Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Jaki system do obróbki zdjęć dla PC?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Question Jaki system do obróbki zdjęć dla PC?

Niestety człowiek popełnia błędy, i w marcu kupiłem PC'ta za jakieś 4k (szybki procek, 4GB szybkiego RAM'u , , grafika 8800GT) , zamiast przeczytać ofertę MAC'a i za 4.5k kupić fajną stację...
    No i teraz mam mały problem z systemem: XP 32bit nie widzi części ram'u, więc muszę go zmienić. W grę wchodzi vista 64bit i xp 64bit. Viste miałem przez okres 'demo' - 30 dni i dla mnie to totalna porażka. Wolne toto i co chwile woła o jakiś sterownik, którego np jeszcze nie ma. Poza tym jest kilka aplikacji, które pod Vistą chodzić nie chcą...
    XP 64 bit to w sumie trochę wymarła technologia (tak mi się wydaje). Dostępny tylko w wersji angielskiej i bez większych uaktualnień od samego początku.
    Co możeice mi doradzić w tej sprawie? System ma słuzyć głównie do obróbki fot i webmasteringu.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Wszyscy jakoś psioczą na Vistę, a ja mam okazję od prawie półtora roku użytkować Vistę Business (przyszło toto z laptopem) i na prawde nie mam z nią żadnych problemów. Wszystkie aplikacje, których potrzebuję działają bez problemu. System jest bardzo stabilny, szybki (jak na Windows). Ja rozumiem Twoją frustrację po korzystaniu z wersji testowej (sam ostatnio skląłem maksymalnie za to samo Longhorna - brak sterowników), ale każdy system ma początkową fazę braku sterowników. Moim zdaniem Vista jest teraz alternatywą dla XP.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Zastanawiam się czemu sprzedawca nie zaznaczył, że XP widzi jedynie 3,2GB!? Chyba, że nie wspomniałeś o systemie jaki zainstalujesz!
    Bardzo prosze:
    komputer z 4 rdzeniowym procesorem intel q9550, hdd 750GB, 4GB ram, gr karta nvidia 260GTX, dvdrw, płyta główna asus całość 3849 + windows vista 64bit home premium w cenie 350zł, razem około 4200zł piszę około bo różne sklepy różne ceny, napewno hula i nic nie zwalnia ani Vista ani Adobe LR 2.0 a obróbka 30mb RAW to poezja A takich osiągów w ogryzku za taką kase nie znajdziesz!
    Ostatnio edytowane przez unicorn78 ; 11-09-2008 o 11:36

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pierwsza rzecz, to czy uważasz, że niewidoczność części ramu ma jakiś drastyczny wpływ na wydajność systemu? Raczej nie. Te dodatkowe 0,5GB nie zmienia zasadniczo sytuacji. Szczególnie na XP.

O ile nie zamierzasz w najbliższym czasie zwiększyć ramu do np. 8gb to w ogóle nic bym nie zmieniał. O ile wiem, to obecna wersja PS i tak nie wykorzysta więcej RAM-u niż 4G. Wywoływarki RAW-ów też sobie przy tej ilości pamięci nieźle radzą. Więc bym się aż tak nie napinał.

Możesz napisać, które aplikacje do edycji fot i webmasteringu nie chodzą poprawnie z Vistą 64-bit? Projektowaniem WWW się nie zajmuję, natomiast wszystkie używane przeze mnie programy do foto nie mają z tym systemem żadnego problemu.

Mac to oczywiście śliczna maszynka ale to nie jest tak, że jest jakaś wydajnościowa przepaść na jego korzyść, więc aż tak tragicznej w skutkach decyzji to nie podjąłeś wybierając PC.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 11-09-2008 o 11:38
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Pierwsza rzecz, to czy uważasz, że niewidoczność części ramu ma jakiś drastyczny wpływ na wydajność systemu? Raczej nie. Te dodatkowe 0,5GB nie zmienia zasadniczo sytuacji. Szczególnie na XP.

O ile nie zamierzasz w najbliższym czasie zwiększyć ramu do np. 8gb to w ogóle nic bym nie zmieniał. O ile wiem, to obecna wersja PS i tak nie wykorzysta więcej RAM-u niż 4G. Wywoływarki RAW-ów też sobie przy tej ilości pamięci nieźle radzą. Więc bym się aż tak nie napinał.

Możesz napisać, które aplikacje do edycji fot i webmasteringu nie chodzą poprawnie z Vistą 64-bit? Projektowaniem WWW się nie zajmuję, natomiast wszystkie używane przeze mnie programy do foto nie mają z tym systemem żadnego problemu.

No właśnie chętnie bym sobie ramu dorzucił i wtedy będzie problem... Niewidocznośc jest problemem o tyle że PS mi widzi 1.6GB (zupełnie nie wiem czemu) a system 3.2GB.

Jeśli chodzi o aplikacje to dokładnie nie pamiętam - to było jakiś czas temu (luty) ale ten gimp co go miałem nie bardzo chodził i chyba którys Apertur też nie chciał się zainstalować. Co do webowych to stary Macromedia Flash się buntował z tego co pamiętam.

Może jeszcze raz podejdę do viściaka - może się z nim przegryzę jakoś

Maciek Toliński

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    PS mi widzi 1.6GB (zupełnie nie wiem czemu) a system 3.2GB.
    To ja w pierwszej kolejności skupiłbym się na rozwiązaniu tego problemu.

Domyślnie

wydaje mi sie ze w PS mozesz ustawic ile RAMu bedzie on wykorzystywal. Moze dlatego widzi ci tylko 1.6

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest jeszcze nielegalne rozwiazanie i przystosowanie pieca pod MAC OS, gdzies widzialem instrukcje jak tego dokonac
    Aparat mam i ja

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    Jest jeszcze nielegalne rozwiazanie i przystosowanie pieca pod MAC OS, gdzies widzialem instrukcje jak tego dokonac
    Skoro nielegalne, to po co w ogóle o nim pisać. To tak, jakbyś napisał "da się też ukraść samochód. Widziałem instrukcję, jak tego dokonać"

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsohn Zobacz posta
    wydaje mi sie ze w PS mozesz ustawic ile RAMu bedzie on wykorzystywal. Moze dlatego widzi ci tylko 1.6
    No wg PS'a 1.6 to jest właśnie 100% Ramu...

Maciek Toliński

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów