Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Wybór lamp błyskowych

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

mlotki sa spoko, ja nosze w plecaku
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    lubie takie watki. kazdy musi dorzucic swoje 3 grosze niespecjalnie zastanawiajac sie nad tym co mowi i czlowiek, ktory szuka porady po prostu glupieje.

bierz nikony, bo sa to bardzo dobre przenosne (kompaktowe) lampy. do wyboru masz jeszcze nikony sb24, sb25 i sb80.

nie chcesz mlotkow, to w sumie nie pozostaje ci nic innego do wyboru.

mozesz ewentualnie pomyslec nad vivitarami 285hv, ale to musial bys kombinowac jak to sprowadzic z usa. nikoy masz na miejscu i w dobrej cenie da sie dorwac na allegro.

moj znajomy przerzucil sie ostatnio z sunpakow 555 na nikony sb28 i sobie mocno chwali.

w rozwazaniach pominal bym canona, bo te lampy swiruja z wyzwalaczami radiowymi. z pocketami jest lepiej, ale nie perfekcyjnie.
    Nie pracowałem z nikonowymi lampkami ale ponoć faktycznie są dobre. Ja osobiscie urzywam 540 EZ i bardzo sobie chwale mocna mała lekka i nie spotkałem sie z wariowaniem z chinolami choć słyszałem że takie przypadki się zdażają ale różne są modele chinczyków.

Domyślnie

Z tańszych lamp polecam Vivitary. Sa niesamowicie mocne, ja mam model 283 z adaptorem do regulacji mocy. Dobrze działa z chińskimi wyzwalaczami jeżeli w ogóle można powiedzieć, ze te wyzwalacze dobrze działają.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi3124 Zobacz posta
    Więc chcę kupić 2 może nawet 3 lampy które będę odpalał radiowo , no i teraz nie wiem co wybrać :

-Canon 420ez
    -Nikon sb-28 lub sb-26
    -Canon 380ex

W gre wchodzą też inne godne polecenia lampy , młotki odpadają ...

Lampy będę ustawiał manualnie więc 380ex chyba odpada? w sumie wolałbym kupić canona jednak nikony są bardziej zaawansowane , oczywiście będę starał się kupić takie same lampy . Co radzicie ?
    któreś z modeli canona mają stand by, którego nie da się wyłączyć. Wybadaj które, bo ta funkcja może naprawdę zniechęcić do zabawy.

Ja mam dwa nikony sb-25, jednego sb-24 - jestem z tych lampek w pełni zadowolony, mimo starości nie sprawiają najmniejszych problemów. Z chińskimi wyzwalaczami radiowymi dobrze współpracują. Wydaje mi się że lampy sb-26 (albo sb-28 ) też powinny być ok.

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 10-09-2008 o 17:16
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    któreś z modeli canona mają stand by, którego nie da się wyłączyć. Wybadaj które, bo ta funkcja może naprawdę zniechęcić do zabawy.

Ja mam dwa nikony sb-25, jednego sb-24 - jestem z tych lampek w pełni zadowolony, mimo starości nie sprawiają najmniejszych problemów. Z chińskimi wyzwalaczami radiowymi dobrze współpracują. Wydaje mi się że lampy sb-26 (albo sb-28 ) też powinny być ok.

Pozdrawiam,
    Tak tak też tak sądzę Strobiści z za oceanu urzywają głównie nikonów i bodajrze chinczyków pod nazwą cactus i nie spotkałem sie ze słowami ze coś nie działa czy coś w tym stylu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Tak tak też tak sądzę Strobiści z za oceanu urzywają głównie nikonów i bodajrze chinczyków pod nazwą cactus i nie spotkałem sie ze słowami ze coś nie działa czy coś w tym stylu.
    m.in. dlatego zdecydowałem się na nikony. Jak to zwykli mówić, stare ale jare.

Domyślnie

nie wiem jak teraz wygląda sprawa cen lamp nikona w PL, ale w UK ceny uzywanych sb24 i sb26 poszly w górę i dość trudno jest z dostępnością

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsohn Zobacz posta
    nie wiem jak teraz wygląda sprawa cen lamp nikona w PL, ale w UK ceny uzywanych sb24 i sb26 poszly w górę i dość trudno jest z dostępnością
    bo moda na stosowanie małych fleszy z dala od sanek zapoczątkowana przez Strobist ruszyła jak lawina...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    bo moda na stosowanie małych fleszy z dala od sanek zapoczątkowana przez Strobist ruszyła jak lawina...
    Dokładnie, jak rok temu pierwszy raz przeglądałem grupę Strobista na flickr to było ok 5k użytkowników, dzisiaj jest już 35k.

Domyślnie

Nom David przyciąga sporo ludzi i podobają mi sie też ich spotkania "strobist meet" Nieżle można sie tam podszkolić i masa fajnych zdjęć z tego wychodzi. A co do nikonów to już też nieraz widziałem jak robili jakieś porównania canona do nikona i pod pewnymi względami canonki lepiej wypadały. Pozatym tam jest bardziej rozpowszechniony system CLS ? nikona

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów