Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych w pomieszczeniach. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Co polecacie ?
Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych w pomieszczeniach. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Co polecacie ?
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Pewnie wszyscy powiedza 50 1.4. Ja jej nie mam. Mam za to 85 1.8 i z czystym sercem moge Tobie ja polecic (jesli ci 85mm odpowiada).
nie ma czegoś takiego jak 'najbardziej optymalna' - jest tylko najlepsza w danych warunkach=optymalna
ale nie bawmy sie w purystów
na cropie do pomieszczeń to cos 20-24mm (@crop 32-38mm masz coś w okolicach 35mm na FF) lub weziej 30-35mm (@crop 48-58mm dostajesz cos ala standard na FF))
o modele/marki nie pytałeś....
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Skoro masz zooma 17-85, powinieneś sam odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiej ogniskowej najczęściej używasz. Później już wg zasobności portfela można rozpatrywać konkretne szkło.
Na FF 35mm jest bardzo optymalne. Może też być 50mm. Na cropie pewnie 24mm, choć 35mm też może być, tylko trochę ciaśniej.
Zrób tak jak pisze Iras_PL z tym że ja do pomieszczenia nie brałbym nic węższego niż efektywne 50mm.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj