Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: workflow D700 vs 5D

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie workflow D700 vs 5D

przeniesone z "5D i co dalej..." http://canon-board.info/showthread.php?t=21820&page=334

obrabiam właśnie slub, z którego sample wrzucałem do tekstu na fotopolis. jazda równolegle 5d i d700. d700 pracowało się jak w kołysance, jak w miłosnej piosence - pięknie, lekko, ju noł - floł. ale jak przyszło do obrabiania plików - klnę na czym świat stoi. kolory, tonalność. niech sobie d700 ma wszystie ficzery świata, wybajerzone czujniki kaprysów i przystawke do kadrowania ;-) na końcu i tak zostaje się sam na sam z obrazkiem.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 10-09-2008 o 13:32 Powód: move OT

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    obrabiam właśnie slub, z którego sample wrzucałem do tekstu na fotopolis. jazda równolegle 5d i d700. d700 pracowało się jak w kołysance, jak w miłosnej piosence - pięknie, lekko, ju noł - floł. ale jak przyszło do obrabiania plików - klnę na czym świat stoi. kolory, tonalność. niech sobie d700 ma wszystie ficzery świata, wybajerzone czujniki kaprysów i przystawke do kadrowania ;-) na końcu i tak zostaje się sam na sam z obrazkiem.

a wyślij ten post do fotopolis niech dodadzą do tamtego testu : )))

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem takie same wrażenia, jak dawno temu porównywałem N D100 i C 20D. Dokładnie to samo wrazenie, a fotki na wyświetlaczu N tak ze dwa razy ostrzejsze się wydawały Oczywiście na kompie była masakra...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Naprawdę jest tak źle, czy może stosujesz swoje przyzwyczajenia obróbkowe z 5D? Bo ja inaczej obrabiam pliki nawet z dwóch różnych canonów. Może kwestia nie w kiepskim obrazku, tylko w Twoim sposobie pracy?
    Oczywiście nie widzę plików, więc nie mogę mieć pewności.
    A swoje ostatnie zdanie faktycznie powinieneś dodać do tekstu
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja swego czasu przeklinałem w ten sam sposób 1dII. myślałem, podczas pracy że kupie to body, bo się dobrze na nim pracuje. ale przy obrabianiu to kicha. i od tego czasu obrazek jest dla mnie priorytetem.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    ja swego czasu przeklinałem w ten sam sposób 1dII. myślałem, podczas pracy że kupie to body, bo się dobrze na nim pracuje. ale przy obrabianiu to kicha. i od tego czasu obrazek jest dla mnie priorytetem.
    Prosty przykład: z ciekawości obrobiłem jedną sesję C1 v.4.1 (zawsze robię 3.7.7). Zdjęcia mam wszystkie takie, jakby mi obiektyw na ziemię upadł i został później dokręcony do 300D. A naprawdę przyłożyłem się do tych zdjęć, bo chciałem zmienić konwerter rawów na stałe.

Jak widać narzędzie trzeba dobierać do konkretnego softu.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Prosty przykład: z ciekawości obrobiłem jedną sesję C1 v.4.1 (zawsze robię 3.7.7). Zdjęcia mam wszystkie takie, jakby mi obiektyw na ziemię upadł i został później dokręcony do 300D. A naprawdę przyłożyłem się do tych zdjęć, bo chciałem zmienić konwerter rawów na stałe.

Jak widać narzędzie trzeba dobierać do konkretnego softu.
    wszystko początkowo obrabiam w LR i nie zamierzam zmieniać tego, skoro mi się dobrze do tej pory dobrze na tym pracowało i było ok.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

PanBobek
    Guest

Domyślnie

jak przyszło do obrabiania plików - klnę na czym świat stoi. kolory, tonalność. niech sobie d700 ma wszystie ficzery świata, wybajerzone czujniki kaprysów i przystawke do kadrowania ;-) na końcu i tak zostaje się sam na sam z obrazkiem.
    Dla mnie to kwestia workflow i przyzwyczajeń z 5D. Defaultowy obrazek jest inny, ale wykręcać można z niego bardzo wiele.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PanBobek Zobacz posta
    Dla mnie to kwestia workflow i przyzwyczajeń z 5D. Defaultowy obrazek jest inny, ale wykręcać można z niego bardzo wiele.

wykręcaj. ja, wygląda na to, mam umiejętności wykręcania zbyt skromne wykręcam jak i gdzie się da i nie idzie.

PanBobek
    Guest

Domyślnie

wykręcaj. ja, wygląda na to, mam umiejętności wykręcania zbyt skromne wykręcam jak i gdzie się da i nie idzie.
    O umiejętnościach nic nie pisałem - nie bierz tego tak do siebie, pisałem natomiast o workflow, a to dwie różne sprawy. Mam nadzieję, że się rozumiemy.

Dla uzyskania podobnego efektu w obróbce trzeba stosować trochę inne narzędzia/techniki/workflow/nazwijtojakchcesz nawet w obrębie tego samego systemu, bo matryce/soft jest inny itp. itd. - tutaj chyba też się rozumiemy.

Do czego zmierzam - obrazki z 5D i D700 są inne - dla mnie jest to oczywiste. W Nikonie obraz jest "twardszy", "analogowy", "cięższy" itp., co nie oznacza, że nie da się z niego nic wykręcić.

To, że Tobie nie podoba się takie obrazowanie nie oznacza automatycznie, że jest do bani. Jest po prostu inne.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów