Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: workflow D700 vs 5D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PanBobek Zobacz posta
    Masz dużo racji w tym co piszesz, jednak wracając do wcześniejszych Twoich postów, zirytowało mnie troszkę Twoje podejście do sprawy i wieszanie psów na matrycy Nikona (pomijam okraszony skromnością wrzut o umiejętności kręcenia gałkami itp.), tym bardziej, że wielu fotografów ślubnych używa tego sprzętu i, jak sam zauważyłeś, zdarzają się nawet tacy, którzy są z tego zadowoleni. Wynika z tego jasno, że jest to sprawa indywidualna.
    (.....)
    Wiesz delikatnie to ująłeś (że Adam ma dużo racji) . Był cały długi wątek na forum Nikona, w którym nawet niektórzy "twardogłowi" przyznali, że szczególnie z kolorami coś jest nie tak. To było jeszcze przed wypuszczeniem D700 kiedy ochom i achom na temat jaki to rewelacyjny jest D3 nie było końca. Okazało się że doprowadzenie do tego żeby D3 obrazował jak 5D (wiem jak to idiotycznie brzmi) nie jest takie trywialne, a w codzienym użyciu może się okazać wręcz niewykonalne. Wiem że Czornyj próbował i mu się chyba udało ale nie śledziłem tego do końca.

To czy 5D można traktować jako wzorzec metra jeśli chodzi o obrazowanie to jest oczywiście rzecz umowna ale dla wielu osób (w tym mnie) kolory z tego aparatu są rewelacyjne. Szczególnie jeśli chodzi o półtony. Rzecz zresztą nie jest łatwa w opisie stąd może też niektóre nieporozumienia.

Wreszcie jest też tak, że szczególnie faceci mają problem z widzeniem kolorów i niektórych niuansów barwnych zwyczajnie nie rozróżniają. Są sposoby żeby się o tym przekonać - (badania u okulisty). To jest po prostu fakt. Być może to dodatkowo utrudnia tego typu rozważania.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

maciej_j
    Guest

Domyślnie

A ja się przymierzam do zakupu D700 i kompletu szkieł i to wlaśnie chyba szkła przeważyły bo bardziej wpisują się w moje potrzeby.
    Poczekam jednaj do photokiny i zobacze co to się po ciemnej stronie księżyca kryje (5D Mark II..??)
    pożyjemy zobaczymy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    fotografów ślubnych, używających d3 znam 8. 4 narzeka na obrazek, 1 uprawia "kryptonarzekanie", bo niby mu pasuje, a tu i ówdzie płacze, z 3 pozostałych 2 jest bardzo zadowolonych, zaś ostatni stosuje obróbkę tak forsowną, że kwestie barw i tonów są bez najmniejszego znaczenia.
    Ja nie znam ani jednego, ale jak patrzę na zdjęcia mojego ulubionego fotografa ślubnego, to mi się gęba śmieje sama:

http://www.meninenuotrauka.lt/

(Z tego co wiem, używa Nikona D3, D200, Tokiny 12-24, Nikorra 85 1,4, Sigmy 30 1,4 - tak na marginesie, w tamtym roku miał jeszcze d70s

PanBobek
    Guest

Domyślnie

No widać da się

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wickermann Zobacz posta

(Z tego co wiem, używa Nikona D3, D200, Tokiny 12-24, Nikorra 85 1,4, Sigmy 30 1,4 - tak na marginesie, w tamtym roku miał jeszcze d70s
    piękne te fotki, dla zwyczajnego "fotograficznego śmiertelnika" nie do odroznienia z fotkami slubnymi pstryknietymi 5D
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja nie znam ani jednego, ale jak patrzę na zdjęcia mojego ulubionego fotografa ślubnego, to mi się gęba śmieje sama:

szczerze mówiąc - nie przekonują mnie ani kolory (jest kilka klasycznych - żółto burych), ani same zdjęcia mnie nie porwały, wole ascougha i kalinę

ale bw - przyznam, sympatyczne
    Ostatnio edytowane przez habakuk ; 30-09-2008 o 17:58

Uzależniony

Domyślnie

Pomijajac cala dyskusje sprzetowa to mi sie te fotki nie podobaja.
    Za duzo BW i za duzo celowania cetralnym w twarz.
    Kolory i sam obraz tez daleko od zachwytu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Pomijajac cala dyskusje sprzetowa to mi sie te fotki nie podobaja.
    Za duzo BW i za duzo celowania cetralnym w twarz.
    Kolory i sam obraz tez daleko od zachwytu.
    a gdzie się powinno celować centralnym ?

:-)

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

No tak....
    A ja właśnie zacząłem rozważać zakup d700.
    Dostępność nowego 5d i jego AF trochę zniechęca!
    Te kolorki z d700 rzeczywiście jakieś takie ,,jesienne,, ale czy nie da się tego wyciągnąść ?
    Na pierwszy rzut oka wydaje się że niewiele trzeba. Może troszkę magenty ?
    Jak by ktoś miał NEFa z ciemnego kościoła najlepiej bez lampy byłbym wdzięczny.

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    No tak....
    A ja właśnie zacząłem rozważać zakup d700.
    Dostępność nowego 5d i jego AF trochę zniechęca!
    Te kolorki z d700 rzeczywiście jakieś takie ,,jesienne,, ale czy nie da się tego wyciągnąść ?
    Na pierwszy rzut oka wydaje się że niewiele trzeba. Może troszkę magenty ?
    Jak by ktoś miał NEFa z ciemnego kościoła najlepiej bez lampy byłbym wdzięczny.
    Znajdź na Forum Nikon, albo poproś tam kogoś. http://forum.nikon.org.pl/

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów