Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Jaki system do obróbki zdjęć dla PC?

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W XP jest ograniczenie na aplikację do 2GB. Pod Vistą 64bit też tak będzie, bo aplikacja nie wspiera technologii 64 bitowych...

Ja mam Vistę 64 bity i 4gb ramu. Śmiga, jak głupia. Nie ma na co narzekać. Na prawdę. Mam na przykład jednocześnie odpalonego PSE4 (bo taki akurat mam), C1 v4, przeglądarkę, lecą mp3 itp i nic się nie tnie i działa cacy... Aha - mam starego Core2Duo E4600, więc dużo wolniejszy niż Twój gigant :-)

Możesz spokojnie zapakować Vistę 64 bity i będzie cacy. Ale mi osobiście nie chciałoby się. Zostałbym przy XP. Z lenistwa :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Co możeice mi doradzić w tej sprawie? System ma słuzyć głównie do obróbki fot i webmasteringu.
    Do obróbki fot i webmasteringu to zdecydowanie nada się linux. Mnie np. nie stać na kupowanie photoshopa
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sens stawiania 64-o bitowego systemu jest wtedy, gdy pracujemy na wydupiaszczo wielkich pliczorach, do tego w kilku aplikacjach na raz, itd. Samo wykorzystanie większej ilości RAM-u niewiele nam da, zresztą system 64-o bitowy jest w pewnym stopniu bardziej pamięciożerny, bo długość słowa jest dwukrotnie większa - trzeba się zatem zatem liczyć z tym, że by coś naprawdę zyskać, trzeba będzie wrąbać nie 4 a 8GB.

Osobiście wykorzystując kompa zawodowo mam najwolniejsze C2D z 4GB RAM-u pod XP i naprawdę szybko i swobodnie pracuję np. z 39MP RAW-ami z Hasela, albo z jeszcze większymi skanami z 6x7. Nie bardzo też widzę techniczną możliwość znacznego zwiększenia wydajności swojego sprzętu.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Teraz to na szybciutkie dyski postaw. W stripe najlepiej. Na swapa i scratcha :-)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Teraz to na szybciutkie dyski postaw. W stripe najlepiej. Na swapa i scratcha :-)
    Komp stoi na 0,5GB Barracudach, które są mz. wystarczająco szybkie. W stripe nie będę się bawił, ale chyba dokupię sobie małego Velocirapka na swap/scrach (o ile będą w sensownej cenie), mają się niebawem pojawić.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No w sumie racja. Chociaż Rapory WD w stripe podobno dają zauważalnego kopa. Tylko głośne są.

Tyle, że stripe sprzętowy z porządnym kontrolerem z dużym buforem. Wtedy zapindala jak ta lala ;-)

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Niestety kontrolery sprzętowe sa koszmarnie drogie.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja mam raptorka 160GB, ale pojedynczego, więc jakiegoś mega przyspieszenia nie czuję
    Ponoć system postawiony na flash drive'ach chodzi zdecydowanie szybciej...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Gdzieś, kiedyś, ktoś... w każdym razie słyszałem, że istotna jest pamięć samej karty graficznej, zaznaczam ja się na tym do końca nie znam ale chyba coś w tym jest, aplikacja korzysta z pamięci karty i nie zamula (ma w zapasie) RAM-u, ale mogę się mylić;-) Czy ktoś może to potwierdzić?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicorn78 Zobacz posta
    Gdzieś, kiedyś, ktoś... w każdym razie słyszałem, że istotna jest pamięć samej karty graficznej, zaznaczam ja się na tym do końca nie znam ale chyba coś w tym jest, aplikacja korzysta z pamięci karty i nie zamula (ma w zapasie) RAM-u, ale mogę się mylić;-) Czy ktoś może to potwierdzić?
    Nawet karta graficzna wyjęta ze śmietnika ma teraz statystycznie rzecz biorąc dowlone tyle RAM-u (na potrzeby gierek 3D), że praktycznie nie ma to znaczenia.

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    No w sumie racja. Chociaż Rapory WD w stripe podobno dają zauważalnego kopa. Tylko głośne są.

Tyle, że stripe sprzętowy z porządnym kontrolerem z dużym buforem. Wtedy zapindala jak ta lala ;-)
    Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    ja mam raptorka 160GB, ale pojedynczego, więc jakiegoś mega przyspieszenia nie czuję
    Ponoć system postawiony na flash drive'ach chodzi zdecydowanie szybciej...
    Tylko właśnie tutaj brniemy w cenowy hardkor, a ile w ten sposób można zyskać na wydajności? 10-20%? Albo i nie...

Dyski SSD są drogie jak cholera, RAID-y zapieprzają na dowalonych cachem, cholernie drogich kontrolerach, w dodatku trzeba więcej dysków i jest to niezbyt bezpieczne, chyba że dowali się jeszcze więcej dysków, albo SSD itd.

Łatwo jest wydać parę tysięcy, tylko bardzo ciężko żeby przyniosło to faktycznie wymierne efekty.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-09-2008 o 22:42

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów