Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Boks - jak fotografować

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

no to pierwsze za mną..
    parę fotek w moim wątku w galeriach:
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=101
    Zapraszam fachowców do wypowiedzenia się..
    Pozdrawiam

P.S.
    Patent z białym narożnikiem całkiem ciekawy - dało się spokojnie coś złapać i nie bardzo dało się mnie stamtąd wygonić
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-09-2008 o 13:56
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Że tak jeszcze dopytam, powiedz proszę jak wyglądało focenie od strony technicznej? Strzelałeś na one shot czy na AI servo (wiadomo zawodnicy się poruszają, jeden wyprowadza ciosy lub serie ciosow, drugi szybko się cofa, ucieka z płaszczyny ostrzenia itd) + częściej pojedyncze foty czy może leciałeś więcej seriami? Podziel się swoimi uwagami, czego byś unikał z perspektywy czasu, a co mogłeś zrobić lepiej
    Z góry dzięki
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    Zdjęcia wrzuciłem już do galerii (link wyżej) ale daję też tutaj żeby dla potomnych co bedą szukać było i tutaj (chyba że Vitez wyedytuje to trudno.. )
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.
    11.
    12.

Cytat Zamieszczone przez adikPL Zobacz posta
    Że tak jeszcze dopytam, powiedz proszę jak wyglądało focenie od strony technicznej? Strzelałeś na one shot czy na AI servo (wiadomo zawodnicy się poruszają, jeden wyprowadza ciosy lub serie ciosow, drugi szybko się cofa, ucieka z płaszczyny ostrzenia itd) + częściej pojedyncze foty czy może leciałeś więcej seriami? Podziel się swoimi uwagami, czego byś unikał z perspektywy czasu, a co mogłeś zrobić lepiej
    Z góry dzięki
    Już piszę - dużo dały mi rady kolegów..

Po pierwsze - miejscówka - jak pisali koledzy to ważna sprawa - biały narożnik jest super - można z niego cyknąć w przerwie obu przeciwników jak ich tam przywracają do użytku itp. ja miejsce zająłem sobie sporo wcześniej - walka była o mistrzostwo europy więc już przed walką pojawiło się sporo więcej fotografów i nie bardzo mieli miejsce gdzie stanąć bo w zasadzie 2 boki ringu całkowicie zajęte (sędziowie i komentatorzy).. Jeden z reporterów chyba przeczytał te rady bo o ile ja stałem w narożniku ale na podłodze to on sobie wlazł i stał za narożnikiem na poziomie ringu zadowolony że ma miejscówkę fajną a inni "frajerzy" stoją na dole.. tak było do czasu aż jesieś 2 walki do finałowej (czyli transmisja się zaczynała) gość z polsatu wydał ochronie komendę - "zdejmijcie tego gościa stamtąd bo zasłania i się wcina w kadry" - i po zawodach.. miejscówka poszła się.... wiadomo gdzie.. a ja mimo że 2 czy 3 walki fociłem pod jego nogami miałem swoje miejsce niezagrożone... już ze 2 walki wcześniej plecak sobie przyniosłwm i pilnowałem miejsca - okazało się że dobrze zrobiłem bo ci co na walkę przyszli finałową mieli problem z dobrą miejscówką.. ale cóż, ktoś gdzieś napisał że fotoreporterka to ciągła walka więc wcale mi przykro nie było..
    Kolega paweł-foto który był ze mną też sobie miejscówkę bliżej środka zajął więc też powinno coś ciekawego mu wyjść.. co do focenia z trybun to może faktycznie by sie coś uwało ale jedynie powyżej i bez 200-400mm się nie poszaleje..
    dodatkowa uwaga - odnośnie świateł i transmisji TV - jest dostć jasno i to zaleta - ale też jest tego wada - zwłaszcza jeśli macie zamiar siedzieć pod ringiem przez parę walk - jest BARDZO GORĄCO - było na dworze zimno więc miałem kurtkę, bluzę od dresu i koszulkę z któtkim rękawem - po 1szej walce zostałem w koszulce.. i np. woda do picia bardzo się przyda - zwłaszcza jeśli macie zamiar siedzieć pod ringiem przez parę walk.
    Teraz o technice.. ja robiłem na 2 korpusy 40D i 5D. do tego miałem ze soba 35L, 50/1.4, 85/1.8 i 70-200f4LIS.. 85mm praktycznie nie używałem (tzn. używałem ale kadry wychodziły dosyć ciasne więc trzeba bardzo dokłanie celować - zdjęcie 6 jest z 40d i 85mm).. fociłem wszystkim na wszystkim i moim skromnym zdaniem 5d/35 plus 40d/50mm i 40D/35mm - na tym zestawie wydaja mi się że można całą walkę sfotografować..70-200 używałem zarówno na 5d jak i na 40d - ale efekty są takie sobie - i to nie ze w ogóle się nie nadaje ale mnie zdecydowanie lepiej pracuje się ze stałkami na 2 puszkach..
    Da się ale o ile jeszcze wersja ze światłem 4 jest lekka to 2.8IS swoje waży i łapa musi potem nieźle boleć..
    Poniżej dla ciekawych wrzucę jeszcze parę fotek z 70-200

Co do ISO to 800-1600 - zależy na jakich przysłonach będziemy chcieli operować, uważam że stałki przymnkięte do 2-2.8, czasy 1/320 to minimum do szybkich akcji - najlepiej 1/400, 1/500 - oczywiście robiłem próby typu 1/1250 f2 iso 1600 - da się ale akcja jest zamrożna - na czasach 1/320 do 1/500 jest szansa ładnie uchwycić dynamikę, na 1/250 można zejść ale tu już mam duży odsetek nietrafionych..
    co do trybu AF to na pewno Servo i nic więcej - na obu puszkach leciałem albo na środkowym przy bliższych akcjach albo na wszyskich (w 5D głównie środkowy bo boczne są słabe) a w 40D na wszystkich bo tu jest lepiej..
    i seriami głównie..
    Jeszcze taka informacja - zrobiłem około 2500 klatek na obu puszkach z czego przyzwoitych wybrałem około 100 i potem dalsza selekcja więc to daje jakiś obraz jaki to jest sport do focenia.. ale jak pisałem - nowe doświadczenie za mną i następnym razem będzie może lepiej..
    Uff.. ale się rozpisałem..

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Poniżej jeszcze parę kadrów z 70-200:
    13.
    14.
    15.
    16.
    17.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

fantastycznie to wszystko opisałeś; jeśli dane mi będzie robić zdjęcia z podobnej imprezy, to na pewno skorzystam :-D

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Fajnie, dzieki arturs - te rady na pewno kazdemu sie przydadzą. Wynika stad ze 35 / 50 / 70-200 mozna obskoczyc taki turniej. 70-200 od pasa w gorę, a stalkami focić ich całościowo, Pozdro
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzieki za rady ja jutro robie gale muay thai. Jest to gala amatorska wiec ring jest na sali gimnastycznej ale daje mi to ten plus ze niedaleko jest parapet na wysokosci ringu biore 40D i 28 1.8 i 50 1.8, bede mogl zoomowac w nogach na szczescie, zobaczymy co wyjdize. Troche ciemnawo jest, mam nadzieje ,ze cos ciekawego zrobie pochwale sie niebawem
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

troche boksu na mojej stronce. Robione 100-300 z lampą z odległości 10 m

Miasto
    GDAŃSK

Domyślnie

Podziękowania za rozpisanie, ciekawe i pouczające, też do wykorzystania: co po co kupić i jak to użyć. Czytałem jak powieść sensacyjną, proszę o pociągnięcie watków.
    450D, 24-105 L, 75-300 IS, kit, 2 lampy Canon.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów