byc 'obiektyw'. Wiadomo ze najlepiej miec wszystko nowe, ale wydaje mi sie ze lepiej kupic uzywany obiektyw niz uzywana lampe.

Miasto
    SK

Domyślnie

... wydaje mi sie ze lepiej kupic uzywany obiektyw niz uzywana lampe.
    Zakup używanego obiektywu jest mniej ryzykowny niż zakup używanej lampy.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 24-09-2008 o 21:17
    EOS + Speedlite

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów