Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Jaki wybrać teleobiektyw ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Czy 200 mm wystarczy do focenia zwierząt ?
    / może to głupie pytanie, ale to będzie mój pierwszy tele /.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Czy 200 mm wystarczy do focenia zwierząt ?
    / może to głupie pytanie, ale to będzie mój pierwszy tele /.
    Do ZOO powinno wystarczyc, przynajmniej w wiekszosci przypadkow. Ale na pewno spotkasz sie z sytuacja, ze bedzie ci ogniskowej brakowac - ja juz mialem kilka takich sytuacji z 400mm ;-)

Jak się ma 70-200 4L do EF 100-400 f4.5-5.6L IS cenowo i pod względem jakości ?
    Cenowo kompletnie inna bajka - 70-200/4 kosztuje ~2,6kPLN, a za 100-400 trzeba dac ~6kPLN. Jakosciowo az takiej roznicy nie bedzie na pewno, przynajmniej jesli chodzi o optyke... bo konstrukcja 70-200/4 z pewnoscia jest bardziej ekonomiczna (co wcale nie znaczy, ze licha).
    Ostatnio edytowane przez kavoo ; 13-06-2005 o 15:29

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Jak się ma 70-200 4L do EF 100-400 f4.5-5.6L IS cenowo i pod względem jakości ?
    Cenowo kompletnie inna bajka - 70-200/4 kosztuje ~2,6kPLN, a za 100-400 trzeba dac ~6kPLN. Jakosciowo az takiej roznicy nie bedzie na pewno, przynajmniej jesli chodzi o optyke... bo konstrukcja 70-200/4 z pewnoscia jest bardziej ekonomiczna (co wcale nie znaczy, ze licha).
    No i ten IS. Piekna sprawa.

Domyślnie

Człek prosi o radę w wyborze szkła ze średniej półki
    a Wy sypiecie szkłem z najwyższej, za kilka tysięcy!
    A nie wystarczyłby EF 100-300 f/4,5-5,6 USM?
    Koszt niecałe 1.500 zł, sprzet mały, lekki i całkiem przyzwoity optycznie.
    Do tego dochodzi szybki i precyzyjny AF, że ptaki w locie ostrzyć można!

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubek
    Człek prosi o radę w wyborze szkła ze średniej półki
    a Wy sypiecie szkłem z najwyższej, za kilka tysięcy!
    W przypadku teleobiektywow cena w przedziale 2500-6000 to jest wlasnie srednia polka. Gorna polka zaczyna sie od 300/2.8... cene z pewnoscia bez trudu znajdziesz w googlach ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    W przypadku teleobiektywow cena w przedziale 2500-6000 to jest wlasnie srednia polka. Gorna polka zaczyna sie od 300/2.8... cene z pewnoscia bez trudu znajdziesz w googlach ;-)
    Przypominam, że jesteśmy w kategorii DLA POCZĄTKUJĄCYCH ! ! !
    Z tego co pamiętam Nemeo dopiero zaczyna zabawę w fotografa,
    więc dostosujmy nasze rady do oczekiwań i możliwości dopiero raczkujących artystów!
    Po co ma się człowiek wykosztować na sprzęt za kilka tysiaków (do tego ciężki i niewygodny w noszeniu), skoro może mieć na początek coś dostosowanego do umiejętności i potrzeb!
    Nie chcę tu absolutnie urazić osób, które są jeszcze zielone w kwestii fotografii. Przypomnijcie sobie jednak jak wy kiedyś zaczynaliście i jak chłonęliście rady bardziej doświadczonych kolegów. Jeśli polecicie Nemeo kupić tele za 4 tys., to się zarżnie a go kupi... tylko PO CO??? skoro wykorzysta jego możliwości w 20%!
    Według mnie na początek wystarczy coś przyzwoitego do 2.000 zł. Niech popróbuje, pobawi się. Jeśli kiedyś uzna, że potrzebuje czegoś więcej, to kupi lepszy. Natomiast jeśli zasugeruje się Waszymi głosami, a z czasem włóczenie się z kilkoma kilogramami na szyi (wartymi kilka tysiaków) nie przypadnie do gustu, to co z tym sprzętem zrobi? Odsprzeda za kilka miesięcy za połowę ceny?

Nemeo, kup 100-300 f/4,5-5,6 USM i rób zdjęcia!
    To dobry, lekki obiektyw, który można wykorzystać do focenia niemal wszystkiego i niemal wszędzie.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przypominam, że jesteśmy w kategorii DLA POCZĄTKUJĄCYCH ! ! !
    A jakie znaczenie ma to, czy ktos jest poczatkujacy/zaawansowany, bogaty/ubogi, wysoki/niski czy Murzyn/Chinczyk?

Sprzet dzieli sie na grupy ze wzgledu na zastosowanie, parametry i cene. Srednia polka wg tych kryteriow wypada wlasnie w takich widelkach cenowych, jakie podalem.

A to, ze dla kogos jest to ze wzgledu na cene najwyzsza polka... coz, to jest tylko i wylacznie w tym momencie subektywna (bo widziana przez dziure we wlasnej kieszeni) perspektywa. Rownie dobrze ktos obrzydliwie majetny moglby powiedziec, ze 100-400 to szrot... bo dla niego srednia polka bedzie 300(400)/2.8, a najwyzsza 600/4 i 1200/5.6.

Poza tym (patrzac na sygnaturke Nemeo i czytajac jego posty) nietrudno sie zorientowac, ze powaznie mysli o conajmniej 70-200/4... wiec wytlumacz mi prosze, o co tak naprawde ci chodzi?
    Przypomnijcie sobie jednak jak wy kiedyś zaczynaliście
    Ja wlasnie zaczynam, wiec niczego nie musze sobie przypominac.

Jeśli polecicie Nemeo kupić tele za 4 tys., to się zarżnie a go kupi... tylko PO CO??? skoro wykorzysta jego możliwości w 20%!
    1. Ludzi mniej zamoznych nie stac na kupowanie byle czego.
    2. A jesli Nemeo jest w stanie sobie pozwolic na tele za 4 tys to co? Ma kupic cos za 1500, po chwili zorientowac sie, ze to mu jednak nie wystarcza, sprzedac ze strata i zaplacic i tak te 4 tys.? Good idea...

Zawsze powinno sie kupowac sprzet najlepszy, na jaki mozna sobie pozwolic. Jesli Nemeo moze sobie pozwolic, to niech sie nie oglada na zadne procenty wykorzystania tylko kupuje. Na pewno sie nie zawiedzie... a w przypadku kupna tanszego sprzetu jest to mozliwe.
    Ostatnio edytowane przez kavoo ; 14-06-2005 o 15:16

Uprawnienia umieszczania postów