Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Stałka – tylko jaka ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Stałka – tylko jaka ?

Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych w pomieszczeniach. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Co polecacie ?
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał
    Miasto
    londyn

Domyślnie

Pewnie wszyscy powiedza 50 1.4. Ja jej nie mam. Mam za to 85 1.8 i z czystym sercem moge Tobie ja polecic (jesli ci 85mm odpowiada).

Domyślnie

nie ma czegoś takiego jak 'najbardziej optymalna' - jest tylko najlepsza w danych warunkach=optymalna
    ale nie bawmy sie w purystów

na cropie do pomieszczeń to cos 20-24mm (@crop 32-38mm masz coś w okolicach 35mm na FF) lub weziej 30-35mm (@crop 48-58mm dostajesz cos ala standard na FF))

o modele/marki nie pytałeś....
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Domyślnie

Skoro masz zooma 17-85, powinieneś sam odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiej ogniskowej najczęściej używasz. Później już wg zasobności portfela można rozpatrywać konkretne szkło.

Coś już napisał

Domyślnie

Na FF 35mm jest bardzo optymalne. Może też być 50mm. Na cropie pewnie 24mm, choć 35mm też może być, tylko trochę ciaśniej.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych w pomieszczeniach. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Co polecacie ?
    Na cropa do zdjęć pomieszczeń moim zdaniem najbardziej optymalny to przedział 20-35mm.
    Od Ciebie ( kasa) zależy czy chcesz mieć lepszą czy gorszą optykę.
    Powiedz jaka kaska do wydania to poradzę/ imy co najlepiej za nią wziąć :wink:.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Zrób tak jak pisze Iras_PL z tym że ja do pomieszczenia nie brałbym nic węższego niż efektywne 50mm.

Uprawnienia umieszczania postów