Witajcie, na wstępie zaznaczam, ze przeglądałam archiwum dość dokładnie w tematach związanych z archiwizacją i katalogowaniem zdjęć, aczkolwiek nie wykluczam, że coś pominęłam bo doba ma tylko 24h i nie chciałaym jej w calosci orzeznaczyc na wertowanie archiwum dlatego prosze was o pomoc.
Do tej pory przechowywałam swoje zdjecia na plytach CD, zdjecia byly wgrywane chronologicznie do folderów z nazwami sesji/wydarzenia, ale tak było do tej pory. Obecnie robie coraz wiecej zdjec, w najblizszym czasie kupuje lustro wiec ich liczba bedzie wzrastała coraz szybciej i zgłupiałam calkiem. Sama nie wiem jak zrobic to wszystko najlepiej by sie w tysiacach zdjec nie pogubic, nawet numerowanie i oznaczani plyt datami jest klopotliwe bo obecnie nie pamietam czy zdjecie ktorego szukam zrobilam w roku 2001 czy 2002.
Jedno co wiem na pewno to chce przegrac zdjecia z CD na DVD zeby z oinad 30 plyt zrobilo mi sie kilka, a druga sprawa to czytalam o programach w ktorych moge sobie wszystkie zdjecia poukladac w foldery i kategorie, a potem zgrac na płyty. Z tym ze chciałabym aby zdjecia zgrac na plyty a w programie zostały tylko ich miniaturki ktore poinformuja mnie o tym na ktorej plycie jest oryginał....czy jest szansa znalesc taki program wsrod tych darmowych zby cos miec na pocatek?
Bylabym wdzieczna, bo mam Picase ale tam z tego co widze jak wyciagne plyte to zdjecie z Picasy tez mi znika, przed chwila sciagnelam XnView czy InfanView ale w nich w ogole ie moge takich funkcji znalesc, a nie bede instalowala kazdego prrogramu i sprawdzala czy tak sie da zy nie, dlatego Bardzo licze na wasza pomoc, bo tak jak mowilam-juz calkiem zglupialam i nie wiem gdzie szukac.
A i jeszcze jedno tak z ciekawosci jak archiwizujecie zdjecia to na plyty zgrywacie tylko obrobione i juz te najlepsze wersje czy zapisujecie osobno rawy(oryginaly) a osobno obrobione? Jesli tak to jak to robicie zeby sie nie pogubic - inne nazwy/foldery/plyty?
przepraszam za przydlugi temat i z gory dziekuje za odp!