witam, nie rozumiem takiej rzeczy: po co jest stabilizacja w w L 500mm czy L 600mm skoro producent nie zaleca używania jej na statywach a z ręki to chyba
trochę ciężko taką ciężką lufą operować.
witam, nie rozumiem takiej rzeczy: po co jest stabilizacja w w L 500mm czy L 600mm skoro producent nie zaleca używania jej na statywach a z ręki to chyba
trochę ciężko taką ciężką lufą operować.
acha, nigdy nie miałem w rękach takiego i nie sądziłem że to możliwe
Weźmy na przykład 500 mm - optymalny czas przy fotografowaniu z ręki to 1/500 sekundy. Nie sprawdzałem specyfikacji, ale przypuśćmy, że skuteczność stabilizacji wynosi 3EV - wtedy czas można wydłużyć ośmiokrotnie, więc praktycznie mamy 1/60 sekundy.
Wiadomo - żeby sprawnie operować prawie czterokilogramową armatą, trzeba mieć silną i pewną rękę, ale wydaje mi się to absolutnie wykonalne.
Jest też pewnie tryb panoramowania, może się przydać też...
Pozdrawiam,
Michał
no i można używać na monopodzie... w końcu to nie taka sama stabilność jak statyw więc (podejrzewam), że stabilizacja może być b. pomocna
Pozdrawiam
Pamiętam, że na reklamach pokazywali zdjęcia z IS i bez robione z samochodu - widać było różnicę.
EOS - conditio sine Kwanon...
podpinam do 40D obiektyw 500/4 IS na statyw, włączam LV i daję 10x powiększenie. Obraz drga widocznie.
Wciskam spust migawki aby uruchomić stabilizację i drgania obrazu na LCD natychmiast ustają, stają się prawie niewidoczne nawet przy takim powiększeniu.
Wniosek: działa na statywie.
Statyw to nie kamień też nie jest idealnie stabilny - także IS nawet na statywie ma sens przy tak długich szkłach. Po za tym łatwiej jest ustawiać ostrość.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
to że IS działa i pomaga na statywie to chyba normalne -ale czy bez szkody dla obiektywu? czy naprawdę można uszkodzić IS na statywie?