Witam,
Od kilku m-cy planuję zakup lustrzanki. W tym czasie przerobiłem już Sony/Olympusy/Canony z serii XXX, (Pentaxy i Nikony choć wiem że to dobre systemy, jakoś mnie nie przekonują) Przeczytałem mnóstwo informacji na różnych forach, porównań, testów aparatów i obiektywów.
Lubię fotografię makro i planuję porobić coś zdjęć do stocków więc potrzebuję obiektyw makro ze skalą odwzorowania 1:1, ciągnie mnie do portretów i chcę mieć coś na pejzaże/wycieczki. Nie lubię kupować i za chwilkę zmieniać na lepsze więc chciałbym zakupić od razu lepszy sprzęt i w miarę jasny. Mimo iż jestem nadal początkującym w fotografii zdecydowałem się na zakup body Canona 40D z następującymi obiektywami i w podanej kolejności:
Canon 60mm f/2.8 USM Macro (macro + portret)
Canon 85mm f/1.8 (portret plener)
Canon 50mm f/1.4 (portret dom/studio/plener)
Canon 17-40 f/4 L (pejzaż/wycieczki)
Na starcie będzie mnie stać jedynie na body Canon 40D i jeden obiektyw, wybrałem Canon 60mm f/2.8 Macro, bo tego będę robił najwięcej i przyda się do stocków. Kolejne obiektywy będą dokupywane z czasem.
Miałem duży dylemat nad wyborem 40D vs 450D ze względu na cenę, bo oba robią rewelacyjne zdjęcia jednak zrezygnowałem z małego i plastykowego amatorskiego 450D i wybrałem półprofesjonalnego 40D ze względu na jego możliwości i budowę. Myślę że jak już się przesiadać to od razu na lepsze.
Wcześniej fotografowałem cyfrakiem Sony DSC f-717.
1. Co sądzicie o tym zestawie?
2. Czy obiektywem Canon 60mm f/2.8 Macro da się robić takie zdjęcia: http://benas.atspace.com/gallery.html ?
3. Czy podpięcie makrokonwentera Raynox DCR 250 do tego obiektywu ma jakiś sens i czy ktoś ma i może pokazać mi efekty takiej współpracy ?
Pozdrawiam.