Oba lekko wyostrzyłem, z tym samym ustawieniem unsharp mask. Kompakty Canona z ustawieniem wyostrzenia na "0" dają jak dla mnie trochę za mało wyostrzone jpegi.
Oba lekko wyostrzyłem, z tym samym ustawieniem unsharp mask. Kompakty Canona z ustawieniem wyostrzenia na "0" dają jak dla mnie trochę za mało wyostrzone jpegi.
nie wiem panowie jak wy te porownania robicie. A ty juriko to zes pomylil pliki. Porownales 8mpx i 10mpx. Prosze. Tu sa cropy. No nie wiem jak wy ale ja roznice pomiedzy 3 a 8 widze. Mirek jak ty robisz te wycinki? Chodzi mi o caly rproces.
Nic nie pomyliłem.
Porównując, interpolowałem zdjęcie z mniejszą rozdzielczością, aby oba wycinki były tej samej wielkości, inaczej nici z porównania, tak jak u Ciebie.
Oko mniejszy wycinek odbiera jako ostrzejszy.
bardzo prosto
wycialem i powiekszylem do tych samych rozmairow aby byly identyczne i z 3 do 8 Mpix prawie roznicy nie widac .
A wiecie czemu sie tym zainterwsowalem , bo robilem zdjecia napisu na pomniku jakims w 3 i 8 Mpix i na aparacie zdjecia powiekszylem i okazamo sie ze jak osiagnalem podobne powiekszenia dla 3 i 8 to roznicy nie bylo prawie widac. A potem to samo zrobilem na kompe i to samo prawie wyszlo.
Moral takie ze miedzy 3 a 8 Mpix nie ma wcale wiecej ostrych, wyraznych szczegolow. Wydaje mi sie ze szko juz wiecej nie wyciagnie. Bo tamto z lumixa 10 Mpix jak prorownywalem do cannona. To cannon podobna strosc zdjecia na na 1 noooo moze 1.5 Mpix hmmm sam sie bardzo zdziwilem.