Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Plenery ślubne

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tak oglądam zdjęcia robione przez topowych fotografów ślubnych na CB i jakoś nie widziałem ogromnej ilości zdjęć studyjnych, praktycznie same plenery... Może jednak nie zgadłeś.

Poza tym oglądając wystawy zakładów fotograficznych możesz obejrzeć masę identycznych zdjęć studyjnych z sztucznym tłem... Mi takie coś nie pasuje. Wolę powygłupiać się w plenerze i mieć z tego świetne zdjęcia (jeszcze raz dzięki Marek), do których z chęcią będe kiedyś wracał.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Wolę powygłupiać się w plenerze i mieć z tego świetne zdjęcia (jeszcze raz dzięki Marek), do których z chęcią będe kiedyś wracał.
    Ja również się cieszę, że się podobały...

Powiedzieli już Michał Sokołowski i inni bardzo mądrze i chyba wszystko, ja dodam tylko tyle. DOBRE studio to sztuka o niebo trudniejsza niż plener, pokazać emocje i uczucia jakie łączą dwoje ludzi na gładkich tłach używając tylko gry świateł i ewent kilku rekwizytów. Mam małe studio dla celów awaryjnych i używałem go do sesji ślubnej 2x. Nie wierzę też w kreatywność i niepowtarzalność jesli masz na 30-45min na parę. W zeszłym tyg robiłem sesję w dniu ślubu, ale ślub o 12.00 w Pszczynie wziąłem sobie ubranie polowe które przebrałem do tamtejszego parku by móc się swobodnie położyć, klęknąć czy usiąść. Młodzi na początku mówią, że spokojnie i 2-3godzin możemy (bo młody fotograf i "chce mieć fajne i inne" a nie takie sztywne jak te 30 innych par co to w kolejce do wrót frontowych czekali zamku by przy nich kilka sztampowych z koszykiem pelnym sztucznych owoców odwalić).Nie powiem da sie jak się musi bo i można koce czy coś podkładać pod pupę czy plecy młodej leżącej na schodach ale po 2 godzinach młoda już tylko o gościach co to uciec z wesela mogą mowiła

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie plenerów ślubnych do fotografów ślubnych lub panów młodych którzy przez to przechodzili.
    Kiedy zazwyczaj młodzi umawiają się na takie plenery?
    Przed ślubem , pomiędzy ślubem a weselem czy gdzieś w innym terminie po weselu?
    Chodzi mi o to że podczas pleneru suknia panny młodej może się pobrudzić.
    I np. Panna młoda nie chciałaby potem iść do kościoła w zabrudzonej sukni.
    Albo podczas wesela też różne rzeczy mogą się zdarzyć z suknią i na późniejszej sesji byłyby jakieś widoczne urwane/podarte elementy czy coś.
    Jak to właśnie w praktyce wygląda?
    Ja zwykle sugeruje (a raczej staram sie przekonywac), ze w dniu wesela plener nie jest dobrym pomyslem. BO faktycznie tak jest, trzeba uszanowac wszystkich i Panstwa mlodych i gosci. Np bylem raz na weselu gdzie Para mloda wyparowala sobie na 4 godziny zostawiajac gosci przed obiadem! wszyscy czekali glodni na pare mloda... Drugim argumentem jest to o czym piszesz, pobrudzenie strojow. NIe wyobrazam sobie aby po kosciele lub zaraz na poczatku zabawy na sali, para mloda wyjechala na plener (pomijajac pogode ktora moze byc np deszczowa) po czym ubrudzona wrocila do gosci.

Pozdrawiam
    A ja mam canona...

Domyślnie

Ja z kolei w nie wyobrażam sobie, podczas ślubu jechać do jakiegoś studia, i robić sobie kiczowate, pozowane zdjątka na tle malowany teł w stylu "piramidy" czy zamkowy "balkonik". Plener pozwala zachować chociaż odrobinę naturalności w tej całej szopce..

Domyślnie

Nie oszukujmy się w dobie fotografii cyfrowej i przy obecnych cenach sprzętu mamy setki samozwańczych fotografów ślubnych robiących 1000 zdjęć podczas imprezy a z takiej ilości można już coś wybrać. Pamiętam czasy kiedy robiłem śluby moim T90 (cały system kosztował 5 pensji)wtedy 3 rolki filmu to było max, zaś każde zdjęcie było przemyślane. Chodziłem wtedy do zaprzyjaźnionego Labu, a pani Emila fotograf w wielu ok. 55 lat śmiała się ze mnie, cytuję "amatorzy, za moich czasów robiło się ślub na jednej rolce i 30 zdjęć było dla Pary Młodej "
    Chcę powiedzieć, iż wśród osób oferujących zdjęcia ślubne ok 10 procent zasługuje na miano fotografów, reszta robi zdjęcia nie lepsze niż goście ślubni

Agama
    Guest

Domyślnie

Gwozdzt...
    A masz w studio fototapetę a'la las palmas? ;-]

Agama
    Guest

Domyślnie

Ripek Dobre porównanie z tą rurą ;] Całkowicie się zgadzam z Twoją wypowiedzią.
    Oprócz tego, dodam jeszcze... idąc tokiem rozumowania gwozdzta... Sesja ślubna w warunkach studyjnych ma tyle samo wspólnego z reportażem ślubnym co sesja w plenerze (zmienia się tylko miejsce). Poza tym, młodzi decydując się na sesje plenerową mają praktycznie pewnośc niepowtarzalności ujęc... Zosia oglądając zdjęcia ślubne Marysi... - o brama z bluszczem, miałam sesje w tym samym studio... bez sensu. W większości rola fotografa w studio polega na wciśnięciu spustu (światło oczywiście jest ustawione, podobnie jak aparat na statywie), ustawieniu modeli i rozwinięciu "odpowiedniego" tła... dla mnie zero kreatywności i naturalności, a i małpa sobie poradzi (w sensie zamiast człowieka, nie aparatu;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agama Zobacz posta
    Ripek Dobre porównanie z tą rurą ;] Całkowicie się zgadzam z Twoją wypowiedzią.
    Oprócz tego, dodam jeszcze... idąc tokiem rozumowania gwozdzta... Sesja ślubna w warunkach studyjnych ma tyle samo wspólnego z reportażem ślubnym co sesja w plenerze (zmienia się tylko miejsce). Poza tym, młodzi decydując się na sesje plenerową mają praktycznie pewnośc niepowtarzalności ujęc... Zosia oglądając zdjęcia ślubne Marysi... - o brama z bluszczem, miałam sesje w tym samym studio... bez sensu. W większości rola fotografa w studio polega na wciśnięciu spustu (światło oczywiście jest ustawione, podobnie jak aparat na statywie), ustawieniu modeli i rozwinięciu "odpowiedniego" tła... dla mnie zero kreatywności i naturalności, a i małpa sobie poradzi (w sensie zamiast człowieka, nie aparatu;-)
    Zapraszam do mnie do studia. Będziesz miał dużo więcej czasu na zrobienie kilku zdjęć pary, niż ma to miejce przy foceniu ślubu w studiu.Zobaczymy czy to takie proste

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Zapraszam do mnie do studia. Będziesz miał dużo więcej czasu na zrobienie kilku zdjęć pary, niż ma to miejce przy foceniu ślubu w studiu.Zobaczymy czy to takie proste
    Tomek - ja nie mówię że to proste. Wręcz przeciwnie

Dlatego dużo lepiej i dla pary i dla fotografa iść w plener innego dnia. Można użyć więcej przedmiotów/miejsc aby dopełnić przekaz zdjęcia, można dopracować ujęcie, odpocząć, przemyśleć a jak nie jest to TO - iść w inne miejsce.

W studiu trzeba skupić się wyłącznie na młodych a to jest bardzo trudne w 30-40minut. Dlatego zdjęcia wychodzą jak wychodzą. I z tym nie mam problemu. U mnie plener czasami trwa i 9 godzin aż będę zadowolony albo wycieńczony. Na szczęście jedno i drugie przychodzi w tym samym momencie

Problem jest w tym gdy ktoś twierdzi że takie zdjęcia są lepsze niż plenerowe i próbuje do tego dorabiać jakąś histeryczną wizję ganiania po krzakach.

Co do zaproszenia to kiedyś na pewno skorzystam. Trzeba się sprawdzić w różnych warunkach
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Agama
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Ale mi się Misiu Kolorowy nie rozchodzi o czas, tylko o klimat studio - plener. Poza tym nie napisałam, że studyjne zdjęci są łatwe... Napisałam, że WIĘKSZOŚĆ robi na "auto" ustawieniach, co nie znaczy, że wszyscy i że nie ma kreatywnych fotografów studyjnych. Zdanie jest całkowicie subiektywne i oparte na osobistych doświadczeniach. Pozdrawiam - Ola :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Agama - http://www.marketing-news.pl/article.php?art=1513

Zbudować takie coś w kilku punktach w Polsce i kasa niesamowita bo rzeczywiście w większości zakładów foto zrobienie zdjęcia to podmiana tła i wciśnięcie spustu.

Oczywiście są kreatywni fotografowie studyjni których zdjęcia ślubne są bardzo fajne (żeby nie było że wkładam wszystkich do jednego wora).
    A ten w linku to nie ten sam co dawał sekretarkom w pracy aparaty i pilociki?

No i jak już napisałam, Nie mówię, że każde studyjne jest be.
    Jednakże... ;-) ja w przypadku 10 ostatnich zleceń na słowo 'studio' usłyszałam... '- studio?! nieeee...'
    Idąc dalej... rozwijając się pomyślałam, że otworzę studio... biznesplan i te sprawy, zbadałam rynek... No dobra i co dalej? Znajdę 1 na 10 par, które będą chciały sesje w studio (autopsja), a w tak zwanym międzyczasie co mam robic, klapac fotki do paszportu? Stwierdziłam, że to nie dla mnie. Chcę robi coś innego niż 'wszyscy' i robię np zdjęcia w nocy... W studio co najwyżej można księżyc wkleic :-)
    P.S. Ripek, zerknęłam na www, miodzio i szacunek, jesteś jednym z nielicznych na tym forum którzy dobrze mówią i dobrze robią to o czym mówią :-)
    Ostatnio edytowane przez Agama ; 19-09-2008 o 00:16 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów