Cytat Zamieszczone przez mariokenzo Zobacz posta
Witam!
Lubie fotografowac dla przyjemnosci, zwykle uwieczniania ciekawych widokow z wycieczek w stylu "tu bylem" itd. Moja wiedza i doswiadczenie jest niestety jeszcze mocno umiarkowane. Moze ogol znawcow tematu wezmie mnie za idiote, ale kupilem 40D + Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 + Canon 90-300/4.5-5.6 EF + kilka bajerow, zanim trafilem na to forum. O ile aktualne mozna zobaczyc to tu: http://cgi.ebay.co.uk/NEW-CANON-EOS-...d=p3286.c0.m14

Trafilem na opinie, ze sa to szkla podstawowe, tanie i moze niezbyt dobre. Chcialbym poznac wasze opinie, do czego sie nadaja a do czego nie, jakie sa wady i zalety. Jak je wykorzystywac, aby efekt byl najlepszy. Wybieram sie wkrotce do Tunezji, bede chcial popstrykac: architekture, morze, krajobrazy, pewnie zwierzaki itd. Jesli ktos sie pofatyguje, to prosze o propozycje zestawu szkielek na nieodlegla przyszlosc, poki co chcialbym sprawdzic przynajmniej ceny. Z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam i zycze udanych fotek.
Mario
tak sie składa ze w 2007 bylem w Tunezji z cropem (wtedy 30d)
bardzo czesto uzywałem canona efs 10-22 i tamrona 28-75; 70-200 przeleżał praktycznie w plecaku cały urlop (jedno zdjęcie - kamienny kozioł )
jesli chcesz zostać z cropem to polecam 10-22 oraz za innymi 17-55 oba canona
sa tansze odpowiedniki uwa sigmy 10-20 (? nie wiem nigdy nie miałem) i standard zooma np tamrona (chyba 17-50?)

kita którego masz 18-55 mozna spokojnie używac w zakresie do około 30mm
powyżej spada jakość obrazu
taki kit spokojnie nada sie na krajobrazy - do architektury czasem moze byc za wasko
90-300 to nawet nie widziałem wiec sie nie wypowiadam
zakładając ze nie zmienisz w ciagu dwóch lat aparatu na FF to masz trzy wyjscia:

1. zostać z tymi szkłami które masz i uczyć sie na nich; jak będziesz wiedział co nie podoba ci sie w zdjęciach lub pracy obiektywu to będziesz widział jaki obiektyw chcesz zmienić/kupić

2. kupic od razu dobre szkła pod cropa (efs canona)

3. kupić odpowiedniki sigma/tamron akceptując ich pewne niedostatki, a które zapewniają lepszą jakość niż posiadane przez ciebie

wybór opcji zależy od ilości pieniędzy które mozesz wydać oraz od konsekwencji tzn na ile konsekwentnie chcesz podnosić swoje umiejętności focenia aby "usprawiedliwić" zakup znacznie droższych szkieł od posiadanych
jeśli konsekwecja jest mała to sobie daruj szkoda pieniędzy - za 3-4kpln mozna pojechać na 2 tygodnie all-inclusive do wypasionego hotelu ;p

edit
z doswiadczenia - miałem kiedyś 100-300 na cropie - raz pofociłem bociany z dachu a potem lezał w torbie; na cropa za długi dla mnie; sprzedałem