Noszę się z zamiarem dokupienia jakiegoś teleobiektywu, głównie do fotografowania zwierząt, zarówno tych "na wolności" jak i w zoo.
Co byście radzili kupić ? / chodzi mi jak najlepszego stosunek jakości do ceny /.
Z góry WIELKIE dzieki za pomoc.
Noszę się z zamiarem dokupienia jakiegoś teleobiektywu, głównie do fotografowania zwierząt, zarówno tych "na wolności" jak i w zoo.
Co byście radzili kupić ? / chodzi mi jak najlepszego stosunek jakości do ceny /.
Z góry WIELKIE dzieki za pomoc.
Ktora polka? Dolna, srodkowa, najwyzsza?
70-200/4L? Będzie się ładnie uzupełniał zakresem z Tamronem.
weź ef 200mm 2.8 z czasem telekonwerter i piekna 400 za smieszne pieniadze sie robi z calkiem niezlym swiatlem...
Czy 200 mm wystarczy do focenia zwierząt ?
/ może to głupie pytanie, ale to będzie mój pierwszy tele /.
Do ZOO powinno wystarczyc, przynajmniej w wiekszosci przypadkow. Ale na pewno spotkasz sie z sytuacja, ze bedzie ci ogniskowej brakowac - ja juz mialem kilka takich sytuacji z 400mm ;-)Zamieszczone przez Nemeo
Cenowo kompletnie inna bajka - 70-200/4 kosztuje ~2,6kPLN, a za 100-400 trzeba dac ~6kPLN. Jakosciowo az takiej roznicy nie bedzie na pewno, przynajmniej jesli chodzi o optyke... bo konstrukcja 70-200/4 z pewnoscia jest bardziej ekonomiczna (co wcale nie znaczy, ze licha).Zamieszczone przez Nemeo
Ostatnio edytowane przez kavoo ; 13-06-2005 o 15:29
No i ten IS. Piekna sprawa.Zamieszczone przez kavoo
Człek prosi o radę w wyborze szkła ze średniej półki
a Wy sypiecie szkłem z najwyższej, za kilka tysięcy!
A nie wystarczyłby EF 100-300 f/4,5-5,6 USM?
Koszt niecałe 1.500 zł, sprzet mały, lekki i całkiem przyzwoity optycznie.
Do tego dochodzi szybki i precyzyjny AF, że ptaki w locie ostrzyć można!
W przypadku teleobiektywow cena w przedziale 2500-6000 to jest wlasnie srednia polka. Gorna polka zaczyna sie od 300/2.8... cene z pewnoscia bez trudu znajdziesz w googlach ;-)Zamieszczone przez Kubek