Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: czy istnieje jakaś alternatywa dla statywów gitzo???

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie czy istnieje jakaś alternatywa dla statywów gitzo???

Szukam statywu pod moje 400x1,4 oparte na głowicy kulowej giottos. Niestety sherpa jest dla mnie zbyt mało stabilna i ciut zbyt sprężysta. Potrzebuję statywu zdecydowanie sztywniejszego.
    Gdzie by nie zajrzeć wszem i wobec poleca się Gitzo. Super sprzęt bez dwóch zdań. Niestety praktycznie ta firma jest też chyba najdroższą z mi znanych.
    I tu pytanko w związku z tym jakim innym sprzętem w miarę przystępnych cenach (max do 1K zł) warto się zainteresować?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja zwyczajowo mogę polecić mojego noname'a- FT-666 .
    W tej chwili utrzymuje 6,5kg (+ głowica) bez zająknięcia. Niestety jest stosunkowo mało mobilny.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Szukam statywu pod moje 400x1,4 oparte na głowicy kulowej giottos. Niestety sherpa jest dla mnie zbyt mało stabilna i ciut zbyt sprężysta. Potrzebuję statywu zdecydowanie sztywniejszego.
    Gdzie by nie zajrzeć wszem i wobec poleca się Gitzo. Super sprzęt bez dwóch zdań. Niestety praktycznie ta firma jest też chyba najdroższą z mi znanych.
    I tu pytanko w związku z tym jakim innym sprzętem w miarę przystępnych cenach (max do 1K zł) warto się zainteresować?
    Ja z Markinsem cały czas używam nóg Manfrotto 055ProB i mimo że miałem chęć kupić Gitzo, to przy obecnym sprzęcie (400/5.6 właśnie) nie widzę ku temu żadnego uzasadnienia (poza widzimisię i chęcią posiadania). Gitzo o podobnym udźwigu będzie lższejsze (kompozytowe), ale póki co daje radę dźwigać cały ten złom...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

... dodam jeszcze tylko iż przydało by się aby w razie spełnienia się kiedyś niemożliwego utrzymał np szkło 500 is f4mm...
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    ... dodam jeszcze tylko iż przydało by się aby w razie spełnienia się kiedyś niemożliwego utrzymał np szkło 500 is f4mm...
    Podobne plany mam ;-) Ale doszedłem do wniosku że najpierw kupię szkło a później się bedę martwił o statyw, szczególnie że 055 mam od dawna ;-) W sumię muszę kiedyś przetestować 500/f4 na tym statywie, tyle że nie mam płytki QR do takiego mocowania statywowego...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

u mnie to nawet jeszcze nie są plany... może kiedyś jak stwierdzę iż zasługuję... ale skoro mam coś nowego w dziedzinie statywów kupować to wolę już z lekkim zapasem.

Uprawnienia umieszczania postów