Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Jaki wybrać teleobiektyw ?

Domyślnie

Człek prosi o radę w wyborze szkła ze średniej półki
    a Wy sypiecie szkłem z najwyższej, za kilka tysięcy!
    A nie wystarczyłby EF 100-300 f/4,5-5,6 USM?
    Koszt niecałe 1.500 zł, sprzet mały, lekki i całkiem przyzwoity optycznie.
    Do tego dochodzi szybki i precyzyjny AF, że ptaki w locie ostrzyć można!

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubek
    Człek prosi o radę w wyborze szkła ze średniej półki
    a Wy sypiecie szkłem z najwyższej, za kilka tysięcy!
    W przypadku teleobiektywow cena w przedziale 2500-6000 to jest wlasnie srednia polka. Gorna polka zaczyna sie od 300/2.8... cene z pewnoscia bez trudu znajdziesz w googlach ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    W przypadku teleobiektywow cena w przedziale 2500-6000 to jest wlasnie srednia polka. Gorna polka zaczyna sie od 300/2.8... cene z pewnoscia bez trudu znajdziesz w googlach ;-)
    Przypominam, że jesteśmy w kategorii DLA POCZĄTKUJĄCYCH ! ! !
    Z tego co pamiętam Nemeo dopiero zaczyna zabawę w fotografa,
    więc dostosujmy nasze rady do oczekiwań i możliwości dopiero raczkujących artystów!
    Po co ma się człowiek wykosztować na sprzęt za kilka tysiaków (do tego ciężki i niewygodny w noszeniu), skoro może mieć na początek coś dostosowanego do umiejętności i potrzeb!
    Nie chcę tu absolutnie urazić osób, które są jeszcze zielone w kwestii fotografii. Przypomnijcie sobie jednak jak wy kiedyś zaczynaliście i jak chłonęliście rady bardziej doświadczonych kolegów. Jeśli polecicie Nemeo kupić tele za 4 tys., to się zarżnie a go kupi... tylko PO CO??? skoro wykorzysta jego możliwości w 20%!
    Według mnie na początek wystarczy coś przyzwoitego do 2.000 zł. Niech popróbuje, pobawi się. Jeśli kiedyś uzna, że potrzebuje czegoś więcej, to kupi lepszy. Natomiast jeśli zasugeruje się Waszymi głosami, a z czasem włóczenie się z kilkoma kilogramami na szyi (wartymi kilka tysiaków) nie przypadnie do gustu, to co z tym sprzętem zrobi? Odsprzeda za kilka miesięcy za połowę ceny?

Nemeo, kup 100-300 f/4,5-5,6 USM i rób zdjęcia!
    To dobry, lekki obiektyw, który można wykorzystać do focenia niemal wszystkiego i niemal wszędzie.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przypominam, że jesteśmy w kategorii DLA POCZĄTKUJĄCYCH ! ! !
    A jakie znaczenie ma to, czy ktos jest poczatkujacy/zaawansowany, bogaty/ubogi, wysoki/niski czy Murzyn/Chinczyk?

Sprzet dzieli sie na grupy ze wzgledu na zastosowanie, parametry i cene. Srednia polka wg tych kryteriow wypada wlasnie w takich widelkach cenowych, jakie podalem.

A to, ze dla kogos jest to ze wzgledu na cene najwyzsza polka... coz, to jest tylko i wylacznie w tym momencie subektywna (bo widziana przez dziure we wlasnej kieszeni) perspektywa. Rownie dobrze ktos obrzydliwie majetny moglby powiedziec, ze 100-400 to szrot... bo dla niego srednia polka bedzie 300(400)/2.8, a najwyzsza 600/4 i 1200/5.6.

Poza tym (patrzac na sygnaturke Nemeo i czytajac jego posty) nietrudno sie zorientowac, ze powaznie mysli o conajmniej 70-200/4... wiec wytlumacz mi prosze, o co tak naprawde ci chodzi?
    Przypomnijcie sobie jednak jak wy kiedyś zaczynaliście
    Ja wlasnie zaczynam, wiec niczego nie musze sobie przypominac.

Jeśli polecicie Nemeo kupić tele za 4 tys., to się zarżnie a go kupi... tylko PO CO??? skoro wykorzysta jego możliwości w 20%!
    1. Ludzi mniej zamoznych nie stac na kupowanie byle czego.
    2. A jesli Nemeo jest w stanie sobie pozwolic na tele za 4 tys to co? Ma kupic cos za 1500, po chwili zorientowac sie, ze to mu jednak nie wystarcza, sprzedac ze strata i zaplacic i tak te 4 tys.? Good idea...

Zawsze powinno sie kupowac sprzet najlepszy, na jaki mozna sobie pozwolic. Jesli Nemeo moze sobie pozwolic, to niech sie nie oglada na zadne procenty wykorzystania tylko kupuje. Na pewno sie nie zawiedzie... a w przypadku kupna tanszego sprzetu jest to mozliwe.
    Ostatnio edytowane przez kavoo ; 14-06-2005 o 15:16

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

2. A jesli Nemeo jest w stanie sobie pozwolic na tele za 4 tys to co? Ma kupic cos za 1500, po chwili zorientowac sie, ze to mu jednak nie wystarcza, sprzedac ze strata i zaplacic i tak te 4 tys.? Good idea...
    Święte słowa, i tak właśnie to widzę, chce kupić tele do 4000 zł a jako że będzie to mój pierwszy teleobiektyw, to chcę coś kupić nawet lekko na wyrost.
    Jak to mówią, od przybytku głowa nie boli.
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 14-06-2005 o 15:24

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    chce kupić tele do 4000 zł
    Sprobuj moze doskrobac do tych 4500-4700, mialbys wtedy EF 70-200/2.8 nonIS - IMHO najlepszy optycznie zoom tele w systemie. Jesli nie jestes w stanie to chyba najrozsadniej bedzie celowac w Sigme - 70-200/2.8 lub 100-300/4. To, co wybierzesz z tych dwoch to juz twoja decyzja (zalezy co bedzie kryterium - wiecej mm czy 1EV jasniej). Ja bym do zwierzatek (outdoor, wiec wiecej swiatla niz np. na koncertach) wzial 100-300... ale to ja ;-)

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Jesli nie jestes w stanie to chyba najrozsadniej bedzie celowac w Sigme - 70-200/2.8 lub 100-300/4.
    Nie mam jakoś zaufania do Sigmy, prędzej do Tamrona.
    Tele chcę kupić na Allegro powinno być taniej.
    Nie daje mi spokoju ten 70-200/4L. / tylko czy nie bedzie za krótki ? /

Co jeszcze można kupić do 4000 zł oprócz Sigmy ? POMOCY !!!!
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 14-06-2005 o 15:49

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wlasnie mowie o cenach allegrowych, nie widzialem 70-200/2.8 ponizej 4500. Ale zawsze jest w odwodzie Coronado, on ma wyraznie taniej niz srednia allegrowa - jego zapytaj o cene :-)

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Nie daje mi spokoju ten 70-200/4L. / tylko czy nie bedzie za krótki ? /
    Ja bym sie bardziej martwil o to, czy nie bedzie za ciemny. Wydluzyc obiektyw mozna, rozjasnic nie bardzo ;-)

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Ja bym sie bardziej martwil o to, czy nie bedzie za ciemny. Wydluzyc obiektyw mozna, rozjasnic nie bardzo
    Myślę że jak odłożę trochę keszu, to bardziej pomyślę o kupnie Canon EF 100-400 f 4,5-5,6 L IS USM niż o wydłużaniu 70-200/4L.
    Bo teraz to bym się wypompował z keszu /ale z drugiej strony może warto kupić go od razu ? /
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 14-06-2005 o 17:14

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    jak chcesz oceniac jakosc szkla to dlaczego poprzez kiepski zrzut z matrycy?... i to jeszcze w jpg... tu trzeba film pozadny lab i odbitke... i mozna oceniac (prawie) bez algorytmow
    Niestety... w labie (maszynach labowych) tez sa algorytmy. Juz wole zaryzykowac tylko kompresje do JPGa 8)

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów